Samsung Galaxy Z Flip 4 review

Vouwbaarheden kruipen naar volwassenheid

Op het eerste gezicht lijkt de Flip4 een kleine update, maar toch heeft Samsung grote verwachtingen van het toestel. De verwachte verkoopcijfers moeten die van zijn voorganger doen verbleken. In deze review zullen we te weten komen hoe Samsung dat van plan is en wat het gedaan heeft om dat te bereiken.

Voor velen zal de Samsung Galaxy Z Flip4 de kennismaking met een opvouwbaar toestel zijn. Een telefoon waarvan het scherm kan buigen. Het klinkt onnatuurlijk, maar voor degenen die het proberen, zal het vertrouwd aanvoelen. Vooral degenen die zich mobiele telefoons van voor het smartphonetijdperk kunnen herinneren. Toen klapten we onze telefoons ook open en dicht. Toen was dat vooral om het scherm te beschermen, nu om van een groot scherm iets compacts te maken.

Inhoud van de doos
USB-C naar USB-C kabel (EP-DN980)
Snelstartgids
Garantiekaart
SIM-kaart uitwerppen

Deze Flip4 is de meest betaalbare in het opvouwbare assortiment van Samsung. De verkoop ervan is elke generatie gestegen. De kans is dus groot dat je hem uiteindelijk ergens tegenkomt. En u zult verrast zijn. En u zult vragen hebben. Werkt dit eigenlijk wel? Zal het scherm niet snel breken? Hoe erg is die vouw bij dagelijks gebruik? Vragen die wij ook hadden en die we in deze review proberen te beantwoorden.

De Galaxy Z Flip4 is ontworpen als een zogenaamde clamshell. Dit was vroeger een bekende vormfactor, maar is dankzij de opkomst van de smartphones helemaal verdwenen. Je hebt twee delen die met een scharnier verbonden zijn en die je kunt inklappen. Samsung heeft niet veel veranderd aan het ontwerp, dus het lijkt en voelt veel op de Flip3. Het toestel is echter iets rechter, en het scharnier is compacter.

Samsung Galaxy Z Flip4 scharnier

Over dat scharnier gesproken, volgens Samsung is het een van de sterkste verkoopargumenten van deze Flip. Het moet de vele openingen tijdens zijn levensduur overleven, en het moet tegen een stootje kunnen. Het is gemaakt van de nieuwste generatie Armor Aluminium. Hoewel aluminium bekend staat als lichtgewicht, is het van nature helemaal niet stevig. Samsung zegt niet hoe het toestel is versterkt, maar beweert wel dat dit het stevigste frame is dat het ooit heeft gemaakt.

Samsung Galaxy Z Flip4 half geopend

De buitenkant is gemaakt van Gorilla Glass Victus+, dat beter bestand is tegen krassen en onbedoelde vallen. En net als vorig jaar is het toestel waterbestendig. Best slim als je bedenkt hoeveel bewegende delen er zijn. Het toestel is echter nog steeds niet stofbestendig, dus wees voorzichtig op het strand en met pluisjes die uit je broekzak komen.

Het scharnier is stijf, dus met één hand openen is bijna onmogelijk. Je kunt hem ook niet in één vloeiende beweging openzwaaien. Dit is met opzet gedaan, want als het toestel half open staat, biedt dat mogelijkheden die Samsung wil uitbuiten. Leg het toestel bijvoorbeeld half open op een bureau als "tweede scherm", of maak foto's van jezelf. Pas wel op dat je vinger niet in het scharnier blijft hangen als je de telefoon opent. Dat sluit naadloos af, en dat zal pijn doen. Vertrouw ons, we weten het.

Samsung Galaxy Z Flip4 volledig geopend

In opgevouwen toestand lijkt het toestel op een spel kaarten, maar dan kleiner. Hij past moeiteloos in een tas of broekzak. In je achterzak stoppen is echter moeilijk. Het gewicht is aanzienlijk voor een smartphone, 187 gram, hoewel het niet al te slecht is gezien de schermgrootte. De S22+ met zijn 6,6 inch scherm is zwaarder, 196 gram. Voor de fidgeters onder ons is een opgevouwen Flip een genot om vast te houden. Je hebt echt iets bij je, je kunt hem mooi door je vingers rollen, en iedereen wil weten wat je bij je hebt.

Samsung Galaxy Z Flip4 Graphite
De Flip4 in grafietzwart

Dit jaar is de Flip verkrijgbaar in blauw, paars (Bora Purple), rosé goud en zwart (Graphite). Wie het toestel rechtstreeks bij Samsung koopt, kan het personaliseren in de Bespoke Studio. De twee panelen zijn verkrijgbaar in geel, wit, marineblauw, kaki groen en rood. Voor het frame kun je kiezen uit zilver, goud of zwart. De levertijd is iets langer omdat elk item op maat wordt gemaakt. Het is ook mogelijk om later panelen te verwisselen tegen een meerprijs. Dit geldt niet voor het frame, dat niet kan worden verwisseld.

8 / 10

Plus- en minpunten Samsung Galaxy Z Flip 4

  • De mogelijkheid om je telefoon in te klappen
  • Groot scherm, kleine behuizing
  • Aanpasbare editie op maat
  • Snelle prestaties

Scherm

Aan de buitenkant van de Flip4 vinden we een secundair scherm van 1,9 inch. Dit aanraakgevoelige scherm wordt voornamelijk gebruikt voor het weergeven van informatie. Bijvoorbeeld de tijd, binnenkomende berichten of het weerbericht. Enige interactie is mogelijk, maar Samsung benut het potentieel nog niet volledig. Je kunt bijvoorbeeld alleen vooraf ingestelde berichten beantwoorden, en niet alle instellingen zijn beschikbaar. Samsung heeft met zijn Galaxy Watch-lijn bewezen dat er meer mogelijk is met zo'n beperkte schermgrootte.

Samsung Galaxy Z Flip4 Cover Scherm
Wordt begroet door je avatar op het coverscherm

Het cover-scherm draait niet mee met hoe je het vasthoudt, maar interessant is dat de volumeknoppen veranderen. Wanneer gesloten, wordt omhoog omlaag. Het klinkt logisch wat Samsung doet, maar in werkelijkheid is het dat niet, wat de reden is waarom we meestal verkeerd klikken. Onder de volumetoetsen zit de vingerafdrukscanner. Helaas is het een hele uitdaging om deze op de tast te vinden. Daarom is een hoesje zoals de Samsung Silicone Cover met Ring aan te raden. Het heeft een uitsparing voor de scanner.

Samsung Galaxy Z Flip4 hoofddisplay

Maar de grote ster is natuurlijk het scherm aan de binnenkant. Met 6,7 inch is dat royaal te noemen. Het scherm is ongeveer even breed als de S22 maar een stuk langer. Je hebt dus meer ruimte voor je content tot je beschikking. Het Infinity Flex Display heeft een scherpe FHD+ resolutie en een vloeiende 120Hz weergave.

Samsung Galaxy Z Flip4 displaybescherming
Plastic beschermlaag

Het scherm is gemaakt van Ultra Thin Glass, wat echt glas is. Er zit een plastic beschermlaag overheen, een screenprotector die u niet mag verwijderen. Als je dat wel doet, loop je het risico het te beschadigen. Het scherm voelt niet plastic aan, behalve bij de vouw. U kunt het nog steeds voelen en zien. Wat ons betreft mogen toekomstige opvolgers daar verbeteringen in aanbrengen. Andere fabrikanten lossen dit op door van binnenuit tegen de vouw te drukken.

Maar is de vouw zo erg? Je voelt het wel als je er met je vinger overheen gaat. Je raakt eraan gewend, maar je wordt er wel constant aan herinnerd. Zie je het dan ook? Ja en nee. Vanuit een hoek, ja, maar als je er recht van voren naar kijkt, niet. Er zijn nauwelijks vervormingen zichtbaar. Het vervaagt in de achtergrond, en als je dit beschouwt als de prijs voor een gigantisch scherm in een compacte telefoon, kunnen we daar mee leven.

De Galaxy Z-serie is (nog) niet zo populair als de Galaxy S-serie. Waarvan veel meer exemplaren worden verkocht. Daarom zijn er ook niet zo veel leveringsproblemen. Terwijl Samsung voor de Galaxy S-serie nog steeds moet afwisselen tussen de eigen Exynos-processor en Qualcomm, kan het voor de Flip4 bij één fabrikant inkopen. Dit is goed nieuws voor degenen die geen fan zijn van Exynos-chips. Op het gebied van prestaties en energie-efficiëntie blijven de Exynos-chips altijd achter bij hun Snapdragon-tegenhangers.

Samsung vermeldt het niet op hun website, maar binnenin de Flip4 vinden we de Snapdragon 8 + Gen 1 processor van concurrent Qualcomm. Daarmee is de Flip4 de krachtigste Galaxy-telefoon van dit moment. Er is 8GB RAM, wat het starten van apps snel maakt, evenals het schakelen tussen apps. Het scrollen door bijvoorbeeld je Twitter-tijdlijn gaat echter soms wat schokkerig. Dit zou een Android probleem kunnen zijn, of misschien van One UI 4.1, maar het feit blijft dat Apple's iOS soepeler aanvoelt.

Dit is al de vierde generatie opvouwbare telefoons van Samsung, maar toch verbaast het ons hoe weinig de software gebruik maakt van de functies die opvouwbare telefoons met zich meebrengen. Samsung heeft echter wel wat aanpassingen gedaan, met name aan de camera. FlexCam splitst de interface in tweeën zodra je de Flip4 gedeeltelijk opvouwt; de cameravoeding wordt dan bovenaan getoond, en de bediening wordt onderaan weergegeven.

App ontwikkelaars zullen elk moeten bouwen in ondersteuning. Je kunt apps dwingen om de Flexstand-optie te gebruiken, maar Samsung garandeert niet dat ze goed zullen werken. De app wordt dan in de bovenste helft van het scherm getoond met enkele bedieningselementen onderaan, zoals 1) het tonen van de notificatielade, 2) het maken van een screenshot, 3) het veranderen van de helderheid van het scherm, 4) het veranderen van het volume, en 5) een trackpad. Met de laatste optie werkt het trackpad als een muis. Allemaal leuk maar niet erg praktisch. De meeste opties zijn te vinden in de experimentele Labs sectie. Hieruit blijkt hoezeer dit nog in de kinderschoenen staat.

Het grote scherm kan ook schitteren in landschapsmodus. Het is breed genoeg om apps split-screen weer te geven of de interface in tweeën te delen. Bijvoorbeeld, in Gmail, zou je de inbox aan de linkerkant kunnen hebben en de geselecteerde mail aan de rechterkant. Of, in Samsung's contacten app, zou je een ander overzicht kunnen tonen in portrait dan in landscape. Maar de Flip4 doet niets van dat alles. Dus, naar onze mening, moet er nog veel werk worden verricht.

De belangrijkste verandering die Samsung wat ons betreft heeft doorgevoerd is de aanzienlijk grotere accu. Dat was het grootste minpunt van de Flip3; de beperkte batterijduur. Dat had alles te maken met de beperkte batterijcapaciteit. In de Flip4 is die verhoogd naar 3700 mAh. Nog steeds niet veel, gezien het schermformaat. De energiezuinigere Snapdragon-processor helpt de pijn te verzachten. Ook het ontwerp maakt veel goed. Inkomende berichten kunnen op het buitenscherm worden bekeken. Je hoeft je telefoon niet te ontgrendelen. Het scherm hoeft niet aan te staan. Dat alles bespaart batterij.

Toch, bij redelijk intensief gebruik, zal het een uitdaging zijn om het einde van de dag te halen. Korte sessies van draadloos opladen kunnen helpen. Gelukkig kan de Flip4 dit sneller dankzij de ondersteuning voor Fast Wireless Charge 2.0, op voorwaarde dat u over een dergelijke lader beschikt. Bedraad gaat het iets sneller, maar met 25 W blijft hij ver achter bij de concurrentie. Toch zou een half uur opladen genoeg moeten zijn voor een halfvolle batterij.

Camera

Samsung heeft een paar camera's op de Flip 4 geplaatst. Het gaat om een 12MP primaire camera met een groothoeklens en een 12MP ultra-groothoek met een kijkhoek van 123°. Net als vorig jaar ontbreekt een aparte camera voor optisch zoomen. Ondanks hetzelfde aantal megapixels belooft Samsung een betere beeldkwaliteit. Enerzijds door een fysiek grotere sensor te gebruiken, anderzijds door gebruik te maken van functies in de Snapdragon 8+ Gen 1. De resultaten zijn vergelijkbaar met die van de S22-serie. Galaxy telefoons hebben de neiging om kleuren een beetje te overdrijven, iets waar je van houdt of waar je een hekel aan hebt, maar de resultaten zijn over het algemeen uitstekend.

Handig is dat je het buitenste scherm als zoeker kunt gebruiken. De 10MP selfie camera binnenin is mooi, maar niet beter dan de primaire camera. Dus als je die wilt gebruiken, kun je dat doen zonder te hoeven raden of je in het frame staat. Vergeet niet om de instelling 'preview cover screen' aan te zetten. Dat is ook handig voor de persoon van wie je een foto wilt maken. Zij kunnen zichzelf dan al zien.

De Flip4 kan video's opnemen tot 4K (UHD) met 60 beelden per seconde. Als u het opslaggeheugen iets langzamer wilt vullen, kunt u kiezen voor FHD of HD met 60 of 30 fps. De beeldstabilisatie van de Flip4 is vrij agressief ingesteld, zelfs wanneer de 'superstabiele' modus is uitgeschakeld. Wie een 'Blair Witch Project'-achtige film wil maken, kan beter een ander toestel kiezen.

Conclusie

Deze Flip4 laat zien dat de opvouwbare markt langzaam volwassen wordt. Het heeft een paar jaar geduurd, en er mogen fouten worden gemaakt door de weinige tekortkomingen die we op deze jonge leeftijd vergeven. Dingen kunnen beter, moeten beter, maar daar knijpen we vooralsnog een oogje voor dicht. De vouw zal minder opvallend moeten zijn om mainstream te worden. Concurrenten hebben bewezen dat het kan, dus Samsung moet volgen. Deze Flip4 zal helpen om foldables bekend te maken bij het grote publiek. Voor velen zal het de eerste kennismaking met opvouwbare apparaten zijn. Niet omdat ze er zelf een hebben, maar omdat ze iemand kennen die er een heeft.

Samsung Galaxy Z Flip4 met Silicone Back Cover met Ring
De Flip4 in een hoesje met ring

Dat iemand de sprong heeft gewaagd, de sprong voorwaarts. Opvouwbare toestellen zijn de toekomst. Het hebben van een groot scherm in een compact ontwerp brengt enorme voordelen met zich mee. Opgevouwen heb je een aantrekkelijk vormgegeven apparaat waarvan mensen zich afvragen wat het is. Het vertelt je de tijd en of je inkomende berichten hebt. Het kan u helpen van uw telefoonverslaving af te komen, omdat het openen ervan u misschien te veel wordt. Eenmaal geopend, heb je een immens scherm tot je beschikking. Groot genoeg voor al je content en voor uren kijkplezier. De software moet hier optimaal gebruik van maken, wat met een toekomstige software-update kan worden opgelost.

Er is vrijwel geen concurrentie. Motorola zal naar verwachting binnenkort de Razr 3 uitbrengen, wat het hem moeilijk zou kunnen maken, en ook Huawei heeft een soortgelijke telefoon in zijn line-up. Die is echter niet op grote schaal verkrijgbaar en maakt geen gebruik van Android-diensten. Samsung kan dus langzaam de hele opvouwbare markt veroveren. Dat zullen we de komende jaren merken, net als de concurrentie. Zij zullen moeten volgen of genoegen nemen met de restjes. We staan aan de vooravond van spannende tijden.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung Flip 4 review