Google brengt Android 13 eerder uit dan gebruikelijk


Google heeft de definitieve versie van Android 13 eerder vrijgegeven dan gebruikelijk. Dit betekent echter niet dat versie 13 beschikbaar is voor jouw telefoon. Afhankelijk van welke telefoon je hebt, kan het nog even duren.

In een blogpost, verklaarde Google dat het de definitieve broncode van Android 13 heeft vrijgegeven. Het is nu aan telefoonfabrikanten om updates te ontwikkelen voor hun producten. Fabrikanten die Android One gebruiken worden als eerste verwacht om Android 13 uit te brengen. Vanwege de kale Android-ervaring hoeven ze vaak niet veel te veranderen. Denk aan bedrijven als HMD Global, bekend van zijn Nokia-telefoons.

Android 13 op Google Pixel 6 Pro
Android 13 op de Google Pixel 6 Pro

Gebruikers met een Google Pixel-telefoon zullen Android 13 als eerste ontvangen. Google rolt de update direct uit naar gebruikers van een Pixel 6 en 6 Pro. Gebruikers met telefoons van Samsung, Asus, Motorola, Oppo, OnePlus, Realme en Xiaomi zullen snel volgen.

Speciaal voor tablets

Zoals inmiddels gebruikelijk bij Android, zijn er vooral kleine veranderingen. De kleur van app-pictogrammen kan veranderen met een Material You-thema, de taal kan per app worden ingesteld, en er zijn nieuwe mediabedieningen. Android 13 bouwt verder op Android 12L dat vooral gericht was op foldables. Android 13 breidt dat uit met betere ondersteuning voor tablets. Afgelopen I/O-event kondigde Google een nieuwe tablet aan; de Pixel Tablet. Die moet ergens in 2023 uitkomen.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel