Sony kondigt Xperia 1 III en 5 III met variabele telelens aan


Sony heeft vandaag haar Xperia assortiment een update gegeven, variërend van de meest premium Xperia 1 III tot de betaalbare Xperia 10 III. Bijzonder aan de Xperia 1 III en 5 III is de variabele telelens; door te schakelen tussen 2 verschillende brandpuntsafstanden kan er over een groter bereik worden scherpgesteld.

Misschien doet de variabele telelens van de Xperia 1 III en 5 III je denken aan de Dual Aperture-functie van de Galaxy S9. Bij die laatste kan het diafragma veranderen tussen f/1.5 en f/2.4, maar Sony's techniek is anders. Het is niet het diafragma dat verandert, maar de positie van de lens. De zoomcamera kan dus schakelen tussen 2 verschillende zoomniveaus.

Sony Xperia 1 III en Xperia 5 III
De nieuwe Xperia 1 III en 5 III zijn duidelijk geïnspireerd door de Alpha 9

Een ander verschil met de Xperia 1 II van vorig seizoen is de aanwezigheid van een 120Hz OLED-scherm met 4K-resolutie. Dankzij deze hogere verversingssnelheid zien animaties er vloeiender uit en lijkt het toestel veel responsiever. Verder heeft Sony de processor geüpgraded naar een Snapdragon 888 met 12GB RAM geheugen en een 4500 mAh batterij. Deze laatste kan net als zijn voorganger draadloos worden opgeladen, maar kan nu ook andere apparaten draadloos opladen.

Sony Xperia 5 III

Sony lanceerde ook de Xperia 5 III. Deze is dankzij zijn 6,1 inch scherm wat compacter en met FHD+ resolutie wat minder scherp. Toch heeft hij dezelfde zoomcamera met variabele telelens en zelfs een 120Hz OLED-scherm. Sony houdt zelfs de materiaalkeuze hetzelfde; matglas met een metalen frame. Alleen de versie van het Gorilla Glass is anders; 6 tegenover het nieuwere Victus (7) op de 1 III

Sony Xperia 1 Mark 3 en Xperia 5 Mark 3
De Xperia 1 III en Xperia 5 III

Sony leent veel camera kenmerken van Sony's Alpha camera's. De drie camera's hebben een snelle autofocus (tot 60x per seconde) en kunnen korte bursts van 20 fps maken. Beide camera's herkennen de ogen van mensen en dieren en stellen daarop scherp. De Xperia 5 III heeft het voordeel van Object Tracking, waarbij een bewegend object scherp wordt gevolgd na een enkele tik op het scherm.

Sony Xperia 10 III

De meer betaalbare Xperia 10 heeft ook een upgrade gekregen in de vorm van de Xperia 10 III. Deze krijgt voor het eerst 5G-ondersteuning dankzij de nieuwe Snapdragon 690-processor. Mooi! Een andere verbetering is de aanzienlijk grotere batterijcapaciteit. Deze is nu 4500 mAh.

Sony Xperia 10 III in het blauw
De Xperia 10 III in het blauw

Het 21:9 OLED-scherm, de waterdichte IP65/68-behuizing en de hoofdtelefooningang zijn allemaal hetzelfde gebleven. De camera's zijn echter vernieuwd, zodat hij nu ook dieren kan herkennen.

Nieuwe Xperia's in de winkel

Sony hoopt de Xperia 1 III, Xperia 5 III en Xperia 10 III aan het begin van de zomer van 2021 in de winkels te hebben liggen in de kleuren zwart/paars, zwart/groen en zwart/wit/blauw. Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt en worden later verwacht.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel