Meer en meer meldingen van brandstichting Masten voor mobiele telefonie

"5G veroorzaakte het Coronavirus"


In Groot-Brittannië gingen verschillende telefoonmasten in vlammen op en nu verspreidt het verschijnsel zich over de hele wereld. Sommige landen waarschuwen zelfs voor de gevaren en hulpdiensten die onbereikbaar worden. Gevaarlijk, maar waarom zijn deze masten opeens een doelwit?

Volgens de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zijn de afgelopen dagen verschillende telefoonmasten doelwit geweest van brandstichting. Afgelopen woensdag probeerde een man in te breken op de vliegbasis Leeuwarden om "een 5G-zendmast te verwijderen". Ver kwam hij niet, hij werd direct gearresteerd. Ook onnodig omdat in die regio van Nederland 5G verboden is vanwege mogelijke interferentie met een satellietgrondstation dat door de NAVO wordt gebruikt.

Zendmast

Gevaarlijk ook, want hulpdiensten kunnen onbereikbaar worden als een mast uitvalt, zo waarschuwt de NCTV. Zorgen over zendmasten en gsm-signalen zijn niet nieuw, zoals we zagen bij de introductie van 3G en 4G, maar nooit eerder waren zendmasten zo vaak het doelwit als de afgelopen dagen. Er is een verband met de bewering dat 5G de oorzaak is van de uitbraak van het coronavirus. Dat een virus niet door straling kan worden overgebracht mag voor sommigen duidelijk zijn, maar een aantal mensen is daar niet van overtuigd.

Link met coronavirus

Het zou te gemakkelijk zijn om alle incidenten te wijten aan samenzweringsaanhangers. Er is meer aan de hand dan dat. Veel mensen maken zich zorgen over de straling die 5G met zich mee zal brengen en de lichamelijke gevolgen. Zorgen over kanker, bijvoorbeeld. Tot op heden is echter uit geen enkel wetenschappelijk onderzoek gebleken dat mensen schade ondervinden van straling van zendmasten.

Dat wil niet zeggen dat dit het einde van de zaak is. Wetenschap is niet iets statisch, er komen steeds nieuwe inzichten bij. Nieuw onderzoek is dus altijd nodig. Toch zal het voor iemand die zijn lichamelijke klachten wijt aan zendmaststraling niet leuk zijn dat radiogolven onmogelijk de oorzaak kunnen zijn. Hoewel de conclusie "het komt door zendmaststraling" vaak te gemakkelijk wordt getrokken en bovendien niet op feiten is gebaseerd.



Praat mee over dit artikel