Ga uit de weg 5G; China is al 6G aan het testen


Terwijl wij nog wachten op een 5G-netwerk met landelijke dekking, werken de Chinezen al aan 6G. Onlangs lanceerden zij een satelliet om de volgende generatie van mobiel internet te testen.

De zesde generatie mobiel internet (6G) belooft downloadsnelheden van rond de 100 Gbit/s, terwijl 5G niet verder gaat dan 'slechts' 10 Gbit/s. Nu wordt 6G niet voor 2030 verwacht, maar zo lang willen de Chinezen niet wachten. Nu blijkt dat ze op 5 november 2020 een satelliet hebben gelanceerd om 6G te gaan testen.

Long March 6 raket met de Star Era-12 satelliet om 6G te testen
Een 'Long March 6' raket met daarin de Star Era-12

De satelliet met de naam Star Era-12 werd gelanceerd vanaf het Taiyuan Satellite Launch Center (TSLC) via een Long March 6-raket en met succes in een baan om de aarde gebracht. De satelliet wordt vooral gebruikt om tests uit te voeren, aanvankelijk op dezelfde frequenties als 5G maar uiteindelijk ook in de terahertz-frequentieband. China is niet de enige die 6G test; zowel landen als bedrijven hebben belangstelling getoond. Dit zijn vooral bedrijven die gespecialiseerd zijn in netwerktechnologie zoals Nokia, maar ook landen zoals Zuid-Korea en Japan. Het feit dat China nu zo open is over het testen van 6G heeft meer te maken met PR dan met een technologische voorsprong.

6G-gebruik

Waarvoor we 6G uiteindelijk zullen gebruiken is nog niet bekend. Hogere downloadsnelheden zijn natuurlijk altijd welkom, maar 6G zal pas nuttig worden als het gebruikt wordt voor wat nog niet eerder mogelijk was. Meerdere drones die collectief hoge resolutie video uitzenden om weersveranderingen te monitoren bijvoorbeeld. Of om grootschalige landbouw te monitoren. Voorlopig is dat nog ver weg. Laten we eerst maar eens afwachten hoe 5G wordt uitgerold. Het wordt al met genoeg argwaan bekeken, dus stapje voor stapje.



Praat mee over dit artikel