Fairphone 5, gemaakt van 70% fairfocusmaterialen, aangekondigd


Het Nederlandse bedrijf Fairphone heeft de duurzame Fairphone 5 aangekondigd. Het toestel is gemaakt van nog eerlijkere materialen, maar krijgt ook een aantal welkome verbeterde specificaties. Fairphone biedt verder opvallend lange ondersteuning.

Je koopt een Fairphone meestal niet om de meest geavanceerde mobiele telefoon te hebben, maar om het gevoel te hebben dat je een telefoon koopt met een minimale impact op het milieu. Fairphone richt zich op 14 materialen die je normaal gesproken in een mobiele telefoon vindt, van lithium in je batterij tot het plastic van de behuizing.

Twee Fairphone 5 toestellen in het veld
De Fairphone 5 in zijn natuurlijke omgeving

Om de Fairphone 5 zo milieuvriendelijk mogelijk te maken en iedereen in de toeleveringsketen zo eerlijk mogelijk te behandelen, zijn de volgende stappen genomen:

  • 100% Fairtrade goud
  • 100% IRMA-conform lithium
  • 100% gerecycled soldeertin
  • 100% gerecyclede plastic achterkant (post-consumer)
  • 100% gerecycled indium (pre-consument)
  • 100% gerecyclede zeldzame aardmetalen voor de luidspreker (pre-consumer)
  • 90% gerecycled magnesium (post-consumer)
  • 80% gerecycled staal en nikkel

Betere weergave

Gebruikers van een Fairphone 5 krijgen niet alleen een goed gevoel, maar ook een aanzienlijk scherper en helderder display. Fairphone gebruikt voor het eerst een OLED-paneel met een hogere verversingssnelheid van 90 Hz. De resolutie bedraagt 2700 x 1224 pixels, wat aanzienlijk scherpere beelden oplevert.

Fairphone 5 Transparent Edition voor en achter

Fairphone noemt het scherm "Dynamic OLED" en een duurzaam paneel van Gorilla Glass 5 beschermt het. De selfiecamera zit dit keer aan de voorkant, achter een ponsgat. Hij krijgt een opvallend hoge resolutie van 50MP. Net als de twee camera's aan de achterkant trouwens.

Opvallende processorkuze

De processor is een opvallende. Fairphone gebruikt de Qualcomm QCM6490 in plaats van een Snapdragon, zoals veel andere fabrikanten doen. Deze chipset is ontworpen voor IoT-toepassingen, waardoor Fairphone uitgebreide ondersteuning kan bieden. Er wordt minstens acht jaar aan updates beloofd. Fairphone sluit zelfs langer niet uit. De garantie is ook langer dan gebruikelijk, namelijk vijf jaar.

Onderdelen van de Fairphone 5 op elkaar gestapeld
Onderdelen van de Fairphone 5 naast elkaar

En mocht je Fairphone 5 in de tussentijd kapot gaan, dan kun je zelf onderdelen bestellen en vervangen. Je kunt een nieuwe batterij, display, camera, luidspreker en USB-poort bestellen. Om dit proces te vergemakkelijken zit er standaard een schroevendraaier in de doos. De gebruikelijke datakabel en oplader ontbreken.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Fairphone 5 is verkrijgbaar in matzwart, hemelsblauw en een transparante uitvoering. De prijs is vastgesteld op €699; hiervoor krijg je 256GB interne opslag en 8GB RAM. Fairphone begint met de verzending van de eerste pre-orders op 15 september 2023.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel