Sony kondigt Xperia Pro-I aan met grote 1-inch camerasensor


Sony heeft een nieuwe Xperia Pro aangekondigd, dit keer met een 1-inch grote beeldsensor. Sony is niet de eerste die dit doet, maar dat wil niet zeggen dat de Xperia Pro-I niet bijzonder is. Door zijn indrukwekkende camera set is deze telefoon ideaal voor vloggers. Maar alleen vloggers met veel geld.

Zoals gezegd, de Xperia Pro-I is niet de eerste telefoon met een 1-inch grote beeldsensor. De Sharp Aquos R6 uit Japan was de eerste. Maar ook Leica heeft onlangs een telefoon uitgebracht met een 1-inch grote sensor; de Leitz Phone 1. Beide telefoons zijn echter niet overal verkrijgbaar, terwijl Sony van plan is de Xperia Pro-I wereldwijd uit te brengen.

Sony Xperia Pro-I
De nieuwe (en waterdichte) Xperia Pro-I

Bovendien is deze Pro-I de eerste 1-inch sensor met autofocus en fasedetectie. Het blijkt dezelfde sensor te zijn van de RX100 VII compact camera. De lens maakt gebruik van Zeiss Tessar Optics met antireflecterende coating en heeft een dubbel diafragma. Het kan wisselen tussen f/2.0 en f/4.0, afhankelijk van het resultaat dat je wilt bereiken. Video kan worden opgenomen tot 4K met 120 fps. En natuurlijk is er een fysieke cameraknop, zoals gebruikelijk bij Sony-telefoons.

Sony Xperia Pro-I camera layout
Uitleg over de camera's van de Pro-I

Aan de voorzijde van de Pro-I bevindt zich een 6,5-inch OLED-scherm met een hoge 4K-resolutie. Sony brengt een aparte 3,5 inch schermaccessoire uit die je kunt gebruiken als vlogmonitor. Het heeft een 3,5mm aansluiting voor een externe microfoon. Sony mikt duidelijk op content creators. Naast de 1 inch grote 12MP camera, zijn er nog twee 12MP camera's. Een 124° ultra-groothoek en een 50mm portretlens. De Xperia Pro-I heeft ook een 3D iToF-sensor voor nauwkeurige en snelle diepteherkenning.

Inconsistente naamgeving

Een beetje verwarrend is dat Sony zowel de naam "Xperia Pro-1" als "Xperia Pro-I gebruikt". Je zou kunnen denken dat de letter "i" staat voor het Romeinse cijfer "1", wat een verwijzing zou kunnen zijn naar de grootte van de sensor. Op Sony's website staat echter dat de "i" staat voor "imaging". We houden het daarom voorlopig op 'Pro-I'.

Sony Xperia Pro-I met Vlog Monitor
De Pro-I met de vlogmonitor

Prijs en beschikbaarheid Xperia Pro-I

De waterdichte IP65/68-behuizing is gemaakt van stevig en krasbestendig Gorilla Glass. De voorkant is gemaakt van Victus en de achterkant is gemaakt van Gorilla Glass 6. De batterij heeft een capaciteit van 4500 mAh en de Qualcomm-processor is de Snapdragon 888 5G. Dit 5G-toestel heeft een forse adviesprijs van 1799 euro. Een flink bedrag, maar je krijgt er geen plastic voor. Letterlijk, want Sony gebruikt het materiaal helemaal niet in zijn verpakking. Verwacht het toestel rond december in de winkels.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel