Cat S61 review

Deze bulldozer werkt ook 's nachts

Deze keer mogen we een in het oog springende mobiele telefoon reviewen; de Cat S61. Een zeer robuuste telefoon met warmtegevoelige FLIR camera die gemakkelijk voor een bouwvaktelefoon aangezien kan worden. Dat is gedeeltelijk waar, maar dat zou hem geen recht doen. Hoe hij er precies uitziet, leggen we hier graag uit.

Cat is een merknaam van Caterpillar die u wellicht kent van de graafmachines. Het bedrijf heeft zijn naam uitgeleend aan de Bullitt Group die onder de naam Cat robuuste telefoons op de markt brengt. Deze Cat S61 werd begin 2018 aangekondigd en ligt sinds juni 2018 in de winkels. Toch reviewen we hem nu omdat hij een functie heeft die vooral handig is in de koude dagen; een warmtecamera.

Inhoud van de doos
Quick Charge 3.0-reislader (model 3Q52)
USB-C-kabel
Snelstartgids
Garantiekaart

FLIR-camera's werken op basis van infrarood en stand-alone modellen gaan voor aanzienlijke bedragen over de toonbank. Duizenden euro's zijn geen uitzondering. Een telefoon met een geïntegreerde FLIR camera is een redelijke zeldzaamheid. We kunnen er slechts 2 opnoemen; beide van Cat. Dat maakt dat de S61 weinig concurrentie heeft, maar je kunt je ook afvragen voor wie de S61 nu precies bedoeld is? In deze review zullen we proberen die vraag te beantwoorden, en ook waarom de Cat S61 nuttig zou kunnen zijn voor u en uw bedrijf.

Plus- en minpunten Cat S61

  • Unieke functies zoals een FLIR-camera
  • Vrijwel onverwoestbare behuizing
  • Extreem lange batterijduur

Ontwerp

Als u de waarde van de Cat S61 niet kunt inschatten, ziet u een lompe telefoon met een dikte van maar liefst 13 millimeter. We moeten vele jaren terug in de tijd dat telefoons zo dik waren. In het geval van de S61 is dat niet vanwege de leeftijd, maar om hem naadloos dicht te krijgen. Hierdoor is hij volledig bestand tegen water en stof. Met een IP-rating van IP69 behaalt hij de hoogst mogelijke score. Maar hij is niet alleen water- en stofdicht, hij is ook robuust. Op beton is hij bestand tegen een val van 1,8 meter en dankzij de MIL-SPEC 810G specificaties is hij bestand tegen extreme temperatuurschommelingen. Zelfs zoute mist doet hem weinig.

Cat S61 side

Dus dat verklaart de dikte. De voorkant is voorzien van Gorilla Glass 5 dat extra bescherming biedt tegen vallen. Onderaan het scherm zitten drie fysieke knoppen die bekend zijn van Android; terug, hoofdmenu en het multitask overzicht. De rand is gemaakt van geborsteld en versterkt aluminium met rechts een aan/uit-knop en dubbele volumeknop, daarboven een klepje met daarachter de hoofdtelefooningang en links een oranje knop naast een klepje voor de sim- en geheugenkaart. Deze is programmeerbaar en kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Naast een walkie talkie functie (PTT mode), kun je er acties aan koppelen voor kort en lang indrukken. Denk aan het beantwoorden van een oproep of het openen van een app. De onderkant is van hard plastic en daar zit de USB-poort. Deze zit ook achter een klepje dat je elke keer moet openen bij het opladen. Hier vinden we ook de luidspreker.

Cat S61 laser rangefinder

De achterkant is gemaakt van een rubberachtig materiaal met de FLIR camera er volledig boven. De module steekt aan de bovenzijde iets uit de behuizing en geeft het geheel een kenmerkend uiterlijk. De 16 megapixel camera vinden we er vlak onder en vormt één geheel. Daar weer onder vinden we een dubbele LED flitser. Linksonder vinden we een afstandsmeter, waarover we later meer zullen lezen. Het geheel voelt zeer solide aan, buigt niet en kraakt nergens. Er is wel een rand rond het scherm waar zich gemakkelijk vuil kan ophopen. Het feit dat Cat overal hoesjes voor gebruikt maakt het toestel extra waterdicht en stofdicht, maar het is wel een extra stap om op te laden. Draadloos opladen zou een oplossing zijn geweest, maar dat ontbreekt.

Prestaties

De Cat S61 is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 630-processor. Deze werd medio 2017 aangekondigd als een mid-range chipset bestaande uit acht kernen. We zien hem vaker op premium mid-range telefoons en hij wordt over het algemeen als redelijk snel beschouwd. Toch vonden we de S61 af en toe haperen, bijvoorbeeld bij het openen van apps of menu's. Het is niet echt traag, maar soms lijkt het even na te moeten denken. Het helpt ook niet dat er overal animaties worden gebruikt.

Binnenin zit een 4500 mAh grote batterij die zeer ruim is, zelfs met de energie slurpende FLIR camera. Een avond vergeten op te laden is geen enkel probleem. Wij halen het regelmatig om de drie dagen, maar dan hoef je hem ook niet heel intensief te gebruiken. Er is een batterijbesparende modus beschikbaar, hoewel we die niet nodig hadden. Het opladen gaat erg snel dankzij de Quick Charge 4.0 techniek. Hierdoor kun je in een korte tijd uren vooruit. Vreemd genoeg wordt Cat geleverd met een langzamere Quick Charge 3.0 lader in de doos. De S61 maakt gebruik van de handige USB-C die symmetrisch is en geen boven- of onderkant heeft. Beide kanten passen.

Netjes is het werkgeheugen van 4 GB. In principe zou dit genoeg moeten zijn om apps in het geheugen te bewaren, waarna je er snel tussen kunt schakelen. Helaas merken we er, zoals gezegd, niet veel van. Hier en daar hikt het toestel en moeten we even wachten. Lang is het niet en daarom hoeft het ook niet vervelend te zijn. Gelukkig lijkt Cat gebruik te maken van een vrij standaard versie van Android. Ideaal voor wie bekend is met Android.

Het scherm van de Cat S61 heeft een schermdiagonaal van 5,2 inch met dikke schermranden. Het scherm kan ook worden bediend met natte vingers en handschoenen, wat handig is in de bouw of voor degenen die veel tijd buiten doorbrengen. Om de handschoenmodus te gebruiken, moet deze wel worden aangevinkt onder Instellingen > Beeldscherm > Geavanceerd. Cat claimt ook een hoge helderheid, die in de praktijk neerkomt op een maximum van 700 cd/m2. We hebben wel eens helderder gezien, maar onder zulke robuuste telefoons is dit bovengemiddeld.

Het instellingenmenu heeft een optie voor nachtverlichting. Hierdoor wordt het scherm iets warmer, wat vooral in de avonduren aangenaam is. Er kan een automatisch schema worden gebruikt op basis van de zonsondergang en zonsopgang, maar ook een aangepast schema is mogelijk. Overigens was ons testexemplaar voorzien van een screenprotector die niet standaard wordt meegeleverd. Standaard en zeker geruststellend; gratis schermreparatie gedurende 24 maanden. Nu zal Gorilla Glass 5 niet snel breken, maar het zal je maar gebeuren.

Software

Zoals eerder vermeld maakt de Cat S61 gebruik van Android dat op het moment van deze review versie 8.1 is. Tijdens de aankondiging werd een update naar 9.0 Pie beloofd, maar wanneer deze beschikbaar zal zijn is nog onbekend. Het is een vrij kale Android versie zonder veel bloatware. Cat levert wel een aantal eigen apps waaronder; Air, App Toolbox, FLIR Tools, FLIR Gallery, Measure, MyFlir, Support en Registration. Niet van Cat maar wel aanwezig zijn AVG AntiVirus, File Commander en OfficeSuite.

De werking van de Air, Measure en MyFLIR app wordt later in detail besproken. Eerst over de andere apps. De door Cat meegeleverde apps kunnen allemaal verwijderd worden en nemen geen onnodige ruimte in beslag. Dit geldt helaas niet voor de Support app, die niet meer is dan een link naar een website. De App-toolbox is een soort eigen app-winkel met apps die handig zijn voor bouwvakkers, boeren en liefhebbers van het buitenleven zoals skiërs en golfers.

Als u op een app klikt, wordt deze doorgestuurd naar Google's eigen Play Store, zodat u deze gemakkelijk kunt bijwerken. Het is jammer dat je voor FM-radio een koptelefoon moet aansluiten. Deze dient dan als antenne. In een behuizing die maar liefst 13 millimeter dik is, was vast wel ruimte voor een ingebouwde antenne.

De Cat S61 heeft een aantal unieke hardware die je niet op veel andere telefoons zult vinden. Een daarvan is een TVOC sensor, ook bekend als Total Volatile Organic Compounds. Met de Air-app kun je deze gebruiken om de luchtkwaliteit te meten. De app meet ook de temperatuur en de relatieve vochtigheid. Vanaf een ppb-concentratie (parts per billion) van 200 gaat het van 'goed' naar 'gemiddeld'. Bij 610 schiet het slecht en kan de app een waarschuwing geven. Hoger dan 2030 is ongezond en zal hij sowieso een waarschuwing geven en is het belangrijk om te ventileren. Daarmee is de app ideaal voor wie bijvoorbeeld binnenshuis schildert of met vluchtige stoffen werkt. Plaats hem in de ruimte en er volgt automatisch een waarschuwing als er een onveilige situatie ontstaat.

Om die andere handige functie te gebruiken open je de app 'Measure'. Dit is de lasergestuurde oppervlakte- en afstandsmeter. De app werkt als een gewone camera-app waarmee je een foto maakt. Tegelijkertijd projecteert de laser een punt dat vervolgens op de foto wordt gevonden. De app berekent vervolgens de afstand tot dat punt. Je kunt ook een ander punt selecteren om die afstand te meten, zodat je dat later nog eens kunt doen. Het is ook mogelijk om de afstand tot twee punten te berekenen, handig om lengtes te meten. U kunt ook een oppervlakte berekenen door de vier hoeken uit te lijnen. Ideaal voor wie wil berekenen hoeveel verf hij nodig heeft of voor makelaars om huizen op te meten.

Maar het meest indrukwekkend voor ons is de Lepton FLIR thermische camera. Zoals gezegd, vrij uniek in een mobiele telefoon en onmisbaar voor sommige toepassingen. Denk aan elektriciens die problemen moeten oplossen, bouwvakkers die tochtproblemen willen ontdekken of loodgieters die lekken willen opsporen. De camera herkent temperaturen van -20 tot 400 graden Celsius, wat ruimer is dan het bereik van de S60. De MyFLIR app heeft vier verschillende modi; Foto, Video, YouTube Live en Timelapse. Bij het maken van foto's en video's wordt het warmtebeeld van de FLIR-camera over dat van de gewone camera heen gelegd. Je krijgt dan een herkenbaar beeld met duidelijke contouren. Maar u legt ook het onzichtbare bloot, zoals verwarmingsbuizen onder de grond. Onmisbaar voor wie zonder stress in de vloer wil boren.

".
Verwarmingsbuizen, koudebrug en tochtige voordeur

Naast een algemeen warmtebeeld kan een spotmeter worden toegevoegd met de actuele temperatuur. Ook de gemiddelde, laagste en hoogste temperatuur van een gebied kan worden weergegeven. Wij hebben de warmtecamera zelf gebruikt om isolatieproblemen in een woning op te sporen, iets wat moeiteloos lukt. In korte tijd heeft de Cat S61 waardevolle informatie opgeleverd over koudebruggen die aangepakt moeten worden. FLIR werkt op basis van infrarood en dat heeft enkele beperkingen. Het werkt bijvoorbeeld minder goed op glanzende oppervlakken zoals metaal. Ook is de FLIR-camera niet erg snel, minder slecht voor foto's maar minder geschikt voor video. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is, maar de beelden lopen niet erg vloeiend in elkaar over.


Handen onder de warme en koude kraan

Naast een FLIR camera heeft de Cat S61 ook een 'gewone' 16 megapixel camera. Deze kan worden geopend door twee keer op de aan/uit knop te drukken en een foto maken kan met de volume omhoog knop. Zoomen kan alleen door twee vingers over het scherm te bewegen. Hoewel de camera best aardige kiekjes produceert, is het wel belangrijk dat je hem redelijk stil houdt. Er is geen beeldstabilisatie, dus je maakt vaker onscherpe foto's dan je lief is.

De S61 beschikt over een HDR-modus die beter omgaat met tegenlicht en er zijn tal van filters beschikbaar. Er is ook een 'onderwater' modus maar het duurt even om uit te vinden hoe je deze activeert. Sleep de statusbalk van boven naar beneden en scroll door de instellingen, de knop om het te activeren zal zichtbaar worden. In deze modus werkt het touchscreen niet en kan de camera alleen via de knoppen worden bediend. Dit komt omdat een touchscreen onder water niet goed werkt.

Conclusie

Op het eerste gezicht is de Cat S61 een telefoon voor een nichemarkt. Maar hoe meer we erover nadenken, hoe groter die niche wordt. De FLIR-camera, bijvoorbeeld, is nuttig voor een breed scala aan beroepen, waaronder bouwvakkers, elektriciens, loodgieters en isolatieprofessionals. De afstandsmeter is op zijn beurt nuttig voor makelaars en aannemers. De luchtkwaliteitssensor is nuttig voor onder meer schilders. Tot slot zorgt de volledig waterdichte behuizing voor een andere doelgroep: buitensporters.

Alleen de prijs staat hem in de weg, zou je zeggen. En met een adviesprijs van 899 euro (inmiddels is hij goedkoper te vinden) is hij inderdaad niet goedkoop. Maar wie hem voor de zaak koopt, zal dat waarschijnlijk niet zo erg vinden. Bovendien hoef je dan niet meerdere andere instrumenten te kopen en mee te nemen. Denk aan een afstandsmeter en/of een aparte warmtecamera. Het zit allemaal in één handig apparaatje dat iedereen toch al op zak heeft; je mobiele telefoon.

Wat duidelijk is, is dat de S61 een telefoon is voor professionals. En wat ons betreft kunnen dat ook buitensporters zijn. Met een S61 op zak heb je duidelijk een klus te klaren. Maar eigenlijk zou iedere huiseigenaar een keer een S61 moeten gebruiken. Ideaal om te ontdekken waar je kunt na-isoleren en geld besparen. Een onmisbaar instrument in tijden van energiebesparing en energietransitie!


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Cat S61 review