Samsung kondigt camerasensor van 200MP aan

ISOCELL HP1 doorbreekt als eerste de 200-megapixelgrens


Samsung Electronics heeft twee nieuwe camerasensoren aangekondigd voor gebruik in mobiele toestellen. De ISOCELL HP1 is de eerste sensor van 200MP en kan video's opnemen tot 8K. De ISOCELL GN5 heeft een bescheidener 50MP maar met grote 1,0 micron pixels.

De komst van een 200MP ISOCELL camerasensor werd begin 2021 correct voorspeld door @IceUniverse. 9 maanden later en het is eindelijk hier. De ISOCELL HP1 is klein genoeg voor gebruik in de meeste mobiele telefoons en zou volgens Samsung echt moeten schitteren in situaties met veel details en weinig licht. Voor dat laatste zou de gloednieuwe ChameleonCell-technologie een beetje moeten helpen.

Samsung ISOCELL HP1
ISOCELL HP1 met 1x1, 2x2 of 4x4 Pixel Binning

Dit is een vorm van Pixel Binning waarbij 2x2 of 4x4 pixels als groep kunnen worden gebruikt, afhankelijk van de situatie. In een 4x4 opstelling maakt de sensor foto's met een resolutie van 12,5MP en "pixels" ter grootte van 2,56 micron. Hoe groter de pixel, hoe meer licht hij absorbeert en hoe beter belicht de foto zal zijn. Interessant is dat deze vorm van Pixel Binning ook werkt bij video-opnamen, zelfs in hoge 8K-resolutie.

ISOCELL GN5

Hoe interessant een telefoon met een camera van 200 Megapixel ook klinkt, de meesten van ons zullen er in onze toekomstige telefoons geen plezier aan beleven. We zullen eerder uitkomen bij de eveneens aangekondigde ISOCELL GN5. Deze sensor heeft een resolutie van 50MP en is de eerste met een 1.0 micron sensor met Dual Pixel Pro. Deze nieuwe vorm van autofocus kan afstanden in twee richtingen berekenen.

Samsung ISOCELL HP1 en GN5
De ISOCELL HP1 en de ISOCELL GN5

Om dit te laten werken, heeft Samsung twee fase-detecterende fotodiodes geplaatst in elke 1,0 micron pixel die zowel horizontaal als verticaal kan kijken. Doordat je sneller kunt scherpstellen, maak je scherpere foto's. Zowel de ISOCELL HP1 als de ISOCELL GN5 zijn onmiddellijk beschikbaar voor fabrikanten die ze willen gebruiken. Het is dus slechts een kwestie van tijd voordat we beide in telefoons zullen aantreffen. Eerder werd al gemeld dat Xiaomi al werkt aan een 200MP telefoon.



Praat mee over dit artikel