Een 600MP camera telefoon? Samsung werkt er aan!


De megapixel race. Dat ligt nu toch al ver achter ons, zou je niet denken? Toch kijken we bij Samsung graag vooruit en stellen we ons een wereld voor waarin telefoons een 600 megapixel camera hebben. Hoe ziet dat eruit en vooral, wat heb jij eraan?

Wel zien we het aantal megapixels in telefoons de laatste jaren gestaag toenemen. Dit is niet om vrienden te blijven met de marketingafdeling, maar vanwege iets dat 'pixel binning' wordt genoemd. Pixels worden gegroepeerd in zogenaamde superpixels. Dit verhoogt de signaal-ruisverhouding, zodat je beter belichte foto's in het donker kunt maken. Een 48MP sensor schiet foto's in 12MP door 4 pixels te combineren.

Samsung 600MP isocell
600MP met moderne technologie zou er zo uitzien

Een 108MP camera is niet langer een zeldzaamheid. Je vindt ze in de S20 Ultra, edge+ en de Mi 10T Pro. Samsung wil dat verhogen tot 600MP. Dat is meer dan de ruwweg 576 megapixels die het menselijk oog kan zien. Samsung zou simpelweg het oppervlak van de sensor kunnen vergroten. Het nadeel is dat een kwart van de achterkant van je telefoon uit een camera bestaat. De sensor zou ook 22 millimeter dik zijn. Dat gaat natuurlijk nooit verkopen.

Het nut van 600MP

En dus staat Samsung voor de uitdaging om de sensor compacter te maken. De afzonderlijke pixels moeten kleiner zijn dan de huidige 0,8 nm. Meer pixels zou kunnen leiden tot betere foto's, maar dat hoeft niet. Apple en Google werken niet voor niets met 12 megapixels. Zij maken gebruik van wat bekend staat als computationele fotografie. Hierbij ligt de nadruk vooral op software in plaats van hardware. Toch heb je beide nodig en dus is het goed dat de hardware ontwikkeling niet stil staat. Staar je er alleen niet blind op.

(via)


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel