Samsung onthult ISOCELL HP2-camerasensor; bestemd voor Galaxy S23 Ultra


Nadat Samsung eerder al het scherm voor de S23 Ultra aankondigde, is het nu tijd voor de camerasensor. En zo wordt beetje bij beetje duidelijk waar de aankomende Samsung Galaxy S23 Ultra uit bestaat.

Het naamgevingsschema van Samsung is een beetje verwarrend. Zo is de ISOCELL HP1-camerasensor, aangekondigd in september 2019, te vinden in de Xiaomi 12T Pro. Een jaar later, in juni, kondigde Samsung Semiconductor de ISOCELL HP3-sensor aan. Voor zover wij weten is deze sensor echter nog nergens ingezet.

Poster met de Samsung ISOCELL HP2; een 200MP mobiele beeldsensor.
De ISOCELL HP2 camerasensor

En dan is er nu de ISOCELL HP2. Deze sensor is bedoeld voor de Galaxy S23 Ultra. Misschien wel het belangrijkste verschil tussen de HP2 en HP1 is de grootte; 1/1,22" vs. 1/1,3". De pixels op de HP2 zijn 0,6 micron groot, iets kleiner dan zijn voorganger.

Dubbele VTG

Dat hoeft niet uit te maken, want door gebruik te maken van een nieuwe techniek die Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG) heet, kan elke pixel tot 33% meer elektronen opnemen. Volgens het persbericht resulteert dat in kleurrijkere beelden met meer scherpte.

Samsung ISOCELL HP2 heeft een Dual Vertical Transfer Gate om meer elektronen op te vangen.
Dubbele VTG vangt meer elektronen

Tetra2pixel

De ISOCELL HP2 maakt gebruik van pixel binning, waarbij 16 pixels worden samengevoegd tot één. Foto's zijn ruwweg 12 megapixels groot, zodat de opslagruimte van je telefoon niet te snel vol raakt. Video kan nog steeds tot 8K geschoten worden. Samsung schrijft verder dat het begonnen is met de massaproductie van de sensor. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat de S23 Ultra al op 1 februari wordt verwacht.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel