Vivo overweegt verkoop in delen van Europa stop te zetten vanwege octrooigeschil Noki


De eigenaar van Vivo, BBK Electronics, zit midden in een juridische strijd met Nokia over het gebruik van elkaars patenten. In een blogpost op de website van Vivo zegt het er niet uit te komen met Nokia en welke gevolgen dat kan hebben. Een daarvan is het stoppen met de verkoop van telefoons in grote delen van Europa.

Onlangs dook het gerucht op dat Vivo zich uit de Europese markt zou terugtrekken. Vivo heeft dat nieuws snel weerlegd, maar daarmee zijn de geruchten wel gestopt. En niet zonder reden. Met name het in licentie geven van verschillende Nokia patenten over het gebruik van 4G technologie. Kortom, Vivo waarschuwt dat het deze kwestie met Nokia mogelijk niet oplost.

Teken met het Vivo-logo
Mogelijk donkere tijden in het verschiet voor Vivo Europe

Volgens Vivo is het niet hun schuld. Het Chinese bedrijf beweert dat Nokia geen eerlijke en redelijke deal aanbiedt. Inmiddels heeft ook de rechter zich over het geschil gebogen en Nokia in het gelijk gesteld. Vivo onderzoekt nu de gevolgen en belooft in beroep te gaan als het daar aanleiding toe ziet. Ook zegt het verder te onderhandelen met Nokia. Mocht dat allemaal niet lukken, dan is het stopzetten van de telefoonverkoop in delen van Europa een reële mogelijkheid.

Zeldzaam maar niet uniek

Telefoonfabrikanten maken meestal afspraken over het gebruik van elkaars patenten of geven ze in licentie voor een geldbedrag. Meestal lukt dat, maar af en toe worden ze het niet eens. Het daaropvolgende terugtrekken uit een markt is een relatief zeldzaam maar niet uniek gevolg. Zo verliet Wiko de Nederlandse markt vanwege een geschil met Philips.

Oppo Germany website vertelt dat het geen producten meer verkoopt in dat land.
Oppo-telefoons zijn al enige tijd niet meer te koop in Duitsland

Andere Europese landen

Zoals gezegd is Vivo onderdeel van BBK Electronics, dat Oppo, OnePlus, realme en iQOO bezit. Door een eerdere uitspraak is BBK gestopt met de verkoop van Oppo en OnePlus telefoons in Duitsland. Daarnaast heeft Nokia BBK aangeklaagd in tal van Europese landen, waaronder Frankrijk, Nederland, Spanje en Finland. Daardoor dreigt ook in die landen de verkoop te worden stopgezet.

(via)



Praat mee over dit artikel