VS sleept Facebook voor de rechter: eist dat Instagram en WhatsApp worden verkocht


De Amerikaanse Federal Trade Commission en 46 staten hebben een rechtszaak tegen Facebook aangespannen waarin ze de social media-gigant beschuldigen van een illegaal monopolie. De FTC gaat nog een stapje verder en eist dat Facebook zijn overname van zowel Instagram als WhatsApp ongedaan maakt.

Facebook wordt al een tijdje intensief onder de loep genomen, maar dit is de eerste keer dat er een antitrustrechtszaak komt. En meteen een enorme. Volgens de FTC moet Facebook worden opgesplitst in in ieder geval Facebook, Instagram en WhatsApp. Facebook nam Instagram in 2012 over voor 1 miljard dollar, in 2014 betaalde het 16 miljard dollar voor WhatsApp. Uit e-mailconversies van topman Mark Zuckerberg zou blijken dat het beide bedrijven heeft overgenomen om de concurrentie lam te leggen en tijd te kopen.

FTC Ian Conner
Verklaring van Ian Conner, directeur van het Bureau of Competition

Het valt nog te bezien of Facebook daadwerkelijk zal worden opgesplitst. De zaak moet nog behandeld worden en voor we een uitspraak hebben zijn we gemakkelijk een paar jaar verder. Reken maar dat Facebook de beste (en duurste) advocaten en lobbyisten zal inhuren. Facebook heeft al een kleine verklaring gegeven. Daarin stelt het dat de overname van zowel Instagram als WhatsApp destijds is goedgekeurd door regelgevende instanties en dat het terugdraaien van deze beslissing een gevaarlijk precedent zou scheppen. De FTC zegt het volste vertrouwen te hebben in hun rechtszaak en zal in de tussentijd geen publieke mededelingen doen.

(via)



Praat mee over dit artikel