Apple iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max: inkeping ingeruild voor Dynamic Island


Zoals verwacht heeft Apple de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max aangekondigd met een punch-hole in plaats van een notch. Apple heeft echter een unieke manier bedacht om die punch-hole dynamischer te maken.

De verwachting was dat Apple van de inkeping af zou komen. Helemaal weg is hij echter niet, want de oplossing van Apple is nog steeds vrij groot. Het Dynamische Eiland op de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max moet immers de Face ID-componenten en de selfiecamera herbergen. En daar is ruimte voor nodig. Toch is Apple erin geslaagd om de True Depth-camera 30% kleiner te maken.

Apple iPhone 14 Pro met dynamisch eiland
De iPhone 14 Pro met dynamisch eiland

Het Dynamische Eiland heeft tal van animaties die kunnen groeien om bijvoorbeeld meldingen te tonen. Er kan op worden getikt om meer informatie te krijgen en het kan worden uitgebreid om meer bedieningsknoppen weer te geven. Hardware en software smelten samen zoals alleen Apple dat kan. Of het verstandig is om je selfiecamera elke keer te besmeuren met vette vingerafdrukken, is aan jou.

Super Retina XDR en A16 Bionic

Verder krijgen de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max een nieuw type beeldscherm met Always On-functionaliteit, een hogere piekhelderheid van 2000 nits buitenshuis en met betere anti-aliasing. Extra verwerkingskracht komt van de A16 Bionic-chip, die voor het eerst op 4nm is gebouwd. Dat maakt het toestel krachtiger en energiezuiniger, hoewel Apple nog steeds een batterijduur van een dag belooft.

Belangrijkste kenmerken van de Apple iPhone 14 Pro
De belangrijkste kenmerken van de iPhone 14 Pro

48MP camera sensor

Apple heeft eindelijk de cameraresolutie verhoogd. De primaire camera heeft nu een 48MP grote sensor die 65% groter is dan voorheen. Deze camera kan vier pixels samenvoegen tot één voor een hogere lichtgevoeligheid (pixel binning) in situaties met weinig licht. Er is ook een 12MP ultra-groothoek en 12MP telefoto met maximaal 3x zoom. Bovendien schieten alle camera's dankzij de softwaregebaseerde Photonic Engine betere foto's in het donker.

48MP hoofdsensor op de Apple iPhone 14 Pro
De iPhone 14 Pro wordt de eerste iPhone met een 48-megapixelcamera

iPhone 14 Pro prijs en beschikbaarheid

De Apple iPhone 14 Pro is vanaf vrijdag 9 september te bestellen en moet 16 september beschikbaar zijn. De prijzen beginnen bij 999 dollar voor de Pro en 1.099 dollar voor de Pro Max. Dat is hetzelfde als vorig jaar, al zijn de europrijzen dat niet. Die zien een flinke stijging als gevolg van de gedaalde wisselkoers. Het 14 Pro-model met 128 GB opslagruimte kost maar liefst 1.329 euro, de 14 Pro Max begint bij 1.479 euro en loopt op tot 2.129 euro voor de versie met 1 TB. De beschikbare kleuren zijn Space Black, Silver, Gold en Deep Purple.


Prijsvergelijker Apple iPhone 14 Pro
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Proximus
128 GB Silver
€ 1.129,99 € 1.129,99   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 14 Pro


Prijsvergelijker Apple iPhone 14 Pro Max
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Proximus
128 GB Silver
€ 1.229,99 € 1.229,99   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 14 Pro Max


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel