Huawei: opvouwbare Mate Xs beschikbaar vanaf 14 april


Huawei kondigt aan dat de Mate Xs vanaf 14 april verkrijgbaar zal zijn. Het is het tweede opvouwbare toestel van het bedrijf, hoewel het een evolutionaire ontwikkeling is van de eerste Mate X.

De Huawei Mate Xs, met een adviesprijs van 2.499 euro, is duidelijk niet gericht op een breed publiek. Tegenwoordig is bijna elke opvouwbare telefoon erg duur. De goedkoopste is de Samsung Galaxy Z Flip, hoewel die met een vanafprijs van 1489 euro ook niet bepaald goedkoop is. Deze hoge prijs is echter verklaarbaar; dit is een volledig nieuwe productcategorie met nieuwe componenten.

Hopelijk daalt de prijs de komende jaren, waardoor dit soort producten voor een breder publiek toegankelijk wordt. Zij kunnen zich dan verheugen op opvouwbare schermen zoals deze Mate Xs. Het heeft een vrij uniek ontwerp omdat het scherm aan de buitenkant zit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Galaxy Fold van Samsung, die aan de binnenkant zit. Je hebt dus altijd een scherm dat naar je toe is gericht. Afhankelijk van of hij is opgevouwen, meet hij 6,38 inch aan de achterkant, 6,6 inch aan de voorkant en maar liefst 8 inch volledig uitgeklapt. Dat is de grootte van een tablet, maar dan in een mobiele telefoon.

Upgrades

Huawei heeft met name verbeteringen aangebracht in de gebruikte materialen. Het toestel is nu steviger, onder meer door het gebruik van vloeibaar metaal op basis van zirkonium. Ook kreeg het scherm een extra beschermlaag waarmee het langer mee zou moeten gaan. Qua specificaties is er weinig veranderd. Alleen de accucapaciteit is iets groter met een capaciteit van 4500 mAh. Dezelfde SuperSensing Leica Quad Camera met 40MP hoofdcamera, 16MP ultra-groothoek camera, 8MP telefoto camera en een aparte 3D dieptesensor worden gebruikt.

Huawei AppGallery
Apps downloaden uit de AppGallery

Geen Google maar AppGallery

Vanwege de aanhoudende handelsoorlog met de VS wordt de Xs niet geleverd met Google apps. Het toestel draait 'gewoon' Android, dat ook een Google-product is, maar apps als YouTube, Gmail en de Play Store zullen niet op het toestel te vinden zijn. Huawei heeft alternatieven gebouwd die je kunt downloaden in de AppGallery. Dit is Huawei's eigen app store en zou een vergelijkbare ervaring moeten bieden. Huawei is hier zo zeker van dat het zijn telefoons uitbrengt zonder Google-diensten.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel