YouTube en Netflix verlagen tijdelijk streamingkwaliteit vanwege Corona


Zowel YouTube als Netflix gaan de kwaliteit van videostreaming in Europa verlagen om netwerkcongestie te voorkomen. Beide bedrijven doen dit op verzoek van de Europese Commissie, die vreesde dat het internetverkeer overbelast zou raken.

De belasting van het internetverkeer in Europa is enorm toegenomen nu veel landen hun inwoners hebben opgeroepen zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Google en Netflix hebben gehoor gegeven aan de oproep van de Europese Commissie en hebben hun videostreams gedowngraded naar Standard Definition (SD). Als gevolg daarvan kunnen videobeelden er minder scherp uitzien dan u gewend bent.

Kijken naar Netflix
Voorlopig een lagere videokwaliteit

Netflix zal de maatregel ten minste 30 dagen handhaven. Hoe lang YouTube in een lagere kwaliteit zal streamen, is onbekend. Voor YouTube is het wel mogelijk om handmatig een hogere beeldkwaliteit te kiezen. De videostreams van diensten als Netflix en YouTube zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het dagelijkse internetverkeer. Het verlagen van de zogenaamde video bit rate is een snelle en eenvoudige maatregel.

Coronapiek

Veel telecomproviders hebben al pieken in de netwerkbelasting gemeld omdat veel werknemers noodgedwongen thuiswerken. Of de komende tijd extra maatregelen nodig zijn, is onduidelijk. Eerder zei Thierry Breton, Europees commissaris voor de interne markt, dat hij het niet nodig vond de beeldkwaliteit van videodiensten te verlagen, dus alles is mogelijk.

Via 1, 2
Foto: orangefan_2011 (cc)



Praat mee over dit artikel