Qualcomm onthult Snapdragon 8 Gen 2 mobiele processor

Maak kennis met de chipset die uw volgende vlaggenschip zal aandrijven


Vandaag heeft Qualcomm de Snapdragon 8 Gen 2 onthuld. Een mobiele processor voor gebruik in een smartphone - vooral Android-smartphones. Om precies te zijn, de krachtigste (en duurste).

Vrijwel elke fabrikant van high-end Android-smartphones gebruikt de Qualcomm Snapdragon 8x-processor. Denk aan Samsung, Motorola en Xiaomi. Niet verrassend noemt Qualcomm enkele van deze fabrikanten in haar persbericht. Zij zullen de nu onthulde Snapdragon 8 Gen 2 toepassen op hun producten.

Vergelijkingstabel van Qualcomm's Snapdragon 8 mobiele processorserie
Vergelijking van de Snapdragon 8 Gen 2 met zijn voorgangers (klik om te vergroten)

Net als de Snapdragon 8 Gen 1 is de Gen 2 gebouwd op het 4nm-proces van TSMC. Maar door een nieuw ARM-ontwerp en hogere kloksnelheden te gebruiken, denkt Qualcomm grotere prestaties te bereiken. De octa-core Snapdragon 8 Gen 2-processor bestaat uit één Prime-kern op maximaal 3,2 GHz (ARM Cortex-X3), vier krachtige Performance-kernen op 2,8 GHz (ARM Cortex-A715) en drie energiezuinige Efficiency-kernen op 2,0 GHz (ARM Cortex-A510).

Snellere AI Engine

De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 is 35% sneller en 40% energiezuiniger dan zijn voorganger. De nieuwe Adreno 740 GPU is 25% krachtiger en 40% energiezuiniger. Games zullen daardoor soepeler draaien. Maar waar de Snapdragon 8 Gen 2 vooral in uitblinkt zijn AI-berekeningen. Software die gebruik maakt van de AI-engine is tot 4,35x sneller dan voorheen.

Voor en na foto van een bord met eten met behulp van Qualcomm's Snapdragon 8 Gen 2 AI-functie
Maak betere foto's dankzij de Snapdragon 8 Gen 2 AI-functies

Geoptimaliseerd voor de Galaxy S23 Ultra

Qualcomm zegt dat we de chipset zullen zien in producten van Asus, Honor, Motorola, OnePlus, Redmi, Sony, Vivo en Xiaomi. Op deze lijst ontbreekt Samsung. Geruchten gaan dat de komende Galaxy S23 de Snapdragon 8 Gen 2 gebruikt. Qualcomm optimaliseerde de Gen 2 voor Samsung's ISOCELL HP3 sensor. Deze 200MP camerasensor komt waarschijnlijk terecht in de S23 Ultra.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel