Google Pixel 7a review

Het ontwerp kan over een paar jaar verouderd zijn, maar de software is dat niet

De Google Pixel 7a van dit jaar voelt niet aan als een Pixel A-telefoon. Dat bedoelen we positief. Zo is de verversingssnelheid van het scherm omhoog gegaan en is er dit keer draadloos opladen. Deze toevoegingen maken het de Pixel 7 erg moeilijk. Laten we eens kijken of die vergelijking stand houdt.

Google brengt sinds 2019 A-versies van zijn Pixel-telefoons uit. Deze modellen zijn scherp geprijsd zonder in te leveren op cameraprestaties. En hoewel er in de loop der jaren een paar tweaks zijn geweest, bijvoorbeeld de XL-versies, is de originele formule niet veranderd.

Inhoud van de doos
USB-C naar USB-C kabel
USB-C (mannetje) naar USB-B (vrouwtje) adapter
SIM-kaart uitwerppin
Veiligheids-, garantie- en regelgevingsgids

Deze Pixel 7a is echter een vreemde eend in de bijt. Google verhoogde niet alleen de specs, maar ook de prijs. Die is op het moment van schrijven al flink gedaald en we hopen dat Google hiervan heeft geleerd. Aangezien veel specificaties nu gelijk zijn aan de Pixel 7, is er weinig reden om voor de laatste te kiezen. Wie meer premium wil, kan beter de al beschikbare Pixel 8 kopen.

Als je echter een Google-telefoon met unieke Pixel-functies wilt voor zo weinig mogelijk geld, dan kun je niet om de 7a heen. Hij krijgt concurrentie van de Samsung Galaxy A54 5G, die een tikkeltje groter is en een vloeiender 120Hz scherm heeft.

8 / 10


Ontwerp

Pixel-telefoons zijn de afgelopen jaren vrij hoekig geweest, en deze 7a is niet anders. Hij past mooi tussen de 7 en 7 Pro in. Het formaat komt bijna overeen met zijn voorganger, de Pixel 6a, maar vergeleken met de Pixel 7 is hij iets compacter. Toch voelt hij door zijn hoekige hoeken behoorlijk stevig aan. Het gewicht is ook aanzienlijk.

Voorkant van de Google Pixel 7a in Sneeuwwitje Voorkant met Android 14 splash screen

De voorkant bestaat uit een glazen paneel van 6,1 inch. Google gebruikt Gorilla Glass 3 uit 2013 in plaats van het nieuwere Gorilla Glass 7 (Victus) zoals op de Pixel 7. Versie 3 is minder valbestendig dan recentere generaties, maar lijkt niet krasgevoeliger. Ons proefexemplaar is bijvoorbeeld nog steeds krasvrij na weken van intensief gebruik.

Linker- en rechterkant van de Google Pixel 7a in sneeuwwit

Het glas plooit subtiel in de aluminium rand. Die rand op de Pixel 7a is bol van vorm en mat van afwerking. Alleen de verschillende antenneranden zijn zichtbaar. De overgang van het glas naar het frame voelt een beetje scherp aan. Alle knoppen zitten aan de rechterkant, met de sluimerknop bovenaan en een enkele langwerpige volumeknop eronder. Vergeleken met andere telefoons zitten deze knoppen vrij laag, bijna in het midden van het toestel. Tijdens het testen hebben we ze verschillende keren per ongeluk ingedrukt. Op de tast is de aan/uit-knop niet goed te onderscheiden van de volumeknoppen.

Achterkant van de Google Pixel 7a in sneeuwwit

De achterkant van de Pixel 7 is van plastic maar voelt niet goedkoop aan. Het heeft een gladde afwerking, maar je zult er niet snel vingerafdrukken op zien. De camerabalk valt het meest op. Hij is verhoogd en strekt zich uit over de hele breedte van de telefoon, waardoor je meteen een Pixel herkent. Bovendien wiebelt hij niet als je hem op tafel legt. Iets wat we erg kunnen waarderen. De balk is ook gemaakt van aluminium en heeft slechts één kras na drie weken testen.

Onderkant van de Google Pixel 7a in SneeuwwitjeBovenkant van de Google Pixel 7a in Sneeuwwitje.
Boven- en onderkant van de Pixel 7a

Aan de onderkant zien we een USB-C poort met een speaker en microfoon. Bovenop zit ook een punt, waarschijnlijk voor een tweede microfoon. Al met al is dit een vrij standaard ontwerp dat wat ons betreft behoorlijk robuust overkomt en dus jaren mee zal gaan.

Scherm

Google gebruikt een AMOLED-scherm met een diagonaal van 6,1 inch en een resolutie van 2400 bij 1080 pixels. De verversingssnelheid van het scherm is verhoogd van 60 naar 90Hz, waardoor animaties er vloeiender uitzien. Je moet deze instelling zelf inschakelen onder Instellingen > Beeldscherm > Vloeiende weergave. Google waarschuwt dat dit wel zorgt voor een hoger batterijverbruik, maar geloof ons als we zeggen dat het de moeite waard is.

Instellingen schermweergave Instelling schermweergave vloeiend

De kleurweergave is een beetje flauw, vooral als je gewend bent aan een levendig Samsung-scherm. Zelfs als je kiest voor "Aanpasbaar", de levendige schermmodus van Google. Er zijn niet veel andere instellingen, een terugkerend thema op Pixel-telefoons.

Screenshot Display Colors Screenshot Biometric Unlock settings Screenshot Face Unlock

De kijkhoeken zijn goed en de helderheid is acceptabel. Het scherm dimt ook goed in donkere situaties. We vinden de vertraging bij het terugdraaien van de helderheid te lang. Het is even wennen. De vingerafdrukscanner is ingebouwd in het scherm. Het is een optische scanner die licht uitzendt om vingerafdrukken te herkennen. Het nadeel ten opzichte van ultrasone vingerafdrukscanners is dat ze langzamer zijn. En dat merk je. Je moet je vinger er even op laten rusten. Soms duurt het zelfs twee pogingen. Als je gezichtsherkenning inschakelt, gaat het ontgrendelen van de telefoon in onze ervaring iets sneller.

Prestaties

Net als de Pixel 7 (Pro) heeft de Pixel 7a een een jaar oudere Tensor G2-processor. Google heeft deze chipset ontworpen op basis van een Exynos-chip van Sams3ung. Hij is gefabriceerd op 5nm en heeft acht kernen. De Tensor doet het niet goed in vergelijking
met de Qualcomm Snapdragon 8-chip. De Tensor G2 presteert nergens beter dan de Snapdragon. Dat belooft niet veel goeds.

Google Tensor G2 chip close up

Maar in de praktijk is dit niet zo erg als het klinkt. Google heeft het verschil in prestaties voornamelijk goedgemaakt door de software te optimaliseren. De vele animaties, bijvoorbeeld het ontgrendelen, openen van apps en terugkeren naar de app-lade, zien er enorm vloeiend uit. De Pixel 7a analyseert je gebruik, voorspelt wat je daarna wilt doen en handelt daarnaar. Dit creëert een sneller apparaat dan het is, wat erg slim is.

Maar soms open je een app die Pixel niet had verwacht of wil je meteen iets doen als je een hik opmerkt. Gezien de prijs kunnen we dat vergeven. We vinden het ongelooflijk knap hoe hij zich staande weet te houden in het dagelijks leven.

Software

Onze Pixel 7a werd geleverd met Android 14 ondanks dat hij uitkwam met Android 13, en hierin schuilt de kracht van een Pixel-telefoon. Nieuwe Android-versies worden snel geleverd en beveiligingsupdates arriveren net zo stipt als Japanse treinen. Google belooft nieuwe Android-versies uit te brengen tot mei 2026 en beveiligingsupdates tot mei 2028. Probeer maar eens een Android-telefoon uit het middensegment te vinden die zo lang meegaat.

Sceenshot System Update Android 14 Sceenshot System Update Android 14

Dit is echter de kale Android-versie en de meegeleverde Launcher is erg uitgekleed. Meldingen kunnen bijvoorbeeld worden weergegeven als stippen bovenop een app-icoon, maar zonder een nummer. Je weet bijvoorbeeld niet hoeveel WhatsApp-berichten je hebt ontvangen zonder de app te openen. Veeg de melding weg in het overzicht onder de statusbalk en de stip verdwijnt zonder terug te keren, zelfs als je vervolgberichten krijgt, waarbij je hele gesprekken mist.

Screenshot App Drawer Screenshot Start Settings Screenshot Notification Settings

Natuurlijk is er de optie om alternatieve launchers zoals Nova Launcher te installeren, maar die zullen altijd langzamer zijn dan de standaard Launcher van Google. Hopelijk wordt hier in de toekomst functionaliteit aan toegevoegd.

Hardware

Nieuw dit jaar is draadloos opladen, iets wat de Galaxy A54 van Samsung niet heeft. Draadloos opladen is maximaal 7,5 watt, tegenover 20 watt op de Pixel 7, en omgekeerd opladen ontbreekt. Je kunt bijvoorbeeld je Pixel Buds hoesje niet draadloos omgekeerd opladen. Bedraad opladen is maximaal 18 watt, terwijl de Pixel 7 30 watt doet. Beide zijn overigens niet bijzonder snel. Elke avond je Pixel in het stopcontact steken is dus noodzakelijk.

Screenshot Adaptive Charging Screenshot Battery Usage Screenshot Battery Saving

Standaard stelt de Pixel 7a voor om "Adaptive Charging" te gebruiken. Door je dagelijkse gebruikspatronen te analyseren, weet het wanneer je wakker wordt en zorgt het er langzaam voor dat de batterij volledig wordt opgeladen. Dit voorkomt onnodige verslechtering van de batterij.

Tijdens onze test kwamen we snel een dag door, zelfs bij intensief gebruik. Als je het niet haalt, is er een spaarstand. Deze beperkt visuele effecten en activiteit in de achtergrondmodus. Als je de dag nog steeds niet doorkomt, is er een "Extreme Battery Saving Mode". Dan worden ook niet-essentiële apps (door de gebruiker te selecteren) en meldingen gepauzeerd.

Camera

Een groot pluspunt van elke Pixel-telefoon is de camera. De Pixel 7a heeft er twee aan de achterkant: een 64MP primaire camera met f/1.9 groothoeklens en een 13MP ultra-groothoek met f/2.2 lens. Een aparte lens voor optisch zoomen ontbreekt, maar de 7a slaagt erin om 2x in te zoomen met dezelfde kwaliteit dankzij de grootte van de primaire sensor en wat AI-softwaretrucjes. En hoewel we digitaal zoomen meestal afraden, kunnen we het bij de Pixel 7a van harte aanbevelen.

Screenshot Fotomodus Screenshot Videomodus

Het ontwerp van de camera-app is vrij eenvoudig. Het heeft een schuifbalk voor foto's en video's. De modi (lange belichting, portret, foto, nachtzicht, panorama en 360° foto) zitten ernaast, gevolgd door een grote ronde sluiterknop. Het meest opvallende is hoe snel een foto wordt gemaakt. Er zit bijna geen vertraging tussen indrukken en opslaan, iets wat we niet bij elke telefoon zien.

Screenshot Camera Adjudgements Screenshot Camera Portrait Mode

Camerafanaten kunnen helderheid, schaduw en witbalans handmatig aanpassen, maar dat kun je prima aan Pixel overlaten. Verbazingwekkend genoeg zijn de resultaten bijna altijd goed.

Screenshot Camera Settings Screenshot Video Settings Screenshot Camera Advanced Settings

Standaard staat de optie "Topfoto" aan. Hiermee wordt een korte videoclip opgenomen wanneer je op de ontspanknop drukt. Pixel kiest vervolgens de beste foto uit die reeks. Hierdoor heb je meer kans om een goede actiefoto te maken, maar het neemt wel meer ruimte in beslag. Iets waar je al niet veel van hebt met 128 GB opslagruimte.

Foto gemaakt met de Google Pixel 7aFoto gemaakt met de Google Pixel 7aFoto gemaakt met de Google Pixel 7aFoto gemaakt met de Google Pixel 7a

Foto gemaakt met de Google Pixel 7aFoto gemaakt met de Google Pixel 7aFoto gemaakt met de Google Pixel 7aFoto gemaakt met de Google Pixel 7a

Foto gemaakt met de Google Pixel 7aFoto gemaakt met de Google Pixel 7aFoto gemaakt met de Google Pixel 7aFoto gemaakt met de Google Pixel 7a

Foto's hebben een levensechte kleurweergave met uitstekende HDR-eigenschappen. Foto's maken met tegenlicht is geen probleem. Een foto bewerken is ook een feest. Afbeeldingen kunnen worden verscherpt, vooral het gezicht. De Pixel 7a kan foto's ook automatisch verbeteren, wat negen van de tien keer betere resultaten oplevert.

Screenshot Portrait Depth Screenshot Magic Gum Erase Screenshot Photo Tools Magic Gum Erased

Onder gereedschappen heb je toegang tot portret vervagen en diepte toevoegen. Je vindt er ook de magische gum. Met deze functie kun je een onderwerp in je foto omcirkelen, waarna het wordt gewist. De resultaten zijn hit-and-miss, maar voldoende voor de meesten. Naast wissen kun je ook kiezen voor camouflage, waardoor het onderwerp zwart-wit wordt en dus minder opvalt. Dit is ideaal als iemand op de achtergrond een opvallend gekleurde jas heeft.

De beloofde Magic Editor is op het moment van schrijven (nog) niet beschikbaar. Het was wel beloofd en hiermee kun je objecten binnen een foto verplaatsen. Video kan worden opgenomen in Full HD (1080p) en 4K, maar het moet gezegd worden dat de stabilisatie bij de hogere 4K resolutie aanzienlijk langzamer wordt. Mensen die van vloeiende video houden, kunnen het beter bij FHD houden.

Conclusie

Mijn eerste Pixel-telefoon was een Pixel XL uit 2016. Die kostte me meer dan duizend euro, was bijna even groot als deze 7a en veranderde mijn manier van fotograferen. Deze Pixel 7a kost de helft van dat bedrag, heeft een veel groter scherm, een langere batterijduur, voelt razendsnel aan en schiet nog betere foto's. Af en toe terugkijken is nodig om te zien hoeveel vooruitgang er is geboekt.

Google zal de Pixel 7a vijf jaar lang onderhouden, wat langer is dan gebruikelijk voor een middenklasse telefoon. In het dagelijks gebruik voelt hij niet trager aan dan een twee keer zo duur high-end vlaggenschip. Hij schiet foto's van vergelijkbare beeldkwaliteit en heeft zelfs een vloeiend scherm en draadloos opladen. Hij kan niet optisch zoomen, maar komt in de buurt door hardware en software optimaal te combineren.

De prijs is gunstig en daardoor hoeven we niet lang na te denken om hem een positief koopadvies te geven. Het hoekige ontwerp kan over een paar jaar gedateerd zijn, maar de software zal nog steeds fris en nieuw zijn.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Google 7a review