Motorola stapt opnieuw in vlaggenschiprace met edge en edge+


Na enkele jaren geen vlaggenschiptelefoon te hebben uitgebracht, vond moederbedrijf Lenovo dat het tijd werd. Gisteren kondigde het de Motorola edge en edge+ aan. Kleine 5G-telefoons met een watervalscherm en goede camera's. Maar is het goed genoeg?

In de tussentijd is het druk geweest in de categorie 'super smartphone'. Zo hebben we de Samsung Galaxy S20 Ultra, de iPhone 11 Pro Max, OnePlus 8 Pro en de Huawei P40 Pro. Lenovo zag echter een kans voor een eigen tegenstander in de vorm van de nu aangekondigde Motorola edge en edge+

Motorola edge-familie
De Motorola edge en edge+

Beide telefoons hebben een 6,7-inch OLED-scherm met 90Hz verversingssnelheid. Motorola kiest voor een relatief smal scherm met een beeldverhouding van 19,5:9. Motorola noemt het een Edge Fall-scherm vanwege de 90° helling aan de zijkant. Zorgen over spookaanrakingen moeten worden weggenomen door een extra instelmenu. Beide telefoons zijn ook geschikt voor 5G en hebben een spatwaterdichte behuizing met, vrij uniek in deze categorie, een hoofdtelefoonpoort. Verschillen zijn de processor, de achtercamera, de batterij en dat alleen de Motorola edge+ draadloos kan worden opgeladen.

Specificaties Motorola edge

De Motorola edge wordt aangedreven door een Snapdragon 765G octa-core processor van Qualcomm. Ingebouwd is een aangenaam grote 4500 mAh die alleen snel bekabeld kan worden opgeladen tot 18 Watt. Volgens de specificaties zou dit voldoende moeten zijn voor een batterijduur van 2 dagen. Aan de achterzijde vinden we een Quad camera setup bestaande uit een 64 megapixel hoofdsensor met f/1.8 lens. Daarnaast is er een 16 megapixel ultra-groothoeklens met een kijkhoek van 117°. Het bijzondere hieraan is dat je er ook scherpe foto's van heel dichtbij mee kunt maken (macro). Er is ook een 8 megapixel telelens voor 2x optische zoom. De vierde sensor is een zogenaamde ToF-sensor voor diepteherkenning. Aan de voorkant zit een 25 megapixel selfiecamera achter een gaatje in de linkerbovenhoek van het scherm.

Motorola rand in Midnight Magenta
De rand in Midnight Magenta

De edge draait op Android 10, maar niet op Android One. Motorola belooft geen bloatware te installeren, het zou een vrij kale Android versie zijn maar beloftes over updates zijn niet gedaan. Bijzonder is ook de stereospeakers die veel geluid kunnen produceren. Ook de toevoeging van een hoofdtelefoonaansluiting is opmerkelijk en helaas niet meer zo gebruikelijk. De edge krijgt een adviesprijs van 599 euro en is vooralsnog alleen in het zwart verkrijgbaar. Verwacht hem ergens rond mei in de winkels.

edge+

Wil je nog meer geld tegen een nieuwe telefoon aan gooien, kijk dan eens naar de edge+. Hoewel hij niet overal te koop zal zijn. Hij kan de snelste 5G-snelheden aan tot 4 Gbit/s.

Motorola edge+ in Thunder Gray
En de edge+ in Thunder Gray

De Motorola edge+ krijgt specificaties om jaloers op te zijn zoals een Snapdragon 865 met 12 GB RAM, 256 GB aan opslaggeheugen, een 5000 mAh batterij met draadloos opladen en omgekeerd opladen + een 108 megapixel Quad camera systeem. Het enige wat we kunnen bedenken dat lichtelijk teleurstellend is, is de Full HD+ resolutie. Andere vlaggenschepen halen vaak Quad HD+. De edge+ zal vanaf 14 mei in de VS in de winkels liggen voor een adviesprijs van 999,99 dollar. Het toestel komt ook naar Europa, maar slechts naar een handjevol landen.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel