BlackBerry OS toestellen werken niet meer na 4 januari


BlackBerry stopt vanaf 4 januari 2022 met de ondersteuning van BlackBerry OS-apparaten. Bellen, berichten versturen en internetten zal daarna mogelijk niet meer mogelijk zijn, zo heeft BlackBerry in een blogbericht bekendgemaakt.

Dit geldt voor alle BlackBerry-toestellen met BlackBerry 7.1 OS en eerder, BlackBerry 10 en BlackBerry PlayBook OS 2.1. BlackBerry is al in 2015 overgestapt van een eigen platform naar Android. BlackBerry-telefoons met Android zullen dus gewoon blijven werken. De BlackBerry Passport Silver Edition uit 2015 was de laatste die gebruikmaakte van BlackBerry OS.

BlackBerry-logo op de muur
Er is niet veel meer over van de eens zo grote BlackBerry

In een blogpost legt BlackBerry uit wat de precieze gevolgen zijn. In het kort komt het erop neer dat uitgaande verbindingen via een mobiel netwerk of WiFi niet meer betrouwbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van een noodoproep, maar ook aan het surfen op internet via het eigen WiFi-netwerk. Wie nog werkt met een BlackBerry-telefoon met 7.1 OS of eerder of met BlackBerry 10 wordt dringend geadviseerd zo snel mogelijk over te stappen op iets anders.

Eerste BlackBerry met 5G

BlackBerry maakt al lange tijd geen eigen producten meer. Bedrijven als TCL, BB Merah Putih en Optiemus Infracom brachten telefoons uit onder de naam BlackBerry, maar die zijn inmiddels gestopt met de productie. Er waren geruchten dat het Amerikaanse OnwardMobility een 5G BlackBerry-telefoon zou uitbrengen, maar tot dusver is het nog niet tot een lancering gekomen.

Ondertussen is het Canadese BlackBerry nu een softwarebedrijf dat zich richt op het maken van beveiligingstoepassingen voor bedrijven en overheden.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel