EU: alle telefoons moeten opladen via USB-C ondersteunen


De EU heeft besloten dat alle kleine en middelgrote apparaten een USB-C-aansluiting moeten hebben om op te laden. Dankzij één standaardpoort kunnen consumenten apparaten opladen met dezelfde kabel en lader, waardoor de hoeveelheid e-afval afneemt.

Sinds 2009 wordt gewerkt aan een norm voor het opladen van mobiele telefoons. Eerst vrijwillig, nu verplicht. USB-C is vanaf nu de standaard, wat al het geval was voor bijna alle telefoons. Alleen Apple gebruikt zijn eigen poort, Lightning genaamd.

Bos oplaadkabels
Eén kabel voor alles!
Vanaf de herfst van 2024 moeten alle kleine en middelgrote apparaten (waaronder mobiele telefoons, tablets en camera's) die in de EU worden verkocht, een USB-C-poort hebben. Fabrikanten zijn niet langer verplicht een kabel en/of oplader bij te leveren. De consument kan kiezen of hij er een aanschaft of niet. Iets waarmee sommige fabrikanten al zijn begonnen.

E-afval

Volgens de EU moet deze nieuwe wetgeving veel onnodig e-waste voorkomen. Jaarlijks wordt naar schatting elfduizend ton aan ongebruikte opladers en kabels weggegooid. Maar niet alleen het milieu zou er wel bij varen, ook consumenten zouden tot 250 miljoen euro per jaar besparen op opladers.



Praat mee over dit artikel