Apple verrast met beter te repareren iPhone 14


Zonder het te vermelden heeft Apple het ontwerp van de iPhone 14 aanzienlijk veranderd, waardoor deze beter te repareren is. Dit bleek uit een teardown door iFixit.

Al jaren beoordeelt iFixit producten op hoe makkelijk ze te repareren zijn. Meestal scoren Apple producten, vooral iPhones, erg laag. Alsof Apple liever heeft dat je een nieuwe koopt dan dat je hem repareert. Klinkt gek, we weten het. De iPhone 14 is anders, een beetje anders althans. Apple's nieuwste telefoon scoort een 7 uit 10. Opmerkelijk hoog voor een iPhone.

Dat komt door de manier waarop de onderdelen zijn geplaatst. Normaal gesproken plakt Apple de achterkant dicht en legt alle onderdelen als een hamburger op elkaar, met het scherm als laatste. Als gevolg daarvan, als je iets moet vervangen, moet je eerst het scherm verwijderen, net zolang tot je bij het onderdeel komt, dat je moet vervangen. Zelfs voor een kapot achterpaneel kun je hier niet omheen. Dat maakt het vrij omslachtig en duur.

Iets makkelijker te repareren

Bij de iPhone 14 gebruikt Apple een soort middenframe waarop alle onderdelen zijn geplaatst. Hierdoor kan de iPhone 14 zowel aan de voorkant als aan de achterkant worden geopend, waardoor onderdelen beter bereikbaar en makkelijker te vervangen zijn. De grootste interne verandering sinds de iPhone 7. Dit maakt eenvoudige reparaties veel betaalbaarder.

Zelfreparatieprogramma

Het is opvallend dat Apple geen melding heeft gemaakt van eenvoudigere reparaties voor de iPhone 14. Vooral omdat het begin 2022 groots een andere reparatieservice voor klanten heeft aangekondigd. Het Self Service Repair-programma van Apple bestaat uit reparatiehandleidingen, onderdelen en speciaal gereedschap, maar is voorlopig alleen beschikbaar voor gebruikers in de VS.

Eerder kondigde Apple aan dat het programma voor het einde van 2022 zou worden uitgerold naar andere landen. Op het moment van schrijven is dat echter nog niet gebeurd.


Prijsvergelijker Apple iPhone 14
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
MediaMarkt
128 GB Product Red
€ 1.019,00 € 1.019,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 14


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel