Nokia 8 review

Een waardig vlaggenschip?

Nokia heeft vorig jaar in bijna elk segment een toestel uitgebracht en het topmodel is de Nokia 8. Het toestel is nu verkrijgbaar voor minder dan 500 euro en lijkt aardig wat waar voor zijn geld te bieden. Hoog tijd om dat uit te zoeken.

De Nokia 8 heeft een 5,3 inch scherm met Quad HD resolutie. Nokia heeft nog niet eerder een telefoon uitgebracht met zo'n hoge schermresolutie. In totaal heeft de Nokia 8 drie camera's, elk met een sensor van 13 megapixel. Verder is het toestel voorzien van een Snapdragon 835-processor en 4 GB werkgeheugen.

Inhoud van de doos
Snellader (FC0300)
USB-A naar USB-C kabel
In-ear-headset
SIM-aansluiting
Handleiding voor het opstarten en productinformatie

Een merk dat qua prijs en specificaties een vergelijkbare aanpak heeft als de Nokia 8 is OnePlus met de 5T. Daarnaast zijn er de LG G6, Samsung Galaxy S8 en Huawei P10. Deze hebben allemaal een ander uiterlijk voor Android en Nokia houdt het zo puur mogelijk.

De verschillen in design tussen de Nokia's die in 2017 uitkwamen zijn minimaal. Het belangrijkste verschil is natuurlijk het formaat. Verder hebben de toestellen weinig opsmuk en het vlaggenschip is daarop geen uitzondering. Op de 8 zien we wederom een metalen unibody met een glasplaatje er iets bovenop. De bouwkwaliteit is dan ook helemaal des Nokia. De boven- en onderkant van de 8 zijn ook grotendeels opgevuld met plastic om de ontvangst van de antennes te verbeteren. In onze blauwe versie heeft dit plastic een licht paarse tint, maar dat is alleen merkbaar bij helder, direct licht.

Nokia 8 front
Scherp scherm met 2K resolutie en nachtmodus
Selfiecamera kan foto's en video's tegelijk met hoofdcamera opnemen
Vingerafdrukscanner met links en rechts aanraakgevoelige bedieningsknoppen

Onder het scherm vinden we, naast de vingerafdrukscanner, twee capacitieve knoppen om het toestel te bedienen. De vingerafdrukscanner fungeert als homeknop. Dit heeft als voordeel dat je het volledige schermoppervlak kunt gebruiken om inhoud van apps weer te geven. Nadeel' is dat je je duim in iets hardere bochten moet wringen om de knoppen te bedienen en dat de knoppen vrij ver onder het scherm zitten. De verlichting van de knoppen kan worden ingesteld van een paar seconden tot altijd aan.

Nokia 8 achterkant
Gepolijst aluminium met spiegelafwerking
Dubbele 13 megapixel camera met Zeiss lens
Prachtige ingebouwde Snapdragon 835-processor met grote batterij

Boven het scherm is er bijna evenveel ruimte als eronder, maar deze wordt een stuk minder effectief gebruikt. Natuurlijk zitten hier de selfiecamera en de oorspeaker, maar Nokia heeft niet de moeite genomen om een notificatielampje te plaatsen. Dat dit echt een gemis is, zal later in deze review worden uitgelegd. Gelukkig zijn de randen naast het scherm vrij smal gehouden.

Het toestel heeft vrijwel geen zijkanten omdat de voorkant naadloos overgaat in de bolling van de achterkant. Hierdoor voelt het toestel erg dun aan en staan de hardwareknoppen aan de rechterkant iets schuin naar achteren. Voor de bediening is dat geen probleem, maar de volumeknoppen zitten wel op een erg onhandige plek. Namelijk zo hoog op het toestel dat je er nooit echt bij kunt. Voor rechtshandigen is het nog een beetje lastig met je duim, maar tijdens het telefoneren moet je flink manoeuvreren om het belvolume aan te passen. De knoppen hebben wel een prettige klik en een mooie chromen rand rondom.

De SIM-kaart en een microSD-kaart kunnen in een lade aan de linkerkant van het toestel worden geplaatst. Aan de bovenkant heeft Nokia ook een hoofdtelefoonaansluiting geplaatst op zijn topmodel. De USB-C-poort bevindt zich aan de onderkant, net als de luidspreker.

De achterkant is volledig vlak, waarbij de cameramodule ongeveer een millimeter uitsteekt. Daaromheen zit een chroomkleurige rand en het glas dat over de camera's en flitser ligt, bestaat uit twee delen. Het Nokia-logo is in het metaal ingelegd. Aan weerszijden van de 8 zijn de zijkanten iets schuiner dan aan de boven- en onderkant. Hierdoor ligt het toestel erg prettig in de hand. Het metaal biedt weinig grip. Met een screen-to-body ratio van 69,4% voldoet de Nokia 8 niet echt aan het huidige schoonheidsideaal voor vlaggenschepen met hun frontvullende schermen. Toch voelt het toestel niet overdreven lomp aan en is het scherm nog steeds goed met één hand te bedienen.

Plus- en minpunten Nokia 8

  • Bouwkwaliteit
  • Helder en scherp beeldscherm
  • Snelle software-updates

Prestaties

Aan de binnenkant is de Nokia 8 in alle opzichten een topmodel volgens de huidige eisen. Met een Snapdragon 835-processor en 4GB werkgeheugen doet hij niet of nauwelijks onder voor de concurrentie. Daarnaast is de 8 voorzien van een accu met een capaciteit van 3.080 mAh. Dat lijkt niet erg royaal voor een toestel met een schermresolutie als de Nokia 8. In de praktijk blijkt hij echter zeer efficiënt te zijn en waren we positief verrast. Een gebruikstijd van twee tot 2,5 dag was geen uitzondering. Daarnaast hadden we een scherm aan tijd variërend van zes tot 7,5 uur.

Scherm

Het scherm voldoet ook aan de eisen van de moderne tijd. Een Quad HD-resolutie is niet heel uitzonderlijk meer, maar Nokia propt die 2560 × 1440 pixels wel in een relatief klein 5,3 inch scherm. Daarmee komt het scherm op een pixeldichtheid van 554 PPI en daardoor is het beeld zeer gedetailleerd. De contrastweergave is prima en kleuren worden voor een lcd-scherm vrij levendig weergegeven. De maximale helderheid van het scherm is lekker hoog en de automatische helderheid maakt goed gebruik van het hele bereik. Hoewel je het soms een beetje handmatig moet aanpassen.

Er is ook een instelling voor nachtverlichting. Deze geeft het scherm een oranje tint, zodat het 's avonds aangenamer is om te lezen. Dit kan automatisch worden ingeschakeld op een vast tijdstip of bij zonsondergang. Het scherm kan ook worden geactiveerd door er twee keer op te tikken. Dit werkt redelijk goed, maar soms heb je een extra poging nodig.

Software

Bij het in gebruik nemen van de Nokia 8 kregen we direct een update naar Android 8.0 en Nokia was een van de eerste fabrikanten die deze stap nam. Tijdens onze testperiode werd het toestel keurig voorzien van de maandelijkse beveiligingsupdates en begon Nokia ook met het uitrollen van de bèta voor Android 8.1. Dat is prijzenswaardig snel, want tot dan toe hadden alleen de toestellen van Google dit tot hun beschikking.

Op het eerste gezicht lijkt de Nokia te draaien op een pure versie van Android. Nog meer dan bij de toestellen van Motorola het geval is. Nokia maakt wel gebruik van een eigen launcher. Dat is het deel van de interface dat betrekking heeft op het startscherm en het app-menu. Dat ziet er weliswaar bijna hetzelfde uit als op puur Android, maar Nokia heeft er een aantal functies uitgehaald. Zo kun je de notificatiebelletjes en het automatisch toevoegen van een nieuwe app aan het startscherm niet uitschakelen. De notificatiebubbels zoals we die eerder zagen op de Nokia 5 met Android 7.1 zijn nu vervangen door de standaardversie van Android 8.0.

Naast zijn eigen launcher voegt Nokia nog een ondersteunende app toe aan de standaard app-collectie van Google. Deze wordt regelmatig geüpdatet en kreeg op een gegeven moment ook een sectie voor een toestelmonitor. Hier kun je geheugengebruik, vrije opslag, dataverbruik, toesteltemperatuur en batterijstatus bekijken. Leuk gedaan, maar het voegt niet echt iets toe. Daarbovenop kregen we een aantal ongevraagde pop-up verzoeken om feedback en of we het toestel zouden aanbevelen. Dit lijkt ook van deze app te komen.

Nokia heeft ook de always on-display vervangen door een eigen versie. Deze luistert naar de naam Glance en toont wanneer vergrendeld bovenaan het scherm de batterijstatus, tijd, datum en tellers voor gemiste oproepen, mails en berichten. Nokia verstaat onder 'berichten' echter alleen sms en niet berichten van WhatsApp, Telegram en/of Facebook Messenger. Daarnaast zijn meldingen van andere apps, zoals nieuws of sociale media, ook niet zichtbaar. Deze tekortkomingen worden nog eens extra benadrukt door het ontbreken van een notificatielampje op de Nokia 8. Als je je toestel een tijdje onbewaakt hebt gelaten, is de enige manier om te weten of je nieuwe apps of notificaties hebt ontvangen het activeren van het scherm. Een kleine pleister op de wonde is dat dit relatief snel kan door twee keer op het scherm te tikken.

Tot op heden hebben de Nokia's een vingerafdrukscanner onder het scherm. Daar lijkt in 2018 verandering in te komen, maar ook bij de Nokia 8 zit hij op een plek die voor iedereen goed bereikbaar moet zijn. Hij is niet heel groot, maar functioneert naar behoren. De scanner geeft één kort trilsignaal als je vingerafdruk wordt herkend, en twee kort achter elkaar als dat niet het geval is. Dat is handig, want na herkenning duurt het nog vrij lang voordat het scherm ontwaakt. In de tussentijd lichten eerst de capacitieve knoppen op. Afgezien van het feit dat hij ook dienst doet als homeknop, heeft de scanner geen extra functionaliteit.

Camera

Zoals gezegd is de 8 aan de achterkant uitgerust met twee 13 megapixel camera's. Een van hen legt beelden vast in kleur en de andere in zwart-wit. Vooraf werd veel verwacht van de camera's op de Nokia 8. Dat kwam mede door de hernieuwde samenwerking met Carl Zeiss, die in het verleden illustere cameraprestaties van Nokia had opgeleverd. Bovendien blies Nokia zelf ook van de toren over de mogelijkheden van de camera. Zoals de "bothie" functie, waarbij je met de camera aan zowel de voor- als achterkant tegelijk een foto maakt.

Bij het opstarten van de camera kan de interface een beetje tegenvallen. Ook kunnen er enkele slechte vertalingen in het Nederlands verschijnen. De flitser en HDR kunnen direct in beeld worden ingesteld met een automatische modus voor beide. Er is een optie om in te stellen of foto's met beide camera's aan de achterkant moeten worden gemaakt of met één van de twee. Het nut hiervan is een beetje onduidelijk omdat het achteraf wijzigen van foto's naar zwart-wit net zo makkelijk is en je de meerwaarde van het tot je beschikking hebben van twee camera's teniet doet. Met een knop boven/naast de ontspanknop kun je schakelen tussen de opnamemodi met keuze uit bijwerken, panorama, foto, live bokeh en handmatig. De laatste verwijst naar de handmatige modus met meer instelmogelijkheden.

In het instellingenmenu vindt u een heleboel extra opties. Zo kan het zoekerscherm bijvoorbeeld ook informatie weergeven voor kompas, hoogte, waterpas en richtlijn. Voor foto's kunnen kompas, hoogte, watermerk en locatie worden opgeslagen.

Zodra u klaar bent om een foto te nemen, merkt u onmiddellijk dat de camera niet presteert zoals verwacht. Ondanks de laser autofocus, is het scherpstellen verschrikkelijk traag. Je kunt het scherpstelpunt veranderen door ergens op het scherm te tikken, waarna een vierkantje begint te knipperen. Bij daglicht zijn de foto's prima, maar er is nog veel ruimte om de belichting, het contrast en de details te verbeteren. Bij minder omgevingslicht neemt de kwaliteit snel af en zijn vooral belichting en detail zwakke plekken. De sluitertijd loopt zodanig dat de beelden snel worden bewogen. De foto's van de selfiecamera doen niet onder voor die op de achterkant. Dit lijkt teleurstellend na de bovenstaande kritiek, maar is meer dan voldoende voor selfies. Voor video is 4K de maximale resolutie. Geluidsopname voor video is een sterk punt van de Nokia 8. Dit gebeurt in 360 graden met behulp van drie microfoons en heeft weinig vervorming. Dit maakt het toestel ideaal voor het opnemen van luide concerten.

Nokia 8 cameravoorbeelden
Klik hierboven voor meer foto's gemaakt met de Nokia 8

Als je een andere camera-app installeert, blijkt dat de hardware tot meer in staat is. Het is te hopen dat Nokia momenteel stilletjes de software aan het verbeteren is.

Conclusie

De ondermaatse cameraprestaties en het ontbreken van een notificatielampje kunnen voor veel mensen echte dooddoeners zijn. Voor een vlaggenschip is vooral een matige camera niet meer van deze tijd. Toch is de Nokia 8 qua design van zowel hardware als software een zeer prettig toestel om te gebruiken. Bovendien kunnen de minpunten in theorie met software-updates worden verbeterd.

Mocht de prijs nog wat verder dalen, dan kun je er zeker van zijn dat je een toestel met bovengemiddelde hardware krijgt voor de prijs van een middenklasser. Bovendien zal het toestel door Nokia's snelle software-updates ook in 2018 nog wel een tijdje mee kunnen. Al met al is Nokia's terugkeer op de telefoonmarkt met de Nokia 8 veelbelovend.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 8 review