Google lanceert eerste beta van Android 11

Android 11 richt zich op mensen, controle en privacy


Zonder een grote onthulling of een uitbundig feest heeft Google de eerste publieke bèta van Android 11 vrijgegeven. De ontwikkelingen in de wereld lieten dat niet toe. Toch bevat het persbericht genoeg om ons blij te maken.

Het is niet de eerste glimp die we zien van Android 11. Google heeft al enkele vroege developer previews vrijgegeven. Deze waren specifiek bedoeld voor ontwikkelaars om hun bestaande apps te testen tegen het nieuwe Android 11. Dat Google nu de eerste officiële bèta vrijgeeft, is een belangrijke stap in de richting van de daadwerkelijke lancering. Die volgt ergens in het najaar van 2020, mogelijk tegelijk met de lancering van de Pixel 5

Android 11 People
Conversies gegroepeerd met extra controle

Mensen

Zoals altijd, richt Google's nieuwe Android versie zich op een paar essentiele dingen. Dit jaar zijn dat 'contacten', 'controle', 'privacy' en 'ontwikkelaarvriendelijk'. Voor dagelijkse gebruikers zijn alleen de eerste 3 interessant. Android heeft bijvoorbeeld 11 gespreksmeldingen. Je ziet dan een icoontje van de contactpersoon in de statusbalk in plaats van de app. Meldingen worden voortaan ook gegroepeerd in 'gesprekken', 'waarschuwende meldingen' en 'stille meldingen' in plaats van kriskras door elkaar. Iets anders zijn 'Bubbles' die boven het scherm zweven en in dat opzicht lijken op wat Facebook Messenger eerder deed. Nu kunnen andere messaging apps die functionaliteit ook gebruiken.

Android 11 Controls and Privacy
Meer controle en privacy in Android 11

Controles en privacy

Google gaat met Android 11 door om u gemakkelijker toegang te geven tot uw besturingselementen. Bijvoorbeeld, uw lichten en betaalkaarten kunnen nu worden geopend door lang op de aan/uit-knop te drukken. Voorheen moest je naar een app om dat te doen. Je kunt je muziek nu ook gemakkelijker bedienen, rechtstreeks vanuit het meldingsvenster. Nieuw op het gebied van privacy is dat je apps nu eenmalig toegang kunt geven om je locatie, microfoon of camera te gebruiken. Voorheen was de keuze beperkt tot altijd, nooit en alleen als de app geopend is.

Pixel maar ook Oppo, Xiaomi en OnePlus

Dat de eerste bèta is vrijgegeven, betekent niet dat je meteen aan de slag kunt met Android 11. De bèta is beschikbaar voor een selecte groep telefoons, uiteraard eerst voor bestaande Pixel-telefoons waaronder de Pixel 4 en 4XL tot en met de Pixel 2. Ondertussen hebben fabrikanten als Oppo, Xiaomi en OnePlus ook aangekondigd Android 11 beta uit te rollen naar hun toestellen. De vraag is of je dat moet willen; beta's bevatten bugs en zijn daarom niet aan te raden voor telefoons die je als dagelijkse driver gebruikt.


Prijsvergelijker Google Pixel 4
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Fnac
64 GB Clearly White
€ 186,00 € 186,00   Bekijk
Refurbished.be
64 GB Just Black Licht gebruikt
€ 247,00 € 247,00   Bekijk
Refurbished.be
64 GB Just Black Zo goed als nieuw
€ 300,00 € 300,00   Bekijk
Refurbished.be
64 GB Just Black Zichtbaar gebruikt
€ 300,00 € 300,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Google Pixel 4


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel