Producten importeren

Wat zijn uw opties en waar moet u op letten?


Wat komt er allemaal bij kijken als je een product uit het buitenland wilt kopen? Dit artikel behandelt de voor- en nadelen van het importeren van smartphones of andere producten uit het buitenland.

Heb je eindelijk je ideale smartphone gevonden, blijkt hij hier niet te koop te zijn. Maar gelukkig is er een buitenlandse webshop die hem wel aanbiedt. Wat zijn je opties en waar moet je op letten?

Waarom importeren?

Ook al hebben we veel aanbieders op een rijtje gezet, het kan gebeuren dat een bepaald model niet leverbaar is. De eerste Apple iPhone, de Palm Pre, en meer recent, de Google Pixel telefoons komen voor de geest. Dat weerhield mensen er echter niet van om er een te importeren. Gewoon omdat ze het per se moesten hebben. Wij begrijpen dat volkomen!

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je een product uit een ander land koopt. De belangrijkste zijn:

  • Compatibiliteit
    Ieder land werkt met verschillende netwerkfrequenties. Controleer of het ingevoerde apparaat overweg kan met de frequenties die uw netwerkaanbieder gebruikt.

  • Taal
    Controleer of het apparaat uw taal ondersteunt. Vaak is Engels aanwezig. Als je die taal niet spreekt, is het importeren van een product niet aan te raden.

  • Simlock
    Het komt niet zo vaak meer voor, maar sommige producten hebben een simlock. Dat betekent dat ze alleen met simkaarten van een bepaalde provider overweg kunnen. Unlocken kan erg omslachtig zijn. Zorg er daarom voor dat uw product simlockvrij is.

  • Verschillende stekkers
    Iedere regio gebruikt zijn eigen stekkers. Zo gebruiken producten uit de VS, het VK en Italië verschillende stekkers. Overweeg een verloopstekker om ze in uw stopcontact te steken. Maar aangezien de meeste producten tegenwoordig via USB worden opgeladen, kunt u het beste een nieuwe oplader kopen of een bestaande oplader gebruiken.

  • Garantie
    Wanneer u producten in het buitenland koopt, gelden de regels en garanties van dat land. In geval van defecten of geschillen is het minder eenvoudig om een vervangend product of je geld terug te krijgen.

Kosten van het importeren

Gefeliciteerd! Je hebt besloten je product uit het buitenland te halen. Soms komen er extra kosten bij. Vaak zijn dat BTW, invoerrechten en eventueel administratiekosten.

Zorg dat je de totale kosten in kaart brengt en vraag je dan af of je het de moeite waard vindt.

Alternatieven

Naast het bestellen en laten verzenden van producten uit het buitenland zijn er enkele alternatieven. Sommige klinken als een open deur, maar we noemen ze toch.

  • Pakketverzenddiensten
    Er zijn diensten waarbij je een postadres kunt huren om pakketten naartoe te sturen. Zij sturen ze dan tegen betaling naar je door. Het nadeel is dat deze vaak duur zijn.

  • Zelf ophalen
    Mensen die dicht bij de grens wonen, kunnen een uitstapje maken naar de plaatselijke telefoonwinkel van het land waar dat product te koop is. Of combineer uw vakantie met een tripje naar de plaatselijke telefoonwinkel en neem het mee naar huis. Ben je van plan met het vliegtuig te reizen? Controleer dan de website van de douane om verrassingen te voorkomen.

  • Via vriend/kennis/familie
    Kent u iemand in het land waar een product te koop is? Overweeg dan om het product naar hem of haar te sturen en het door te laten sturen.