Apple gaat achter leakers aan, dreigt met juridische stappen


Apple heeft een grote tegenaanval ingezet tegen zogenaamde leakers. Het miljardenbedrijf heeft diverse leakers wereldwijd gesommeerd te stoppen met het delen van bedrijfsgevoelige informatie en renders. Het gaat zelfs achter 3D render artiesten aan die renders maken op basis van geruchten en opgedoken schetsen.

Zo ook de Nederlander Jermaine Smit die beter bekend is onder zijn artiestennaam Concept Creator, zoals gemeld door LetsGoDigital. Jermaine maakt prachtige 3D renders op basis van geruchten en uitgelekte fabriekstekeningen. Soms gewoon als hobby en soms in opdracht van blogs of YouTube kanalen. Apple vindt dit maar niks en heeft Jermaine gezegd te stoppen. Zo niet, dan volgen er juridische stappen.

Apple privacy
Apple eist privacy

De Chinese leakers Kang en Duan Rui hebben ook dergelijke verzoeken van Apple advocaten ontvangen. Kang was degene die lekte dat de iPhone 12 MagSafe-ondersteuning zou krijgen. Apple zegt dat dit soort informatie schadelijk is voor zijn bedrijf en de concurrentie op een slechte manier helpt. Ongetwijfeld is dat zo, maar de vraag is of dit het werk van leakers onwettig maakt. Het zal ook zeker een aantal leakers afschrikken en daarmee lijkt het doel enigszins bereikt te zijn.

Apple lekt in het verleden

Waar sommige andere fabrikanten het gewoon omarmen, doet Apple altijd erg zijn best om onaangekondigde informatie niet te laten uitlekken. Het bekendste voorbeeld is misschien wel dat van een prototype van de iPhone 4 dat een Apple-medewerker in een bar verloor. Het toestel vond zijn weg naar Gizmodo. Er volgde een jarenlang strafrechtelijk onderzoek tegen zowel Gizmodo als de vinder van de iPhone.

Het is mogelijk dat veel leakers bang worden en ervoor kiezen om te stoppen met lekken. Apple heeft veel geld om leakers aan te klagen zonder de intentie om de zaak daadwerkelijk te winnen. Het afschrikken van leakers kan ook een overwinning zijn. Dit kan ook het geval zijn voor Jermaine van Concept Creator. Hij zegt onaangenaam verrast te zijn en te willen nadenken over hoe hiermee om te gaan.


Prijsvergelijker Apple iPhone 12
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Refurbished.be
64 GB (PRODUCT) RED Zichtbaar gebruikt
€ 535,00 € 535,00   Bekijk
Coolblue
64 GB Black
€ 539,00 € 539,00   Bekijk
Proximus
64 GB Black
€ 559,99 € 559,99   Bekijk
Refurbished.be
64 GB (PRODUCT) RED Licht gebruikt
€ 561,00 € 561,00   Bekijk
Refurbished.be
64 GB (PRODUCT) RED Zo goed als nieuw
€ 594,00 € 594,00   Bekijk
MediaMarkt
256 GB (PRODUCT) RED
€ 819,00 € 819,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 12


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel