Xiaomi demonstreert smartphone met verwisselbare cameralenzen


Nu telefoons betere camera's krijgen en dun blijven, lopen we tegen de grenzen aan van wat mogelijk is. Zo ook Xiaomi. En daarom experimenteren ze met een verwisselbare lens, zoals te zien is op deze speciaal ontworpen Xiaomi 12S Ultra.

De al officiële Xiaomi 12S Ultra was al voorzien van een indrukwekkend grote 1-inch camerasensor. In de onderstaande video heeft Xiaomi een tweede 1-inch sensor toegevoegd. Rondom de cameramodule zien we een Leica M-compatibele lensvatting.

De 1-inch grote sensor is bedekt met saffierglas, in tegenstelling tot systeemcamera's, waar hij onbeschermd zit. Of deze Xiaomi 12S Ultra Concept Phone op de markt komt, valt nog te bezien. Xiaomi heeft daar geen uitspraken over gedaan. Hoe interessant deze oplossing ook lijkt, zo praktisch ziet het er niet uit. Je kunt de telefoon, inclusief lens, immers niet zomaar ongemerkt in je zak stoppen.

Is dit de volgende stap voor cameratelefoons?

Toch worden cameratelefoons steeds beter. Vooral de sensor, mede omdat die steeds groter wordt. Dat geldt niet voor de lenzen, die ook essentieel zijn voor de beeldkwaliteit. Lenzen mogen niet te dik worden; er zijn grenzen. Deze oplossing van Xiaomi biedt zeker een weg vooruit, maar alleen de tijd zal leren of het de juiste weg is.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel