Google geeft voorproefje van Android 12 op Google I/O: wordt veel persoonlijker


Tijdens Google's jaarlijkse Google I/O-evenement heeft het de nieuwste versie van Android toegelicht: versie 12. Android wordt een stuk persoonlijker, veiliger en werkt beter samen met anderen.

Elk jaar geeft Google een preview van de nieuwste versie van Android tijdens zijn Google I/O evenement. En dit jaar is het niet anders. Android 12 richt zich op deze drie dingen:

  • Diep persoonlijk
  • Privé en veilig
  • Beter samen

Materiaal van jou

Android 12 krijgt een nieuwe designtaal genaamd 'Material You'. Het volgt 'Material Design' en wordt beschouwd als een gepersonaliseerde versie ervan. Dit gaat verder dan thema's, je kunt kleuren, vormen en animaties kiezen. Material You komt eerst naar Pixel-telefoons in de herfst van 2021 en later naar andere Android-producten.

Material You

Android wordt een stuk persoonlijker met Material You. Dat is een goede zaak, want er zijn nu 3 miljard actieve Android-apparaten. Material You is de grootste ontwerpwijziging in jaren. Er zijn niet alleen nieuwe kleuren, er zijn ook nieuwe vormen met veel animaties. Hierdoor voelt Android 12 een stuk natuurlijker en persoonlijker aan.

Privacy

Er komen nieuwe privacy-functies naar Android 12 die we al eerder in iOS hebben gezien. Wanneer een app de microfoon of camera gebruikt, zal er een indicator worden getoond. Wil je helemaal niet dat apps de microfoon gebruiken? Er is een knop beschikbaar in Snelle instellingen om de microfoon volledig uit te schakelen.

Android 12: privacy-indicator
Privacy-indicator in Android 12

Wachtwoordmanager

Google verbetert de Wachtwoord Manager in Android. Het werkt nu samen met de Password Manager in Chrome wat u gebruikt op uw computer. U kunt ook wachtwoorden importeren uit andere wachtwoordmanagers. En is een van je wachtwoorden online uitgelekt? Dan krijg je een melding en kun je dat wachtwoord meteen veranderen.

Android Wachtwoordbeheer en vergrendelde mappen
Android's nieuwe Wachtwoordbeheer en Vergrendelde mappen

Op het gebied van privacy zijn er ook enkele verbeteringen. Je kunt de zoekresultaten van de afgelopen 15 minuten verwijderen. Ideaal voor als je iets 'geheim' wilt houden zonder je hele zoekgeschiedenis te wissen. Ook nieuw is Vergrendelde mappen in Foto's. Deze functie bestond al op nieuwere Pixel-telefoons, maar komt nu ook naar andere Android-telefoons. Het gaat om een geheime map in Foto's waarin je foto's kunt bewaren die alleen worden getoond na het invoeren van je vingerafdruk of wachtwoord.

Google Maps: Milieuvriendelijke routes en veiligere routering

Er werden ook enkele verbeteringen aangekondigd voor het populaire Google Maps. Verbeteringen gericht op het verminderen van de uitstoot. Google was daar al mee bezig door 150.000 mijl aan fietspaden toe te voegen. Als je liever met de auto gaat, zijn er nu 'Eco-friendly routes' en 'Safer routing'. Eco-friendly routing combineert verkeersdichtheid, afstand en kwaliteit van het wegdek om de meest efficiënte route te berekenen die de minste brandstof verbruikt. En bij Safer routing wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om een route te berekenen op basis van de beste weg- en verkeersomstandigheden.

Google Maps Veiligere routeringGoogle Maps Milieuvriendelijke routes
Veiligere routes en milieuvriendelijke routes in Google Maps

Bèta vandaag beschikbaar

De eerste bèta van Android 12 is vandaag beschikbaar voor een aantal telefoons van Asus, OnePlus, Oppo en TCL. Natuurlijk kun je de bèta ook installeren op je Pixel-telefoon, waaronder een Pixel 5. Deze bèta bevat nog bugs en fouten, dus denk goed na voordat je hem installeert. Android 12 komt officieel pas in de herfst uit.


Prijsvergelijker Google Pixel 5
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Refurbished.be
Black Zo goed als nieuw
€ 245,00 € 245,00   Bekijk
Fnac
Noir
€ 249,65 € 249,65   Bekijk
Refurbished.be
Green Licht gebruikt
€ 378,00 € 378,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Google Pixel 5


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel