Xiaomi toont Mi Air Charge voor echt draadloos opladen


Draadloos opladen is iets wat we al een tijdje kennen, maar echt draadloos kun je het niet noemen. Je toestel en oplader moeten elkaar praktisch aanraken. Xiaomi laat nu een techniek zien waarmee ze enkele meters van elkaar verwijderd kunnen zijn.

Stel je voor: je zit op de bank met je telefoon en de batterij is leeg. Je oplader ligt een meter verderop maar je hebt niet echt zin om op te staan. Hoe makkelijk zou het zijn als je je batterij gewoon op afstand, via de ether, zou kunnen opladen. Xiaomi toont een techniek die precies dat kan doen. De Mi Air Charge is een oplader die meerdere apparaten tot 5 watt kan opladen over een afstand van enkele meters.

De technologie werkt alleen als zowel de zender als de ontvanger deze technologie gebruiken. Volgens Xiaomi werkt Mi Air Charge op basis van beamforming, net als nieuwere WiFi-standaarden. Radiogolven worden naar de telefoon gestraald en omgezet in energie. Vooralsnog slechts 5 Watt, vergelijkbaar met de eerste generatie draadloze Qi-laders. Snel draadloos opladen begint bij 9 Watt, Apple's MagSafe voor iPhone is 15 Watt.

Moderne Tesla-toren

Xiaomi vermeldt in zijn blogpost dat Mi Air Charge niet alleen werkt met telefoons, maar zich ook richt op smartwatches, speakers en andere slimme apparaten. Mensen dromen al jaren over het versturen van elektriciteit via de lucht. Zelfs van Nikola Tesla, de uitvinder aan wie we de transformator en de inductiemotor te danken hebben. Hij voorzag de grootschalige transmissie van elektriciteit door de ether, waarvan iedereen zijn of haar deel zou kunnen nemen. Zijn Wardenclyffe Tower, ook wel Tesla Tower genoemd, is nooit voltooid en het is nog maar de vraag of Xiaomi's Mi Air Charge het daglicht zal zien.



Praat mee over dit artikel