Apple kondigt iOS 16 aan met gepersonaliseerd vergrendelscherm


Tijdens WWDC 2022 heeft Apple voor het eerst het nieuwe iOS 16 gedemonstreerd. Versie 16 brengt tal van nieuwe functies en verbeteringen, zoals een nieuw vergrendelscherm. Maar dat is nog niet alles. Dit zijn de belangrijkste verschillen.

Tijdens een tweeënhalf uur durende keynote heeft Apple veel software-innovaties laten zien. Zoals nieuwe versies voor iOS, iPadOS, WatchOS en macOS. Voor iPhone-gebruikers is de nieuwe iOS-versie het meest interessant. Versie 16 komt pas aan het eind van dit jaar uit. Misschien wel de grootste verandering is het vernieuwde vergrendelscherm. Vanaf versie 16 kun je het aanpassen.

iOS 16: gepersonaliseerd vergrendelscherm
Gepersonaliseerd vergrendelscherm in iOS 16

Het vergrendelscherm kan worden gepersonaliseerd door het lettertype aan te passen, widgets toe te voegen en kleuren te kiezen. Een leuke functie is diepteherkenning in foto's, waarbij de klok voor of achter wordt getoond. Je kunt de instellingen opslaan als een stijl en ertussen schakelen. In plaats van één achtergrondfoto kun je nu ook een album van foto's gebruiken (Photo Shuffle). Het nieuwe gepersonaliseerde vergrendelscherm heeft veel weg van Android's Material You, waar je ook kleuren en vormen kunt aanpassen.

Focus

Focus komt ook naar het vergrendelscherm. Hiermee kun je bepaalde apps die je vaak afleiden dempen, zodat ze niet meer op het vergrendelscherm verschijnen. En bepaalde apps krijgen ondersteuning voor Focus, waaronder de Safari-browser. Zo krijg je bijvoorbeeld alleen tabbladen te zien die werkgerelateerd zijn.

Berichten

Apple's Berichten-app krijgt drie veelgevraagde functies. Verzonden berichten worden bewerkbaar, ideaal om kleine spelfouten te corrigeren voordat ze door de ontvanger worden gelezen. Verzonden berichten kunnen worden teruggetrokken en een thread kan ook op "ongelezen" worden gezet. Een andere toevoeging aan Berichten is SharePlay. Dit was al beschikbaar in FaceTime, maar komt binnenkort ook in de Berichten-app.

iOS 16: Focus en Berichten

Dicteren

Apple brengt verdere verbeteringen aan in tekstdicteatie. Het wordt eenvoudiger om spraak te combineren met geschreven tekst. Zo blijft het toetsenbord actief, ook als er tekst wordt gedicteerd. Ook voegt iOS 16 automatisch leestekens toe en kun je emoji's toevoegen door spraak te gebruiken.

Leefbare tekst

iOS was al in staat om tekst uit foto's te selecteren, maar in iOS 16 werkt dit ook met video. Pauzeer een video en je kunt straks tekst selecteren. En dankzij Snelle acties kun je die tekst ook vertalen of omzetten, bijvoorbeeld in het geval van vreemde valuta. En dankzij AI en machine learning kun je objecten automatisch knippen en plakken. Met Visual Lookup wordt het mogelijk om een hond in een afbeelding te herkennen, en die in een bericht te knippen en plakken.

Portefeuille

Identificatie is toegevoegd aan de Wallet-app. In-app ID verificatie werkt alleen met apps van derden die dit actief ondersteunen. Als ze dat doen, sturen ze alleen informatie die relevant is voor het verzoek. Leeftijdsverificatie vereist bijvoorbeeld niet de volledige geboortedatum, maar In-app ID-verificatie retourneert alleen een "ja" of "nee". Apple werkt verder aan het delen van toegevoegde sleutels, bijvoorbeeld voor een hotelkamer of auto. Dit moet een standaard worden waar andere fabrikanten ook mee werken.

iOS 16: Wallet

Apple introduceert verder een nieuwe betaalmethode; Apple Pay Later. Hierbij wordt een rekening in vier gelijke delen gesplitst en later zonder rente betaald. Of dit ook buiten de VS wordt uitgerold is nog onduidelijk. Verder kunnen fabrikanten ondersteuning voor ordertracking toevoegen in Apple Pay. Met Apple Pay Order Tracking is het dan mogelijk om de voortgang van je bestelling te volgen.

Apple Maps

Apple kondigde tijdens WWDC aan dat het de nieuwe app-ervaring zal uitrollen naar 10 extra landen, waaronder Nederland, België en Frankrijk. Zij krijgen ook toegang tot de nieuwe City Experience waar kenmerkende landmarks in 3D worden weergegeven. Apple voegt verder multistop routing toe aan navigatie. Er is een maximum van 10 multistops. En wie met het openbaar vervoer wil reizen, krijgt binnenkort te zien wat de kosten van de reis zijn.

Sport

Goed nieuws voor sportfans. Apple News krijgt een sportcategorie genaamd Mijn Sport. Deze wordt voorlopig in slechts 4 landen uitgebracht en je kunt er bijvoorbeeld sportuitslagen in realtime volgen.

iOS 16: Mijn Sporten

Gezinsdeling

Apple blijft werken aan Gezinsdeling, waarbij je abonnementen kunt delen met maximaal 5 gezinsleden. Als ouder krijg je meer mogelijkheden om app-gebruik te beperken, bijvoorbeeld op basis van leeftijd. Delen komt ook naar de Foto's-app. Je kunt samen met gezinsleden een fotoalbum aanmaken en daar foto's aan toevoegen, wijzigen en verwijderen.

Privacy

Op het gebied van privacy komt iOS 16 met Veiligheidscontrole. Hier kun je controleren wie toegang heeft tot wat, en je kunt het ook weer intrekken. Denk aan toegang tot wachtwoorden en locatie. Dit kan handig zijn voor wie te maken heeft met huiselijk geweld of zich wil losmaken uit een mishandelende relatie.

iOS 16: Veiligheidscontrole

Home

Apple kondigt ook een geheel nieuwe Home-app aan die categorieën bevat. Verder belooft Apple ondersteuning voor de nieuwe Matter-standaard. Het is de bedoeling dat fabrikanten van slimme apparaten deze gaan ondersteunen, wat het makkelijker moet maken om met elkaar te communiceren en samen te werken.

iOS 16: Carplay

Carplay

Er werd geen auto aangekondigd, maar wel een nieuwe versie van Carplay. Het is al een vrij populaire manier om je iPhone in de auto te bedienen maar dit zal alleen maar meer worden. De nieuwe versie van Carplay moet bijna alle schermen van je auto overnemen, tot in het instrumentenpaneel aan toe. Je kunt instrumenten zoals een snelheidsmeter plaatsen waar je maar wilt en widgets toevoegen. De nieuwe Carplay moet je ook meer controle geven over de auto, zodat je straks dingen als de temperatuur en de radiozender kunt aanpassen.

Apple heeft een bèta van iOS 16 vrijgegeven, maar die is alleen bedoeld voor ontwikkelaars. Voor dagelijks gebruik wordt het sterk afgeraden om het te installeren omdat het nog bugs bevat. Een definitieve versie van iOS 16 wordt dit najaar verwacht. Waarschijnlijk met de lancering van de iPhone 14


Prijsvergelijker Apple iPhone 13
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Coolblue
128 GB Blue
€ 609,00 € 609,00   Bekijk
Fnac
128 GB Blue
€ 648,30 € 648,30   Bekijk
MediaMarkt
128 GB Rose
€ 649,00 € 649,00   Bekijk
Refurbished.be
256 Go Rouge Zichtbaar gebruikt
€ 689,00 € 689,00   Bekijk
Proximus
128 GB Green
€ 699,99 € 699,99   Bekijk
Refurbished.be
256 Go Rouge Licht gebruikt
€ 785,00 € 785,00   Bekijk
Refurbished.be
256 Go Rouge Zo goed als nieuw
€ 805,00 € 805,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 13


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel