Wiko View Prime review

Is deze Prime te pruimen?

Het Franse Wiko beweegt zich vooral in het lage segment en waagt zich soms in het middensegment. Zoals met de door ons geteste Wiko View Prime.

Wiko vond het hoog tijd dat goedkopere telefoons ook een front-facing scherm kregen, en de View Prime is daar een resultaat van. Net als de Samsung Galaxy S8 en inmiddels zelfs veel andere middenklasse telefoons, heeft hij een scherm met een 18:9 verhouding.

De Prime heeft ook drie camera's, één aan de achterkant en twee aan de voorkant. Het toestel wordt standaard geleverd met 4GB werkgeheugen en 64GB opslaggeheugen dat met een geheugenkaart kan worden uitgebreid.

Inhoud van de doos
Reislader (TN-050155E1)
Micro-USB-kabel
In-ear oordopjes
Snelstartgids
Veiligheidsboekje
Sleutelhanger

Momenteel is de Prime het op één na duurste model van Wiko. We zijn benieuwd hoeveel premium functies je voor zo'n prijs krijgt. Hij moet van goede huize komen, want in zijn prijsklasse moet hij het opnemen tegen de Nokia 6 2018 en de Huawei Mate 10 Lite. Verder kunnen de Nokia 6 uit 2017, Moto G5S Plus en de LG Q6, die ook een voorscherm heeft, nog een optie zijn.

Een metalen achterkant is tegenwoordig meer regel dan uitzondering in het lagere middensegment en de View Prime is er ook mee uitgerust. De boven- en onderkant van het toestel zijn in plastic gewikkeld om de ontvangst niet te hinderen. Het kleurverschil is minimaal, maar helaas zijn er zichtbare scheurtjes tussen het metaal en het plastic. De achterkant is vlak en loopt iets af naar de zijkanten. De vingerafdrukscanner is verzonken en de cameramodule steekt een beetje uit.

Wiko View Prime voorkant

De zijkanten zijn licht gebogen en bieden voldoende grip. De enige fysieke knoppen van het toestel bevinden zich aan de rechterkant. Het zijn een geribbelde aan/uit-knop en gladde volumeknoppen. Aan de linkerzijde van het toestel bevindt zich de lade met ruimte voor twee SIM-kaarten en een microSD-geheugenkaart. Bovenaan kan een headset worden aangesloten en onderaan is er een microUSB-aansluiting met daarnaast de luidspreker.

Wiko View Prime-schermpaneel

Aan de voorkant zit de glasplaat er letterlijk vrij dik op. Er zit nog een plastic randje omheen en een randje in de overgang naar het metaal. Alleen boven het scherm is er een uitsparing met een rooster voor de oorluidspreker. Rechtsboven zitten de twee selfiecamera's en aan de linkerkant is nog ruimte voor een notificatielampje. Met de beeldverhouding van het scherm is het scherm iets meer naar voren geplaatst, maar er is nog steeds vrij veel ruimte rond het scherm.

Wiko View Prime achterzijde

De Prime heeft nogal een dertien-in-een-dozijn ontwerp. Zeker met het scherm uit, is het geen opvallend toestel. Hij is ook een beetje aan de dikke kant. Het maakt hem niet minder gebruiksvriendelijk en met de kleuren waarin hij verkrijgbaar is kan het nog steeds een aantrekkelijke verschijning zijn. Ook de bouwkwaliteit is netjes en verzorgd en het toestel ligt lekker in de hand door de afgeronde randen en hoeken.

Plus- en minpunten Wiko View Prime

  • Uitbreidbaar geheugen en Dual-SIM
  • Keurig uithoudingsvermogen
  • Formaat en ratio scherm

Voorstelling

De batterij van de View Prime heeft een capaciteit van 3000 mAh. Dat is niet bovengemiddeld, zeker niet voor een toestel met een schermgrootte als de Prime. Toch is er een gebruikstijd van twee dagen uit te trekken. Daarnaast hadden we een screen-on-time van zes uur. Dat zijn dus niet de meest intensieve dagen waarbij we gemiddeld nieuws-apps, sociale media en WhatsApp gebruikten. Daarnaast gebruikten we af en toe de camera en YouTube.

Vreemd genoeg is de standaard batterijbesparende functie van Android niet te vinden in de batterij sectie van de instellingen. Het feit dat het beschikbaar is verschijnt wanneer u wordt gevraagd om het in te schakelen via een melding wanneer het batterijpercentage laag is. Het is ook te vinden via de snelle instellingen boven het notificatiescherm. Helaas betekent dit dat het niet mogelijk is om het automatisch in te schakelen bij een bepaald resterend batterijpercentage.

De Prime wordt aangedreven door de Snapdragon 430-processor. In het verleden is al gebleken dat deze niet toereikend is bij intensiever gebruik. Dit is vooral het geval bij veelvuldig openen en schakelen tussen apps. Het redelijk grote werkgeheugen van 4GB kan dit maar gedeeltelijk compenseren.

Het scherm van de View Prime meet 5,7 inch diagonaal en heeft een 18:9-verhouding. Bovendien zijn de hoeken afgerond. Dit zagen we eerder bij aanzienlijk duurdere vlaggenschepen van andere fabrikanten en geeft het toestel een eigentijdse en premium uitstraling. De resolutie van 1440 × 720 pixels doet de naam Prime echter geen eer aan. De pixeldichtheid komt uit op 282 pixels, wat zorgt voor een verre van scherp beeld. De kleurweergave en helderheid zijn wel van een goed niveau.

Er zijn twee opties om de helderheid van het scherm te optimaliseren voor de hoeveelheid omgevingslicht. De ene kijkt naar de hoeveelheid beschikbaar licht en de andere naar sterk zonlicht. In hoeverre ze elkaar aanvullen is onduidelijk, maar de tweede kan alleen worden gebruikt als de eerste ook is ingeschakeld.

Het scherm kan ook worden geactiveerd door er tweemaal op te tikken. Dan verschijnt het vergrendelscherm. Het uitschakelen van het scherm is niet alleen mogelijk met de aan/uit-knop, maar ook door twee keer op de home-knop te tikken. Door over de navigatietoetsen te vegen, kan het scherm worden verkleind zodat het gemakkelijker met één hand kan worden bediend.

Software

De Wiko View Prime draait op Android 7.1.2. Dit is niet Android 8.0 Oreo maar de meest recente versie van Android Nougat. De nieuwste beveiligingspatch is helaas ook niet beschikbaar en staat op het moment van schrijven nog op september 2017.

Wiko past de interface niet aan met een volledige schil over Android maar gebruikt zijn eigen launcher. Deze verandert alleen het uiterlijk van de homescreens en het app-menu. De interface heeft vrij veel overeenkomsten met standaard Android maar werkt niet helemaal zoals we van Android gewend zijn. Het app-menu is een vrij standaard raster met ronde icoontjes waar verticaal doorheen gebladerd kan worden. Bovenaan staat een regel met recent gebruikte apps. Helaas kan dit niet worden uitgeschakeld.

Met de komst van Android 7.1.1 werd het mogelijk om snelkoppelingen te gebruiken voor specifieke functies of onderdelen van apps door het icoontje langer aan te raken. In de Wiko launcher heb je deze mogelijkheid ook, maar kunnen er geen aparte snelkoppelingen op een startscherm worden geplaatst. Bovendien openen de snelkoppelingen niet het gewenste deel van de app. Dit is het geval bij de apps van Google, maar ook bij de apps van Wiko zelf. Bovendien werken de snelkoppelingen alleen voor apps waarvoor je een icoontje op een startscherm hebt staan en niet voor apps in het app-menu. Dit ontkracht dus grotendeels het idee van de snelkoppelingen en vereist een update van de Wiko.

Wiko biedt een aantal leuke eigen apps, zoals bestandsbeheer en een geluidsrecorder, maar ook een paar minder handige. Op de Prime zijn dit deels andere apps dan we eerder op de WIM Lite zagen. Dit keer vonden we 360 Security, Fun Hub, Phone Assistant en WiLine. Zo nu en dan meldt Telefoonassistent dat er apps op de achtergrond actief zijn en dat er veel vuil is gevonden. Dat laatste betekent dat er tijdelijke gegevensbestanden in het geheugen staan. Gelukkig kunnen deze apps eenvoudig van het toestel worden verwijderd. Het verwijderen van apps werkt anders en onduidelijker dan gebruikelijk op Android.

Naar beneden vegen op een startscherm opent een zoekvenster waar u kunt zoeken in contacten, apps, SMS, bestanden, instellingen en op het internet. Links van de startschermen is een extra scherm genaamd Wiko Smart Left Page. Het kan vijf kaarten weergeven met een overzicht van recente contacten, favoriete apps, nieuws, weer en evenementen. De snelle instellingen boven het notificatiescherm en het instellingenmenu zien er bijna hetzelfde uit als op standaard Android. Alleen zijn er enkele opties toegevoegd. In het instellingenmenu zelf zul je hier en daar wat vertaal- of spelfouten tegenkomen.

De Prime heeft een functie genaamd smart gesture. Wanneer je deze opent in de instellingen of per ongeluk activeert ben je niet veel wijzer omdat de helptekst weer eens slecht vertaald is. Verderop in de instellingen blijkt dat je de linkerbovenhoek van het beeld naar beneden moet slepen om een venster te openen waarin je een symbool kunt tekenen om een app te starten of iemand te bellen of te sms'en.

Wanneer de aan/uit-knop wordt ingedrukt, zijn we gewend dat het scherm wordt ingeschakeld op het vergrendelscherm. Op de Prime wordt het ontgrendelingspatroon of ontgrendelingscode scherm geopend. Dit is niet erg handig als u alleen snel de meldingen op het vergrendelscherm wilt bekijken. Na een tijdje ontdekten we dat dit kan worden uitgezet in het slimme actiegedeelte van de instellingen.

De vingerafdrukscanner werkt niet erg soepel. Het meldt vaak dat je vinger niet wordt herkend omdat de sensor niet goed bedekt is of om andere onduidelijke redenen. Hij is ook vrij traag. Als het ontgrendelen met een vinger een paar keer is mislukt, krijg je een melding op het scherm dat je het binnen een aantal seconden opnieuw moet proberen of op een andere manier moet gebruiken. Het eerste is natuurlijk niet mogelijk omdat de vingerafdrukscanner op dat moment geblokkeerd is. De vingerafdrukscanner heeft ook een controlefunctie. Aan vingerafdrukken kan een applicatie of contact worden gekoppeld, die respectievelijk moeten worden geopend of gebeld.

De Prime heeft een 16 megapixel camera aan de achterkant. Dit is een traditionele camera zonder al te veel toeters en bellen. Wiko heeft een eigen interface met een paar extra functies. In het zoekervenster kunnen HDR, flitser en kleurenfilter worden ingesteld. Een automatische modus is ook beschikbaar voor HDR.

Het is ook mogelijk om uit verschillende opnamemodi te kiezen. De beschikbare opties zijn super pixel, gezichtsverbetering, professionele foto, panorama, nacht, QR code, time lapse en portret. Met super pixel kan de resolutie softwarematig worden verhoogd tot 52 megapixels. Het duurt een stuk langer om de foto te maken en je moet de camera goed stil houden. In het instellingenmenu (sic) zijn er nog een aantal andere opties voor opnamefuncties, zoals smile shutter, fotorolletje, beeldformaat en anti-flikkering.

Zoals gezegd heeft de View Prime twee selfiecamera's, dus er is natuurlijk wel wat meer mogelijk. De ene is een vrij traditionele 20 megapixel, maar de andere is een 8 megapixel met een groothoeklens van 120 graden. Dit maakt het mogelijk om groepsfilmpjes te maken. De software kan herkennen wanneer er meer dan twee personen in beeld zijn en hier automatisch op overschakelen, maar dit gaat niet altijd even soepel.

Voor extra spectaculaire selfies is het natuurlijk ook mogelijk om de achtergrond wazig te maken; het zogenaamde bokeh-effect. Dit kan vrij uitgebreid worden toegepast, maar de software heeft moeite om de contouren van je hoofd in te schatten. Met de beautymodus kun je je uiterlijk verder aanpassen. Je kunt dus heel wat knutselen met de selfiecamera's, maar het resultaat is niet altijd even realistisch of waarheidsgetrouw. Maar misschien is dat wel waar het allemaal om draait.

Ook de resultaten van de achtercamera zijn op zijn zachtst gezegd wisselend. Om niet te zeggen teleurstellend. De kleurweergave is prima, maar de belichting en het contrast zijn onvoldoende. Erger is dat de scherpstelling niet gelijkmatig lijkt. Delen van een foto lijken niet scherp. Of dit te maken heeft met beeldstabilisatie, lange sluitertijd of software is ons niet duidelijk. Zelfs bij video zien we wazige en schokkerige beelden als je de camera beweegt.

Conclusie

Als je van selfies houdt dan kan de Wiko View Prime een zeer interessante optie lijken. De mogelijkheden zijn ook vrij uitgebreid. Zeker voor een toestel in deze prijsklasse. Helaas zijn de resultaten nogal teleurstellend en ben je waarschijnlijk beter af met een traditionele selfiecamera die wordt ondersteund door betere software. De magere processor en schermresolutie vergen niet al te veel van de batterij, dus het uithoudingsvermogen van de Prime is vrij goed, maar we hadden dit liever ingeruild voor meer rekenkracht en een gedetailleerder beeld. Het feit dat het scherm een mooi formaat heeft en er met zijn afgeronde hoeken eigentijds uitziet weegt hier niet voldoende tegen op.

Op het eerste gezicht lijkt de View Prime een net en compleet toestel voor een leuke prijs. Als je echter gaat kijken wat je voor dat geld bij de concurrentie kunt krijgen, zul je bij Wiko een beetje teleurgesteld zijn. Vooral de nieuwe en oudere 6 van Nokia en de Huawei Mate 10 Lite hebben meer te bieden voor een vergelijkbare of lagere prijs.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Wiko Prime review