Apple iPhone X review

De tiende is de beste

Toen de eerste iPhone in 2007 uitkwam, werd hij uitgelachen door concurrerende telefoonbedrijven. "Er zit niet eens een toetsenbord op! Tien jaar later weten we hoezeer de iPhone het landschap van de smartphones heeft veroverd. Op het gebied van software, bediening en apps heeft Apple jarenlang de lijnen uitgezet van wat we met telefoons doen en ku

Maar de laatste jaren kwam de klad er een beetje in. Belangrijke innovaties ontbraken in de hardware en software - en de prijs in vergelijking met de concurrentie was nog steeds hoog.

Concurrenten als Samsung, LG en Huawei bleven innoveren, met aflopende schermranden, AMOLED-schermen en dubbele camera's, waar Apple zich marginaal verbeterde zoals Volkswagen dat doet met zijn Golf. Elke keer een beetje beter - maar niet langer toonaangevend.

Inhoud van de doos
iPhone X
Lightning-kabel
Stekker
Oordopjes (Apple Earpods)
3,5 mm audio-ingang naar Lightning-adapter

Dit jaar is het anders. Apple viert de 10e verjaardag van zijn iPhone met de iPhone X. Voor het eerst in jaren een vernieuwd toestel met dunne schermranden en een groot scherm, een interface zonder knoppen en Face ID: een gezichtsscanner in plaats van een vingerafdrukscanner. Hoe goed is de iPhone X?

Plus- en minpunten Apple iPhone X

  • De elegantste iPhone ooit
  • Groot scherm met dunne schermranden
  • Snelle bediening met veegbewegingen
  • Gaat 1,5 dag mee met een opgeladen batterij
  • Uitstekend scherm
  • Veelzijdige en geweldige camera

Ontwerp

Het werd tijd: de iPhone X is de eerste herontworpen iPhone sinds de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Dat ontwerp uit 2014 werd direct doorgetrokken naar de 6s (2015), 7 (2016) en de 8 die in het najaar van 2017 uitkwam.

Apple iPhone X voorkant
Groot randloos 5,8-inch Super Retina-scherm
TrueDepth camera voor Face ID gezichtsontgrendeling
Geen homeknop meer maar nieuwe veegfunctie

Net als de 8 heeft de iPhone X een glazen achterkant. Apple noemt de donkere versie nog steeds Space Grey, maar de kleur grijs is donkerder dan voorheen. De rand aan de zijkant is mooi gebogen en heeft een meer metallic look dan de zwarte voorkant en donkergrijze glazen achterkant. Die laatste ziet er duur en 'premium' uit, maar is vooral vingervlekgevoelig. Apple heeft niet alleen voor het ontwerp gekozen: door de glazen achterkant kan het toestel ook draadloos worden opgeladen door het op een oplaadplaat te leggen. Opvallend is ook dat het cameragedeelte weer uit de achterkant steekt en nu verticaal is geplaatst in plaats van horizontaal.

Apple iPhone X achterkant
Glazen achterzijde voor draadloos opladen
Dubbele camera met portretmodus
Border is gemaakt van sterk roestvrij chirurgisch staal.

Zwarte hap in het scherm

Maar de achterkant is niet de designklapper van de iPhone X. Het is de voorkant die de hoofdrol speelt. Het geeft deze iPhone een modernere uitstraling dan elke andere iPhone. Alleen de zijkanten van het toestel hebben zwarte balken - en aan de bovenkant is er een zwarte hap op het scherm voor de selfiecamera en de gezichtsscanner waarmee de telefoon wordt ontgrendeld. Die vervangt de Touch ID-vingerafdrukscanner die op dit toestel was komen te vervallen. De rest van de voorkant is scherm. Puur scherm. Dat is maar liefst 5,8 inch groot - een stuk groter dan de 4,7 inch van de iPhone 8 en zelfs groter dan de 5,5 inch van de iPhone 8 Plus - terwijl het net iets groter is dan de kleine iPhone.

De zwarte hap uit het scherm is omstreden. Zo valt bijvoorbeeld het batterijpercentage in de bovenste balk weg en ziet het er een beetje gek uit. Tegelijkertijd zit de balk niet in de weg - en je zou zelfs kunnen zeggen dat het de iPhone een onderscheidend design geeft temidden van al die andere smartphones die streven naar steeds kleinere randen. Even zoeken naar de nuance.

Een glaskeuze

Het scherm is gemaakt in wat Apple zijn sterkste glas ooit noemt - en verschillende tests bewijzen dat. De iPhone X kan tegen een stootje. Aan de achterkant is echter het tegenovergestelde het geval, met de keuze voor glas. Die keuze is gemaakt om de iPhone draadloos op te laden, maar het is niet de veiligste optie voor dagelijks gebruik.

Apple iPhone X waterdicht

Verder moet de iPhone een plons onder water kunnen overleven zonder te scheuren, mede omdat Apple de 3,5 mm audiojack heeft weggelaten. Aan de onderkant is er in plaats van de 3,5 mm audio jack ruimte voor (zeer goede) stereo speakers. Wie bedraad naar muziek wil luisteren, moet dat doen met de meegeleverde Lightning-naar-3,5 mm-kabel. Het is fijn dat dit niet ten koste gaat van de geluidskwaliteit - met welke oordopjes we ook testen.

Eerbetoon aan eigen geschiedenis

Het ontwerp van de iPhone X is misschien niet zo baanbrekend als Samsungs toptoestellen, maar het is wel functioneler. Het scherm krijgt (bijna) evenveel ruimte als de Samsung Galaxy S8 of S9. Hij houdt stevig vast, heeft een groter scherm en een handelbaarder formaat dan veel 5,5-inch toestellen. En: het is een eerbetoon aan zijn eigen geschiedenis. Leg alle iPhones naast elkaar en het ontwerp lijkt een logische evolutie. De bolle, glanzende randen van de X doen zelfs denken aan de allereerste iPhone uit 2007. Het is onmiskenbaar een iPhone. Alleen de vingergevoeligheid is jammer.

Prestaties

De iPhone X is uitgerust met de nieuwste generatie chips en het meeste werkgeheugen tot nu toe in een Apple-toestel. Dat merk je als gebruiker. Het toestel is razendsnel en vertoont geen vertragingen tijdens het systeemgebruik, of je nu een game opstart, de camera inschakelt of tussen apps schakelt.

Schakelen tussen apps verdient speciale aandacht op de X. Aangezien dit niet langer gebeurt met een dubbele tik op de homeknop, maar met veegbewegingen onderaan het scherm, is het belangrijk dat veegbewegingen goed worden geregistreerd. Na een kleine gewenningsperiode - eerst je vinger naar boven slepen en dan opzij om naar het overzicht van geopende apps te gaan, merk je hoe snel de X dat doet. Met een veeg aan de onderkant van het scherm veeg je tussen apps en dat gaat altijd zonder haperen. Zelfs apps die je al lang niet meer hebt aangeraakt, starten snel op.

Batterijvermogen is goed, opladen duurt lang

De batterij is een grote meevaller. Je zou een relatief korte batterijduur verwachten met een snel systeem en een helder, groot scherm, maar dat zul je niet vinden op de iPhone X. Vergeleken met andere Apple-apparaten gaat de batterij van 2716 mAh lang mee. Bij normaal gebruik gaat hij anderhalve dag mee voordat je hem weer moet opladen - zelfs als je tijd besteedt aan Netflix, Spotify en wat fotograferen. Er zijn steeds meer Android-toestellen met een grotere batterij, maar de aangepaste aanpassing van Apple tussen de batterij en zijn eigen software zorgt ervoor dat de batterij lang meegaat.

Apple iPhone X draadloos opladen

Het opladen van de telefoon duurt helaas vrij lang. Met de meegeleverde lader kunnen we in twee uur op 80 procent batterij komen, gerekend vanaf een lege iPhone. Met de los verkrijgbare snellader is de iPhone X net zo vol. Je kunt de iPhone X ook draadloos opladen door hem met de achterkant op oplaadplaten te leggen, maar dat gaat helemaal niet snel. Binnen twee uur was de iPhone X voor minder dan 50 procent opgeladen. Draadloos opladen lijkt leuk, maar als je snel nieuw sap wilt, kun je beter een draadje gebruiken.

De iPhone wordt niet snel heet, maar wel als je een zwaardere game speelt. En nog meer als de telefoon aan de oplader hangt. De temperatuur is gelukkig - letterlijk - te regelen.

Het scherm van de iPhone X is een van de hoogtepunten van het toestel. Het is geweldig, met diepe en geprononceerde kleuren, een hoog contrast en indrukwekkende kijkhoeken. Vanuit welke hoek je het scherm ook bekijkt, de kleuren zijn altijd goed. Omdat het een OLED-scherm is, is zwart echt zwart. Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om het verschil te zien tussen zwart op het scherm en de rand van het scherm eromheen.

"Het scherm van de iPhone X is fantastisch"

Dankzij de True Tone-kleuren, die het scherm aanpassen aan het licht om je heen, kan het iPhone-scherm zo blauw of geel worden als je zelf wilt. Ook de helderheid wordt op intelligente wijze aangepast. Kleuren komen dus altijd tot hun recht en de telefoon verblindt je niet als je hem oppakt in een volledig donkere kamer. Het enige dat opvalt aan True Tone is dat foto's er bedrieglijk warm uit kunnen zien. Als je veel foto's of video's op een locatie maakt, is het een goed idee om True Tone uit te schakelen om beter in te schatten hoe je foto's eruit zullen zien op de Instagram-accounts van andere mensen.

Omdat de iPhone X aan de voorkant een nieuw soort glas heeft, kan het scherm bovendien tegen een stootje. Dat is fijn als je meer dan 1000 euro uitgeeft aan een telefoon.

De iPhone X is voorzien van Apple's nieuwste systeem, iOS 11, dat speciaal is aangepast voor de iPhone X. Omdat hij geen knoppen aan de voorkant heeft (je logt in met de gezichtsscanner), werkt het hele systeem met swipes. Het is even wennen, maar na een dag of twee werkt het heel intuïtief. Je moet gewoon weten waar je heen moet - en Apple had de swipes duidelijker moeten uitleggen.

iPhone X-bewegingen

Krachtpatser met Apple's eigen software

Nadat je gezicht is herkend, veeg je het scherm omhoog om in het startscherm te komen. Daar veegt u de meldingen en widgets vanuit de linkerbovenhoek van het scherm. Uw bedieningspaneel met Bluetooth, Wi-Fi, helderheid, volume bereikt u met een veeg vanaf de rechterbovenhoek. De belangrijkste veegbeweging is echter van de onderkant van het scherm naar de bovenkant. Hiermee sluit u een app en gaat u naar het startscherm. Veeg gewoon van de onderkant van het scherm, en dan meteen naar rechts, en je bent in het multitask-scherm en je bent door apps aan het bladeren. Het sluiten van apps en het schakelen tussen apps gaat ongelooflijk snel en soepel. Je zult pas weten hoe snel en vloeiend iOS 11 is op de iPhone X als je een andere telefoon gebruikt. De iPhone X is een krachtpatser.

iOS: voor- en nadelen

Verder behoudt iOS zijn eigen voor- en nadelen ten opzichte van het veelgebruikte Android. Widgets zijn wat minder handig dan op Android, omdat je ze niet altijd op je homescreen ziet, maar naar beneden moet trekken in het berichtencentrum. Ook zijn er minder mogelijkheden om je startscherm in te richten.

Daar staat iets tegenover. Het is bewezen veiliger, Apple blijft apparaten met de laatste versie van iOS zo'n vijf jaar ondersteunen en je kunt de meeste apps van Apple verwijderen. Bovendien heb je nog steeds een diepe druk op het scherm voor extra opties. Bijvoorbeeld niet alleen om een app te openen, maar ook om direct naar een zoekfunctie binnen een app te gaan of om een nieuw bericht te schrijven. iOS 11 is handig, overzichtelijk, betrouwbaar en snel op de iPhone X.

We hebben de afgelopen pagina's al gekeken naar de hardware, met name de vorm, het scherm en de prestaties. Het ontbreken van een 3,5 mm audiojack en de andere afwerkingen maken de telefoon waterdicht. Je kunt hem onder de douche gebruiken - en hij zou een val in het toilet of het zwembad moeten kunnen overleven.

Apple Face ID
TrueDepth-camera Flood Illuminator in actie

Camera

Nu dat gezegd is, gaan we verder met dit hoofdstuk over de camera.

De iPhone X heeft twee hoofdcamera's aan de achterkant. Het zijn beide 12-megapixelcamera's. Eén voor de groothoek, een telelens die dichter op de omgeving of een object zit. Net als bij de iPhone 7 Plus en 8 Plus, kun je met deze dubbele opstelling werken met scherptediepte. Neem een object op de voorgrond, en de achtergrond wordt stijlvol onscherp gemaakt om de voorkant beter uit te laten komen.

Goede, maar niet de beste portretmodus

Voor mensen is er een speciale portretmodus, die de scherptediepte rond gezichten berekent. Dit kan spectaculaire resultaten opleveren, waarbij een of meer personen bijna op een SLR-achtige manier tegen de achtergrond afsteken. Dit kan prachtige resultaten opleveren, maar het is niet foutloos. Randen van met name kapsels en brilmonturen worden weggeveegd, terwijl ze in de preview vóór het maken van de foto soms haarscherp zijn.

Daarom is de X geen klasse leider op dit gebied. De Google Pixel 2 en 2 XL geven met één camera en slimme softwaretrucs meer detail en contrast aan de omgeving. Daarnaast levert de portretmodus ook fenomenale resultaten met de frontcamera. Op de iPhone X is er wel een portretmodus op de frontcamera, maar omdat die 7-megapixelcamera minder te bieden heeft, worden foto's troebeler en gedetailleerder dan de camera aan de achterkant. Het is jammer dat Apple geen merkbare stap vooruit heeft gezet ten opzichte van vorige iPhones.

Helaas leveren de mogelijkheden om mensen op portretfoto's uit te lichten met andere lichtsituaties, zoals studiolicht, zelden een overtuigend realistisch resultaat op. De software die dat mogelijk maakt, wordt volgens Apple verder ontwikkeld. Het is te hopen dat de iPhone X daarvan profiteert.

Marthijs op de iPhone X

Al met al is de portretmodus van de iPhone X zeer indrukwekkend. Stukjes haar, oren en brilranden vervagen soms in de achtergrond, maar het resultaat is vaak haarscherp en van grote schoonheid - zonder toepassing van overdreven schoonheidsfilters, die we regelmatig op Aziatische toestellen aantreffen.

Allround camera

Ook als allroundcamera maakt de camera van de iPhone X indruk. Landschappen, close-ups en nachtopnames komen goed tot hun recht met heldere, levendige kleuren. Ruis voor een telefooncamera wordt bij nachtopnames behoorlijk onderdrukt - hoewel je die met een beetje inzoomen natuurlijk wel kunt zien.

Wat opvalt, is dat de iPhone X niet altijd het beste licht pakt als je hem gewoon ergens op richt. In vergelijking met vorige iPhones zul je vaker op het scherm moeten tikken om de focus en kleuren te verschuiven. Point-and-shoot-fotografie is mogelijk dankzij de snelle opstart en beeldstabilisator van de iPhone X, maar foto's krijgen regelmatig meer gebalanceerde kleuren door zelf een belichtingspunt in te stellen.

Filmen: in 4K zonder beeldstabilisatie

De iPhone X is ook meer dan geschikt om te filmen, al gaat de voorkeur misschien uit naar filmen in 1080p in 60 frames per seconde in vergelijking met 4K-filmen in 60 frames per seconde. In het laatste geval comprimeert Apple video met zijn eigen HEVC-structuur, waardoor bestanden bijna de helft kleiner kunnen worden.

Je kunt opnamen maken in 4K-resolutie met 60 beelden per seconde, maar in de eigen HEVC-bestandsindeling van Apple die niet algemeen wordt ondersteund door video-editors en andere systemen. Met 1080p kun je opnamen maken met 60 beelden per seconde en beschik je over een uitstekende beeldstabilisatie, die bewegende filmbeelden tot rust brengt. Apple slaat foto's ook standaard op in een eigen compressieformaat (HEIF) om ruimte te besparen op de telefoon.

Als je meer met foto's wilt doen dan ze delen op sociale netwerken, raden we je aan foto's op te slaan als JPEG. Kleuren blijven dan beter behouden op andere systemen. Het is jammer dat Apple dat niet standaard doet, maar je zult het zelf moeten instellen.

Ondanks de kanttekeningen die we plaatsen, kan het gezegd worden: de iPhone X bevat de beste camera in een iPhone tot nu toe. Kleuren, details en portretten komen goed tot hun recht.

Conclusie

De iPhone X is de mooist afgewerkte iPhone ooit, met dunne schermranden, vloeiende vormen en een indrukwekkende beeldverhouding. Toch is hij niet onomstreden. Niet iedereen houdt van de hap in de bovenkant van het scherm en de prijs zal potentiële klanten afschrikken. De fragiele glazen achterkant telt als een misser bovenop - had het niet anders gekund?

Toch is Apple's vlaggenschip van 2017 en begin 2018 een prima telefoon. De gezichtsscanner is een uitstekende opvolger van de vingerafdrukscanner, het toestel is pijlsnel, de batterij is krachtig en het scherm is briljant met geweldige kijkhoeken. De camera is veelzijdig en maakt in allerlei omstandigheden prachtige foto's, en iOS blijft een bewezen betrouwbaar systeem dat al jaren door Apple wordt ondersteund.

De iPhone X is rationeel gezien misschien niet de beste keuze vanwege de prijsstelling, maar het is zeker een van de meest elegante en krachtige telefoons op de markt. En wat Apple zelf zegt is zonder twijfel waar: het is de beste iPhone ooit. Tot nu toe.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Apple X review