Gerucht: iOS 18 krijgt nieuw startscherm


iOS 18 wordt de belangrijkste update van Apple in jaren, misschien wel ooit. Het zou vol moeten zitten met nieuwe AI-functies, maar het zal ook veel meer aanpasbaar zijn, althans dat beweert Mark Gurman in zijn laatste nieuwsbrief.

Apple zal iOS 18 uitgebreid toelichten tijdens WWDC. Het bedrijf moet de exacte datum voor dit evenement voor ontwikkelaars nog bekendmaken, maar de kans is groot dat het in juni 2024 wordt gehouden. Er gaan al langer geruchten dat iOS 18 vooral verbeteringen zal brengen op het gebied van AI; kunstmatige intelligentie.

iOS 18 concept
Wat gaat iOS 18 ons brengen?
Terwijl Apple werkte aan de Vision Pro, richtten concurrenten zich op Generative AI. Google, Samsung en Xiaomi introduceerden bijvoorbeeld functies om foto's en video's vanuit het niets te bewerken, verbeteren of genereren.
We zagen ook verbeteringen in spraakbesturing, spraak-naar-tekst en automatische tekstsamenvattingen. En hoewel Siri enige AI-functionaliteit heeft, is deze onbeduidend in vergelijking met andere intelligente assistenten.

Homescreen beter aanpasbaar?

Met iOS 18 hoopt Apple de AI-kloof met concurrenten te dichten, maar dat niet alleen. Volgens Mark Gurman geeft Apple ook het homescreen een nieuw ontwerp. Dat is al sinds het prille begin nauwelijks veranderd: een raster van icoontjes. Pas sinds iOS 14 werd het mogelijk om widgets toe te voegen aan het startscherm. Nu, enkele jaren later, krijgen we mogelijk nog meer opties.

Apple iOS startscherm door de jaren heen
Het iOS-startscherm door de jaren heen

We weten nog niet welke opties precies. Het antwoord op die vraag ligt misschien bij de Vision Pro. Misschien vinden sommige ontwerpaspecten van de bril hun weg terug naar de telefoons. iOS 18 zal pas in de herfst beschikbaar zijn, tegelijk met de lancering van de iPhone 16.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel