Apple introduceert iOS 14 en legt nieuwe functies uit


Tijdens zijn keynote vanavond presenteerde Apple iOS 14. Het was een speciale keynote zonder publiek. Naast iOS zagen we updates voor iPadOS, watchOS, tvOS en macOS.

Hoewel iOS en iPadOS al enkele jaren verschillende besturingssystemen zijn, vertonen ze toch veel gelijkenissen. Zo zijn beide besturingssystemen voorzien van widgets die je nu op het beginscherm kunt plaatsen. Volgens Apple heeft iOS 14 meer veranderingen dan ooit tevoren. Laten we er een paar opnoemen.

Home-scherm

Apple introduceert nu de App Library om het homescreen wat overzichtelijker te maken. Het categoriseert apps automatisch voor je in groepen. Je vindt de App Library aan het einde van je pagina's. Het bevat een zoekbalk, suggesties en een sectie 'onlangs gebruikt'.

iOS 14 - App Library
App-bibliotheek

Widgets

Goed nieuws voor liefhebbers van widgets. De Apple Watch-widgets komen naar de iPhone. Je kunt widgets van de Vandaagpagina naar het beginscherm slepen. Om nieuwe widgets te ontdekken is er een Widget Gallery. Je kunt ook widgets stapelen. Deze Smart Stack kan gedurende de dag van widgets wisselen. Zo kun je 's ochtends het weer laten zien, overdag de agenda bekijken en 's avonds TV kijken.

iOS 14 - Widgets
Widgets

Picture in Picture-video

Vanaf nu kun je video in een pop-upvenster laten zien, zodat je je app kunt blijven gebruiken. Je kunt het formaat van dit Picture-in-Picture-venster aanpassen dankzij pinch-to-zoom en het verplaatsen waar je maar wilt. Je kunt het zelfs buiten het scherm plaatsen zonder dat de audio stopt.

Kaarten

Kaarten krijgen nu nauwkeurigere informatie voor plaatsen. De nieuwe kaarten met meer gedetailleerde informatie komen ook naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Canada. Er is ook ondersteuning voor fietsen. iOS vertelt je waar je veilig kunt fietsen en hoeveel hoogteverschil je route heeft. Het werkt momenteel alleen in een paar Amerikaanse en Chinese steden. Bezitters van een elektrische auto kunnen EV-routing gebruiken. Apple Maps berekent de beste plek om onderweg op te laden. Het houdt zelfs rekening met het type stekker dat je auto gebruikt.

iOS 14 - Fietsmodus
Fietsnavigatie

CarPlay

CarPlay krijgt wallpapers en een aantal nieuwe categorieën, waaronder 'parkeren' en 'gemakkelijk opladen'. Apple wil ook een revolutie ontketenen in je autosleutels. Je iPhone moet ze helemaal gaan vervangen. Als je je iPhone verliest, kun je je sleutels uitschakelen. Je kunt ook sleutels delen door iemand anders toegang te geven vanaf je iPhone. De eerste auto die ermee werkt is de BMW 5-serie uit 2021. Apple gebruikt de U1-chip die sommige iPhones al hebben.

Siri

Siri krijgt een visuele make-over en wordt een stuk compacter. In plaats van een volledige weergave is alleen een icoontje onderaan zichtbaar. Als je informatie opvraagt, wordt dat als een melding bovenaan gepresenteerd. Zo kun je in je workflow blijven door in de app te blijven waar je mee bezig was.

iOS 14 - Siri
De nieuwe, compactere Siri

Vertaal

Een nieuwe app in iOS 14 is Translate. Deze werkt offline dankzij Machine Learning van het apparaat en verbruikt dus geen data. Als je je iPhone naar landscape draait, schakelt Translate over naar de conversatiemodus en worden de bron- en doeltaal tegelijk weergegeven. Translate werkt momenteel met 11 talen waaronder Engels, Chinees Mandarijn, Frans, Duits en Italiaans.

iOS 14 - Translate
Vertalen

Berichten

Berichten krijgt een grote upgrade die zich vooral richt op 'Conversaties', 'Memoji's' en 'Groepen'. Je kunt nu je meest favoriete mensen 'vastpinnen' zodat ze altijd bovenaan verschijnen. Om groepsgesprekken een stuk minder storend te maken, kun je meldingen voor mentions instellen, inline replies maken en gepersonaliseerde icoontjes voor groepen maken. Tot slot krijgen memoji's 20 nieuwe kapsels, verouderen ze en kun je gezichtsmaskers toevoegen. Er komen ook een aantal nieuwe memoji-stickers.

iOS 14 - Berichten
De geheel vernieuwde Berichten

App Store

Apps hoeven niet meer uit de App Store gedownload te worden. Apple introduceert met iOS 14 App Clips. Scan een soort QR-code of houd je iPhone bij een NFC-sticker en de bijbehorende App Clip opent zonder te installeren. Het gaat om kleine apps voor bijvoorbeeld restaurants of gedeelde elektrische scooters.

iOS 14 - Alle nieuwe functies
Alle nieuwe functies van iOS 14

De lancering van iOS 14 wordt dit najaar verwacht. Zoals elk jaar brengt Apple de nieuwste versie van iOS uit op hetzelfde moment als de nieuwe iPhone. Verwacht een lancering ergens in september.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel