Nederlandse 5G-veiling vandaag van start


Het grote moment is daar; de veiling van de Nederlandse 5G-frequenties is eindelijk begonnen. Bieden mag in het geheim, zodra de veiling is afgelopen horen we wie de winnaars zijn en hoeveel biedingen er zijn uitgebracht.

De veiling heeft betrekking op drie verschillende frequenties: 700, 1400 en 2100MHz. Sommige van deze frequenties worden al gebruikt voor 4G. Wat de winnaar van de veiling met het spectrum gaat doen is aan hen. Ze kunnen het gebruiken voor 4G, maar de verwachting is dat het gebruikt zal worden voor 5G. Tijdens de veiling is er complete radiostilte. Wij, het publiek, weten pas achteraf wie de winnaar is en hoeveel hij ervoor heeft betaald. Zolang er nieuwe biedingen zijn, gaat de veiling door. We weten dus niet wanneer de veiling is afgelopen.

5G-veiling
Eenmaal, andermaal

Voorlopig worden er geen zogenaamde mmWave-frequenties geveild. Dit zijn frequenties boven de 6GHz waar de 5G techniek echt schittert. Ook de 3,5GHz frequenties blijven voorlopig onaangeroerd, in ieder geval tot 2021/2022. Het gebruik van deze frequentie is momenteel verboden in de noordelijke helft van Nederland. Dit heeft alles te maken met het satellietstation in Burum (Friesland). Dit station zal worden verplaatst naar een ander (onbekend) land. Zodra dat klaar is, kan ook die frequentieband worden geveild.

Kas

De opbrengst van de veiling gaat naar de staatskas. De veiling van 4G-frequenties leverde in 2012 maar liefst 3,8 miljard euro op. Dat was aanzienlijk hoger dan de veiling van 3G in 2000, die 2,7 miljard euro opleverde. De uitkomst van die veiling bracht KPN destijds in grote financiële problemen. Het is dan ook de vraag of er dit keer records gebroken zullen worden.

(via)



Praat mee over dit artikel