Huawei stopt met het maken van zijn eigen Kirin chips


Samen met Samsung en Apple is Huawei een van de weinige bedrijven die zijn eigen chipsets maakt. Onder de naam Kirin heeft het de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt. Toch zal daar binnenkort een abrupt einde aan komen.

Als gevolg van de langdurige handelsoorlog met de VS stopt Huawei op 15 september 2020 met de productie. Niet dat Huawei niet kan concurreren tegen Qualcomm en MediaTek, maar omdat partner TSMC de chips niet meer mag maken voor Huawei. De Amerikanen hebben TSMC verboden om chips aan Huawei te verkopen. En niet-westerse alternatieven zijn er (nog) niet voor Huawei.

HiSilicon Kirin-chipset

Dit hoeft niet het einde van de Kirin-chips te betekenen. De handelsoorlog met de Amerikanen kan net zo snel eindigen als hij begonnen is. Er zijn bijvoorbeeld verkiezingen in november en die kunnen van invloed zijn op de manier waarop de VS zaken doet met China. Mocht Huawei weer toegang krijgen tot moderne chipsetfabrieken, dan zou het in theorie verder kunnen gaan waar het gebleven was. Voorlopig zal de aankomende Huawei Mate 40 de laatste Huawei-telefoon met een Kirin-processor zijn. Om precies te zijn, de Kirin 1020 die is gebaseerd op 5nm.

Gezonde concurrentie

Het verdwijnen van de Kirin-processor zou een grote klap zijn voor de industrie. Hoewel de eerste exemplaren niet dezelfde prestaties leverden als de tegenhangers van Qualcomm, MediaTek en Samsung, heeft Huawei het gat gedicht. De krachtigste Kirin-socs kunnen nu concurreren met de beste Snapdragon-socs. En hoe meer concurrentie, hoe beter. De Snapdragon-socs die je vaak in high-end smartphones vindt, lopen bijvoorbeeld al achter op de A-processors van Apple.

(via)



Praat mee over dit artikel