Google kondigt bijna identieke Pixel 4a (5G) en Pixel 5 aan


Google heeft zijn nieuwe Pixel vlaggenschip aangekondigd. Toch is de Pixel 5 van dit jaar niet het soort vlaggenschip dat je zou verwachten. Er zijn ook veel overeenkomsten met de eveneens aangekondigde Pixel 4a 5G. Een daarvan is de Portrait Light-modus.

De Google Pixel 5 en Pixel 4a (5G) hebben zo veel overeenkomsten dat we beter de verschillen kunnen noemen. De materialen zijn bijvoorbeeld anders. De Pixel 5 bestaat uit Gorilla Glass 6 aan de voorkant met een aluminium achterkant en is IPX8 waterbestendig, de Pixel 4a (5G) krijgt Gorilla Glass 3 met een achterkant van polycarbonaat.

Google Pixel 5 in Sorta Sage
De Google Pixel 5 in Sorter-Sage

Het 4a 5G is met 6,2 inch iets groter dan het 6 inch scherm van de 5. Dat geldt niet voor de batterij, waar de Pixel 5 een voorsprong heeft van een paar mAh. Deze laatste kan draadloos worden opgeladen en je kunt ook accessoires opladen door ze op de achterkant te plaatsen. De Pixel 4a 5G heeft een voorsprong op audiogebied; hij heeft een 3,5mm audio-aansluiting voor je eigen koptelefoon. Om dat goed te maken, krijgt de Pixel 5 een iets vloeiender scherm van 90Hz.

Google Pixel 4 5G in Gewoon Zwart
En de Pixel 4a 5G in Gewoon Zwart

Veel overeenkomsten

Zo hebben beide een OLED-scherm met punch-hole voor de 8MP selfiecamera, een dubbele achtercamera met 12,2MP hoofdsensor en 16MP ultra-groothoeklens. Over die camera later meer. Ze hebben ook allebei een Snapdragon 765G-processor met 5G-ondersteuning. Alleen het model uit de 5-serie krijgt 8 GB RAM-geheugen, de 5G-versie uit de 4-serie moet het doen met 6 GB geheugen. Beide hebben 128 GB aan ingebouwd opslaggeheugen. Van de 4a 5G komt nog een versie uit met Sub-6 5G en een met het snellere mmWave. Als je de specificaties op een rijtje zet zie je dat de Pixel 4a 5G niet zomaar een Pixel 4a met 5G is.

Pixel Portret Lichtmodus
Portretlicht: voeg achteraf licht toe aan je foto's

De modus Portret licht

Pixel-telefoons staan bekend om hun goede camera. Nieuw dit jaar is de 16MP ultra-groothoeklens, maar de belangrijkste nieuwe functie is Portrait Light. Hier kun je een virtuele lamp in je foto's plaatsen en spelen met de belichting. Google belooft dat dit zelfs werkt met foto's die al geschoten zijn dankzij de hulp van AI (kunstmatige intelligentie). De functie komt als eerste naar de Google Pixel 4a (5G) en de Pixel 5, maar Google belooft ook eerdere Pixel-telefoons ermee uit te rusten.

Prijzen van de Google Pixel 5 beginnen bij 699 dollar, de Pixel 4a (5G) gaat 499 dollar kosten. Die laatste zal verkrijgbaar zijn in Clearly White en Just Black, de Pixel 5 zal verkrijgbaar zijn in Just Black en Sorta Sage (groen).


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel