Android 12 is klaar, maar nog niet beschikbaar voor gebruikers


Google heeft de laatste hand gelegd aan Android 12. De broncode is toegevoegd aan het Android Open Source Project (AOSP), wat betekent dat telefoonfabrikanten kunnen beginnen met het maken van software-updates. Dat betekent dat het nog wel even duurt voordat je Android 12 op je telefoon hebt staan.

Volgens Google's blogpost duurt het naar verwachting nog een paar weken voordat Pixel-telefoons zoals de Pixel 5 de update krijgen. Ook Samsung Galaxy's, OnePlus-telefoons en Oppo's zullen naar verwachting binnenkort updates uitbrengen. Elke fabrikant is verantwoordelijk voor zijn eigen updates.

Android 12 Material You
Materiaal U in Android 12

Volgens Google hebben de afgelopen tijd ongeveer 225.000 mensen de Android 12-bèta gedownload en getest. Zo'n grootschalige test zorgt ervoor dat de meeste fouten worden opgelost en levert in ruil daarvoor een stabiele versie op die geschikt is voor dagelijks gebruik. Maar de bèta helpt ontwikkelaars ook om hun Android-apps aan te passen voor Android 12. Android 12 bevat een nieuwe interface (Material You), diverse prestatieverbeteringen en enkele nieuwe privacy-instellingen.

Material You

Voor gebruikers zal de nieuwe UI het meest opvallen. Material You bouwt voort op Material Design, maar is in hoge mate aanpasbaar. Denk aan kleuren, vormen en nieuwe animaties. Google geeft op 27 en 28 oktober uitleg over Android 12 tijdens #AndroidDevSummit. Dat evenement is vooral gericht op ontwikkelaars. Voor consumenten zal de lancering van de Pixel 6 interessant zijn. Ook die wordt over een paar weken verwacht.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel