Google kondigt Android 12L aan; bedoeld voor opvouwbare producten


Vlak na de officiële release van Android 12 heeft Google al een opvolger aangekondigd; Android 12L. Deze update is vooral bedoeld voor apparaten met grote schermen zoals tablets en foldables.

Dit doet ons een beetje denken aan Android 3.0 Honeycomb. Deze Android versie bracht ondersteuning voor tablets, met name voor de Motorola Xoom die op hetzelfde moment werd aangekondigd. Een groot voordeel was dat apps gebruik konden maken van 2 panelen, handig voor bijvoorbeeld de e-mail client om zowel de inhoud van de inbox als een e-mail bericht te tonen.

Android 12L op verschillende schermformaten
Android 12L op 3 verschillende schermformaten

Android 12L doet iets soortgelijks maar dan voor opvouwbare toestellen. Tot nu toe moesten fabrikanten van opvouwbare apparaten hun eigen interface bedenken, maar binnenkort zullen ze gebruik kunnen maken van kant-en-klare oplossingen. Ideaal zijn bijvoorbeeld Microsoft en Samsung en hun Surface Duo 2 en Galaxy Z Fold 3

Release Android 12L

Het notificatievenster, de snelle instellingen en het lockscreen maken beter gebruik van de extra hoeveelheid schermruimte in Android 12L. Om multitasking te verbeteren, is er nu een taakbalk met app-iconen. U kunt eenvoudig een app naar een willekeurig deel van het scherm slepen om deze te openen.

Google dringt er bij ontwikkelaars op aan om vertrouwd te raken met alle nieuwe functies van Android 12L om ervoor te zorgen dat hun apps volledig geoptimaliseerd zijn. Een publieke release wordt begin 2022 verwacht, net "op tijd voor de volgende golf van Android 12-tablets en foldables." Welke Google hiermee bedoelt is nog onduidelijk. Het gerucht gaat al langer dat Google werkt aan een eigen foldable.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel