Google Pixel 6 en 6 Pro beschikbaar vanaf 28 oktober

Dit is wat Google Tensor kan doen


Na de eerste introductie heeft Google eindelijk officieel de Pixel 6 en Pixel 6 Pro onthuld. Beide telefoons zullen 28 oktober in de winkels liggen voor een verkoopprijs van respectievelijk $599 en $899, maar alleen in 9 verschillende landen.

Australië, Canada, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Japan, Taiwan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Daar komt de Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro officieel uit. Inwoners van andere landen zijn aangewezen op import of moeten gebruikmaken van een doorstuurservice.

Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro
De nieuwe Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro

De twee nieuwe Pixel-telefoons waren al aangekondigd, maar er ontbraken nog enkele details. Google heeft die nu gegeven, met name over de eigen processor: Tensor. Overigens was daar al veel over uitgelekt, dus veel verrassingen waren er niet.

Machine-leren

Google werkt graag en veel met machine learning. Het helpt om meer natuurlijke en betere antwoorden te krijgen in zijn zoekmachine, maar Google past het ook toe op spraakherkenning en beeldverwerking. Voorheen slaagde Google er niet in om het volledige potentieel van machine learning uit de chips van Qualcomm te halen. De Snapdragon-chips zijn heel goed in het leveren van korte pieken van krachtige prestaties, maar niet de vele miljarden berekeningen die nodig zijn voor machine learning. Reden te meer voor Google om een eigen chip te ontwikkelen.

Google Tensor chip
De drijvende kracht achter de Pixel 6: Google Tensor

Google Tensor

Google's Tensor CPU bestaat uit 8 cores: 2 high performance cores, 2 mid cores en 4 high efficiency cores. De GPU heeft 20 cores en er is ook een ISP (Image Signal Processor), een Context Hub voor de voeding van het Always-On Display en een Titan M2 beveiligingschip. Maar het belangrijkste is misschien wel de TPU, waar de Machine Learning Engine zich bevindt. De prestaties van deze engine worden slecht gemeten door traditionele benchmarks en Google waarschuwt dan ook om daar niet alleen naar te kijken. En toch meldt Google dat de Tensor 80% krachtigere CPU-prestaties levert dan zijn voorganger met een 370% snellere GPU.

Google Tensor TPU

HDRnet op Tensor

De vraag rijst waar dit allemaal voor gebruikt wordt? Google Pixel telefoons waren altijd al erg goed in het maken van foto's dankzij Computational Photography. Een algoritme waarbij zeer indrukwekkende foto's geschoten kunnen worden met alledaagse camera hardware. De Pixel 6 en 6 Pro kunnen dit door de toegenomen kracht nu ook met video. HDRnet op Tensor levert 4K bij 60FPS. Tijdens het filmen wordt het beeld van meerdere camera's op het toestel geanalyseerd en verwerkt tot één video met ongekende kleur en scherpte.

HDRnet on Tensor voor 4K-video met 60FPS

Magische Gum

Een andere toepassing die nu mogelijk is, is Magic Eraser. Je kunt het gebruiken om objecten van foto's te verwijderen. De Pixel 6 geeft al suggesties, bijvoorbeeld als er iemand op de achtergrond staat. Maar je kunt ook willekeurige dingen verwijderen door er simpelweg een cirkel omheen te trekken. Magic Eraser werkt ook met foto's die je eerder hebt gemaakt. Hierdoor behoort photobombing tot het verleden.

Google Magic Eraser
Met Magic Eraser kun je mensen op de achtergrond verwijderen

Gezichtsonscherpte

Dankzij Machine Learning weet de Pixel 6 ook meteen wat een gezicht is en wat niet. Dit maakt een functie als Face Unblur mogelijk. Nog voordat je een foto maakt, weet de Pixel al dat er een persoon in beeld is. Tijdens het fotograferen maakt de niet-actieve camera ook een foto met een zeer snelle sluitertijd. Als de resulterende foto een onscherp gezicht oplevert, wordt de informatie van de tweede camera gebruikt om het gezicht te verscherpen.

Google Face Unblur
Met Face Unblur blijven gezichten scherp

Beweging modus

Soms wil je gewoon een onscherpe foto, bijvoorbeeld voor een dramatisch effect. Met de Bewegingsmodus herkent de Pixel 6 dat je een actiefoto wilt maken, bijvoorbeeld als je een foto van een fietser maakt. De Pixel geeft dan de bewegende delen, in dit geval de achtergrond en de wielen, een bewegingsonscherpte-effect. Naast suggesties van Google zelf, kun je ook klikken op het onderdeel dat je wazig wilt hebben. Het resultaat is een creatieve foto die voorheen alleen mogelijk was met dure apparatuur of grote accessoires.

Bewegingsmodus vóór
Bewegingsmodus - vóór
Bewegingsmodus na
Bewegingsmodus - na

Real Tone

Onze telefoons maken betere foto's, maar niet voor iedereen. Vooral mensen met een donkere huidskleur. Als zij zichzelf fotograferen tegen een witte achtergrond, ziet het eindresultaat er vaak soms uitgewassen uit met een laag contrast en onnatuurlijke huidtinten. Om hier iets aan te doen vroeg Google veel fotografen om hun input en verwerkte dit in haar algoritme, wat resulteerde in Real Tone.

Google Real Tone
Real Tone in actie

Het resultaat is dat de Pixel 6 gezichten van gekleurde mensen beter herkent met een genuanceerdere automatische witbalans en verbeterde automatische belichting. Volgens Google maakt dit de Pixel 6 tot de meest inclusieve camera die vandaag beschikbaar is.

Live Translate

Een ander gebied waar Machine Learning een rol gaat spelen is spraakherkenning. De Pixel 6 en 6 Pro hebben Voice Typing dat nog sneller is en beter de context begrijpt. Dit maakt het ook mogelijk om in realtime te vertalen. Dankzij Live Translate kun je je verstaanbaar maken in landen waar je de taal niet spreekt. De nieuwe Pixels kunnen ook beelden vertalen. Richt de camera op een verkeersbord met een vreemde taal en de woorden worden voor je ogen vertaald.

Google Pixel 6 Belfuncties
Nieuwe belfuncties

Dankzij de verbeterde en snellere spraakherkenning kan de Pixel je ook helpen bij het voeren van telefoongesprekken. Een telefoongesprek kan bijvoorbeeld uitgeschreven worden zodat je het later terug kunt lezen. Maar dit is ook handig voor een automatisch menu waar de opties verschijnen als klikbare knoppen. Hoef je al die menu-opties niet meer te onthouden.

Google Pixel 6 Spraakherkenning

En als je in de wacht wordt gezet dan kun je Pixel gewoon neerleggen en naar de achtergrondmuziek laten luisteren. Als er daadwerkelijk iemand aan de andere kant komt, word je automatisch gewaarschuwd. Vooralsnog lijken dit exclusieve functies te zijn voor de nieuwe Pixel-telefoons.

Pixel 6 beschikbaar

De Google Pixel 6 en Google Pixel 6 Pro zijn vanaf 28 oktober verkrijgbaar, maar kunnen nu al worden voorbesteld. Beide telefoons krijgen 5 jaar beveiligingsupdates en krijgen diverse accessoires zoals de nieuwe Pixel Stand met actieve koeling voor 23W draadloos snelladen. De Pixel 6 is verkrijgbaar in Sorta Seafoam, Kinda Coral en Stormy Black. De Pixel 6 Pro krijgt de kleuren Sorta Sunny, Cloudy White en Stormy Black. Qua geheugen kun je kiezen tussen 128 of 256 GB, met een extra optie voor de 6 Pro van 512 GB.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel