EU: WhatsApp en iMessage moeten werken met andere apps


Als het aan de Europese Unie ligt, moeten populaire berichtendiensten zoals WhatsApp en iMessage binnenkort berichten kunnen versturen en ontvangen naar kleinere berichten-apps. Momenteel is het alleen mogelijk om berichten binnen het netwerk te versturen.

Het EU-voorstel maakt deel uit van de Digital Markets Act (DMA) en vereist dat berichtendiensten met ten minste 45 miljoen maandelijkse gebruikers ook berichten, videogesprekken en berichten naar apps van kleinere berichtendiensten kunnen versturen. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen die kan oplopen tot tientallen procenten van zijn jaarlijkse inkomsten.

Ursula von der Leyen aan de telefoon
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen

De DMA moet gebruikers in staat stellen een betere keuze te maken in de apps van hun wensen en de macht van grote techbedrijven beperken. Dit voorstel is vergelijkbaar met de keuze voor een browser of zoekmachine enkele jaren geleden. Een fabrikant mag je die keuze niet opleggen.

Wet digitale markten

De EU praat al jaren over de DMA, die mogelijk dit jaar wordt aangenomen. Dat betekent dat bedrijven als Apple, Google en Meta (Facebook) eraan zullen moeten voldoen, willen ze diensten kunnen leveren in de Europese Unie. Ook moeten berichten end-to-end versleuteld zijn om de veiligheid van gebruikers te waarborgen. Wie hoopte dat WhatsApp ook berichten zou kunnen sturen naar iMessage-gebruikers en vice versa, komt bedrogen uit; de EU stelt dit (nog) niet verplicht.

Foto: Europese Unie, Etienne Ansotte



Praat mee over dit artikel