Samsung Galaxy S21 review

Twee stappen vooruit, één noodzakelijke stap achteruit

De Samsung Galaxy S21 is misschien wel Samsung's vreemdste vlaggenschip in jaren. Immers, de S21 bevindt zich precies in een overgangsperiode. Een periode vóór de S20 FE en een periode erna. In plaats van de gebruikelijke twee stappen vooruit, zet de S21 ook een stap achteruit. Hoewel dat erger lijkt dan het in werkelijkheid is.

Als we de Samsung Galaxy S21 vergelijken met de S20 5G van vorig jaar, dan vallen ons een paar dingen op. De schermresolutie is minder scherp, de achterkant is van plastic, de geheugenkaartsleuf is verdwenen en de cameraspecificaties zijn nagenoeg hetzelfde. Toch verwacht Samsung dat consumenten in de rij zullen staan voor de S21. Vooral omdat hij goedkoper is. Maar is het genoeg?

Inhoud van de doos
USB-C naar USB-C-kabel
Snelstartgids
Garantiekaart
Sim-kaart uitwerptool

Het antwoord op die vraag is niet erg relevant. Samsung kan er immers mee wegkomen. Samsungs grootste concurrent Apple doet al jaren hetzelfde, en het technisch geavanceerde Huawei is het afgelopen jaar gedecimeerd. Samsung hoeft niet meer te concurreren op specificaties, en qua prijs kan en hoeft het niet op te boksen tegen goedkopere Chinese concurrenten zolang het de kwaliteit en software-updates blijft leveren die we van het bedrijf gewend zijn. Concurrenten van de Galaxy S21 zijn dan ook schaars. Al zijn de OnePlus 8T, de Xiaomi Mi 11 en in mindere mate de iPhone 12 er een paar die in me opkomen.

8 / 10

Plus- en minpunten Samsung Galaxy S21

  • Goed scherm
  • Veelzijdige camera met goede resultaten
  • We zijn blij met de prijsdaling
  • Weinig vooruitgang op het eerste gezicht
  • Ontbrekende geheugenkaartsleuf en oplader
  • Plastic achterkant voor een vlaggenschip

Ontwerp

Als je je niet op de binnenkant wilt richten, zul je het met de buitenkant moeten doen. De Samsung Galaxy S21 krijgt daarom een nieuw design met bijpassende Prism-kleuren. De camera heeft een eigen ruimte gekregen, die Samsung 'Contour Cut Camera' noemt. Je herkent er meteen een S21 model aan. Als Samsung dit in toekomstige modellen volhoudt, zou het wel eens een heel herkenbaar marketinginstrument kunnen worden.

Samsung Galaxy S21 voorkant

De voorkant heeft een bezel-loos scherm met een plat paneel. De schermranden lijken hierdoor iets groter dan bij zijn voorganger, al zal het niet veel verschillen. Aan de bovenkant zit nog steeds een enkele selfiecamera precies in het midden. De vingerafdrukscanner zit ook nog steeds in het scherm, maar is dit keer veel groter. Ontgrendelen gaat bliksemsnel en werkt in de meeste gevallen goed. Het beschermende glas is Gorilla Glass 7 dat officieel "Victus" heet. Dit glas zou vallen tot 2 meter moeten overleven.

zijknoppen Samsung Galaxy S21

De zijkanten zijn licht afgerond en hebben een glanzende afwerking. Alle knoppen zitten aan de rechterkant, er is geen aparte Bixby knop meer. De volumeknoppen vereisen duidelijk meer kracht om ingedrukt te worden dan de aan/uit-knop. Aan de bovenkant zit een dubbele microfoon met een derde aan de onderkant. Daar vind je ook de speakergrill en de simkaartsleuf. In ons recensie-exemplaar passen 2 nanoSIM-kaarten, hoewel er ook versies op de markt zijn met een eSIM. Tot slot vind je aan de onderkant een USB-C-poort waarmee je tot 25 watt snel kunt opladen. Dat is tegenwoordig niet erg snel meer.

Samsung Galaxy S21 rear Contour Cut Camera

Zoals gezegd, gaat de meeste aandacht naar de achterkant. En niet alleen vanwege de vernieuwde camera module. Samsung vervangt de glazen achterkant door plastic. Plastic op een telefoon van meer dan 800 euro klinkt als een no-go. Samsung zelf noemt het woord plastic helemaal niet. In plaats daarvan spreekt het van polycarbonaat. De achterkant heeft een matte afwerking en voelt absoluut niet goedkoop aan. Plastic heeft nog een bijkomend voordeel; het breekt niet zo snel als glas en krast niet zo erg als metaal. Plastic voelt ook warmer aan. Misschien moeten we er gewoon aan wennen, want in de praktijk hebben we er geen last van gehad.

Voorstelling

Samsung levert, zoals gebruikelijk, verschillende processors in verschillende markten. In Korea, China en de VS is dat de nieuwste Snapdragon en de rest krijgt Samsung's eigen en nieuwste Exynos. Tot groot ongenoegen van sommigen. Dat komt omdat de Exynos de afgelopen jaren geen partij was voor de Snapdragon. Hij was niet alleen trager, maar trok ook de batterij meer leeg. Dit jaar zijn de Snapdragon 888 en Exynos 2100 veel meer aan elkaar gewaagd. De Exynos 2100 kan de Snapdragon 888 bijbenen dankzij een hogere kloksnelheid.

Samsung Exynos 2100 processor
De Exynos 2100-processor

Het enige dat niet goed te vergelijken is, is de GPU; de grafische chip. De Snapdragon 888 is in dit opzicht nog steeds de dominante processor. Samsung hoopt hier in de toekomst iets aan te doen door samen te werken met AMD. Voor nu heeft Samsung genoegen genomen met het toepassen van een lagere schermresolutie. Minder pixels vergen minder rekenkracht, dus je zult het verschil niet snel merken.

Samsung Galaxy S21 batterij menuSamsung Galaxy S21 batterij-menuSamsung Galaxy S21 batterij-menu

In de praktijk hebben we geen klachten gehad met onze S21 met Exynos 2100. Hij voelt overal snel aan. Apps starten vrijwel direct op, animaties zijn altijd vloeiend geweest. Vanaf een batterijniveau van 30% schakelt de S21 automatisch over naar een aangepaste batterijbesparende modus met navenante lage schermverversing. Dan voelt het toestel traag aan. Wat ons betreft zou dit ook 20% mogen zijn, maar we konden nergens vinden waar dit kon worden veranderd. Helemaal uitzetten was de enige optie.

Om met de olifant in de kamer te beginnen; ja de Galaxy S21 heeft een lagere schermresolutie. In plaats van de uitbundige Quad HD (3200 x 1440 pixels), is nu gekozen voor Full HD (2400 x 1080 pixels). We willen er wel op wijzen dat je bij de S20 nog moest kiezen tussen Quad HD (scherper beeld) of 120Hz (vloeiendere animaties). In de praktijk kiezen we altijd voor het laatste. Een resolutie van Full HD op een schermformaat van 6,2 inch is nog steeds erg scherp en bovendien bijna net zo scherp als de iPhone 12

Samsung Galaxy S21 screenshot displaySamsung Galaxy S21 schermafbeelding display

Het scherm is nog steeds een Dynamic AMOLED 2x Infinity-O Display, maar deze keer met een hogere piekhelderheid van 1300 nits. Dit maakt het beter leesbaar in vol daglicht. De maximale verversingssnelheid is opnieuw 120Hz, maar kan worden teruggeschaald naar ten minste 48Hz voor wanneer er geen beweging is. Dit spaart de batterij. U kunt ook kiezen voor 60Hz voor maximale batterijbesparing. Je mist dan wel de vloeiende overgangen en vloeiende animaties. We kunnen deze instelling echter niet adviseren.

Software

Samsung levert de Galaxy S21 met Android 11 uit de doos met daarbovenop One UI 3.1. Versie 3.1 is iets meer gestroomlijnd, maar nog steeds onlosmakelijk herkenbaar als One UI. Het heeft dit keer meer integratie met Google-software. Zo kun je Google Discover toevoegen aan je startscherm, kun je eenvoudiger slimme apparaten bereiken die je hebt toegevoegd aan Google Home, en is er Google Duo-ondersteuning voor videobellen. Er is ook veel integratie met Microsoft, bijvoorbeeld met Windows. Als je andere Galaxy-apparaten in je huis hebt, kun je die koppelen. Je kunt apps blijven gebruiken op het andere Galaxy-apparaat. Vooralsnog werkt dit alleen met Samsung Internet en Samsung Notes.

Samsung Galaxy S21 screenshot softwareSamsung Galaxy S21 schermafbeeldingenoftwareSamsung Galaxy S21 schermafbeeldingenoftware

One UI 3.1 zit vol met functies en dat maakt het soms een beetje verwarrend. Wat ook niet helpt is dat Samsung soms functies van het ene menu naar het andere verplaatst. Dit wordt vaak opgelost door onderaan een blokje te tonen met snelkoppelingen naar deze oude menu-items.

Samsung Galaxy S21 screenshot softwareSamsung Galaxy S21 schermafbeeldingenoftwareSamsung Galaxy S21 schermafbeeldingenoftware

Hardware

De Galaxy S21 is zeker niet de eerste 5G-telefoon van Samsung, en het zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn. 5G is nog niet overal beschikbaar en je zult extra moeten betalen om het te kunnen gebruiken. In ruil daarvoor krijg je een mooi 5G-pictogram en sneller mobiel internet. Als je wilt, kun je 5G uitschakelen en alleen 4G gebruiken. Als het op grote schaal beschikbaar komt, heb je in ieder geval een telefoon die er goed mee overweg kan.

Samsung Galaxy S21 screenshot 5G en opslagSamsung Galaxy S21 screenshot 5G en opslagSamsung Galaxy S21 screenshot 5G en opslag

Op het gebied van hardware verschilt de S21 duidelijk van al zijn voorgangers. Het is de eerste Galaxy S zonder geheugenkaart uitbreiding. Simpel en goedkoop extra geheugen toevoegen is niet meer mogelijk. Jammer en pijnlijk tegelijk. Want Samsung noemde het altijd een enorm voordeel ten opzichte van de concurrentie. Maar in werkelijkheid valt het wel mee. Het standaardmodel wordt geleverd met 128 GB, en voor iets meer heb je het dubbele. Dat zal voor de meeste mensen genoeg zijn. En zo niet, dan kun je altijd nog content in de cloud opslaan. En met 5G en WiFi-6 kun je daar razendsnel bij. Dat maakt het een non-issue.

We hadden het al over snelladen, dat maximaal 25 Watt is. Ter vergelijking; OnePlus heeft al 65 Watt bereikt. Een volledige lading duurt langer, in het geval van de S21 bijna anderhalf uur. De OnePlus 8T is al na 30 minuten volledig opgeladen. Met een paar minuten aan de lader kom je dus niet ver. Het is jammer dat Samsung niet ambitieuzer is, maar het kan ze ook niet kwalijk worden genomen dat ze zo voorzichtig zijn. Samsung is niet in de stemming voor een nieuw batterijschandaal.

Samsung nieuwe en oude reisadapter
Nieuwe oplader en de oude

Nieuw is de ontbrekende oplader in de doos. U kunt dezelfde reislader van de S20 gebruiken. U kunt de officiële 25 Watt USB-C snellader kopen voor een gereduceerde prijs. Deze EP-TA800 is veel groter dan zijn voorganger, ondersteunt Power Delivery 3.0 en je kunt er andere producten mee opladen. Het niet meenemen van de lader is officieel gedaan om het milieu te sparen. Op zich juichen we dat toe, maar geef de consument op zijn minst vooraf de keuze. Als je toch een oplader bij je telefoon wilt, moet je die apart kopen en zit hij in een eigen doos.

Samsung Galaxy S21 screenshot Wireless PowerShareSamsung Galaxy S21 screenshot Wireless PowerShare

Het gebruik van een kabel is niet de enige manier om je S21 op te laden. Het kan ook draadloos, zij het met een maximum van 15 watt. Dat is net zo 'snel' als Apple's nieuwe draadloze MagSafe lader. Die laatste blijft altijd op zijn plaats zitten dankzij magneten, Samsung heeft geen vergelijkbare oplossing. Dat is jammer, want het opent een hele reeks spannende accessoires waar de S21 het nu zonder moet doen. Misschien iets voor volgend jaar. De S21 kan andere producten draadloos opladen. Je moet dit wel van tevoren in de software aanzetten. Wireless PowerShare werkt met elk Qi-compatibel apparaat en met een maximum van 4,5 Watt.

Als we naar de camera gaan, lijkt Samsung geen noemenswaardige wijzigingen te hebben aangebracht. De specificaties zijn vrijwel hetzelfde. Er zijn enkele functies toegevoegd, met name 8K Video. In de praktijk heb je hier echter weinig aan. Er zijn bijna geen tv's die dit ondersteunen, dus die extra pixels hebben weinig nut voor jou.

Samsung Galaxy S21 screenshot 8K videoSamsung Galaxy S21 screenshot 8K video

Samsung noemt zelf als voordeel dat je uit een 8K video een hoge resolutie foto kunt knippen. Dat is waar, maar we vragen ons af of de nadelen daar tegen opwegen. Een 8K video neemt veel ruimte in beslag. Eén minuut neemt al gauw 600MB in beslag. Wij raden hooguit 4K aan om video op te slaan, vooral omdat je het geheugen niet zomaar kunt uitbreiden als het bijna vol is.

Samsung Galaxy S21 screenshot camerafunctiesSamsung Galaxy S21 schermafdruk camera functies

Toch is de camera allesbehalve teleurstellend. Simpelweg omdat hij erg goed is. Samsung heeft softwarematig de juiste keuzes gemaakt, en dat is ook wat waard. De hoofdcamera schiet bijna altijd een goede, scherpe en correct belichte foto. Een beetje warm, zoals we van Samsung gewend zijn, maar goed. De 3x zoom is minder gevoelig voor licht en daardoor minder geschikt in het donker. De ultragroothoek schiet mooie landschappen zonder enige merkbare vertekening.

Ook de selfiecamera stelt niet teleur. De sensor mag dan 10 megapixels zijn, hij schiet veel scherpte met detail en opmerkelijk levensechte kleuren. Je zult echter merken dat de 120Hz niet van toepassing lijkt te zijn op de camera-interface. Waarom dit zo is, is onduidelijk, maar je merkt meteen het verschil tussen 60 en 120 Hz.

Conclusie

De Samsung Galaxy S21 is, zoals we in de inleiding al zeiden, een wat vreemde telefoon. En dat heeft alles te maken met de Galaxy S20 FE. Die volgde een half jaar na de S20, omdat die niet goed verkocht. De S20 FE bracht high-end functies naar een laag prijspunt. Met succes. De telefoon verkocht goed, mede dankzij de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. En dat maakte het alleen maar moeilijker voor toekomstige S-modellen.

De Galaxy S21 is daarom een tussentelefoon. Eentje zonder super high-end specificaties, daarvoor moet je dit jaar kiezen voor de S21 Ultra. Helaas is die ook veel groter. De S21+ is ook geen haalbare optie, want die is niet veel geavanceerder. Bezitters van een S20 hoeven niet te upgraden. Afgezien van de snellere processor, hebt u al bijna hetzelfde toestel. Als je een oudere telefoon hebt, kun je net zo goed de S20 overwegen in plaats van deze S21. Tenzij je zo gecharmeerd bent van het nieuwe uiterlijk dat je niet om deze S21 heen kunt.

Twee stappen vooruit, één stap terug. Dat is hoe deze Galaxy S21 aanvoelt. Maar het is een noodzakelijke stap om niet uit de pas te lopen. Er moet volgend jaar immers gewoon een nieuwe S-telefoon komen. Ondanks herhaalde vermelding voelt de S21 niet als een stap terug. Het voelt als een prima telefoon die de juiste beslissingen neemt. Het is er ook een die bliksemsnel is, goede foto's maakt, een meer dan toereikende batterijduur heeft en genoeg functies heeft om je te vermaken. We dachten eerst dat de S20 FE het leven moeilijk zou maken voor de S21, maar nu denken we dat deze S21 het leven moeilijk zal maken voor de S21 FE.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung S21 review