Google onthult Pixel 6 en Pixel 6 Pro met aangepaste Tensor-chip


Na eerder gelekt materiaal heeft Google het licht opgestoken en de Pixel 6 en Pixel 6 Pro getoond. Beide telefoons zijn nog niet officieel aangekondigd, maar moeten ergens rond de herfst in de winkels te vinden zijn. Toch wil Google er nu al over praten. Vooral over de nieuwe, op maat ontworpen processor.

De meeste bedrijven houden hun mond als het gaat om onaangekondigde producten. Zelfs als alles al in de openbaarheid is (Samsung ahum). Het altijd wat eigenwijze Google heeft er echter genoeg van na de nodige van de Pixel 6 en Pixel 6 Pro lekken. Het heeft beide telefoons al onthuld en een verklaring gegeven.

Google Pixel 6
De Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro

Dit doet ons denken aan de Pixel 4 die Google ook al ruim voor de aankondiging liet zien. Deze keer gaat Google verder. Niet alleen krijgen we nu het hele toestel te zien, we krijgen ook specificaties en diverse media hebben de Pixel 6 al in levende lijve gezien.

Specificaties Google Pixel 6

Deze aanpak is nodig omdat de nieuwe Pixel wel wat extra uitleg kan gebruiken. Het is immers geen gewone telefoon. Het is de eerste met een zelfontwikkelde chip onder de motorkap. Voorheen koos Google voor chipsets van Qualcomm, soms vergezeld van eigen chips. Weg is ook het mid-range karakter, beide telefoons zijn high-end vlaggenschepen.

Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro

Grootste verschil tussen de Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro is de schermgrootte en de 4x zoom camera aan de achterkant van de Pixel 6 Pro. Beide telefoons hebben een groothoek- en ultra-groothoekcamera met de vingerafdrukscanner dit keer in het scherm. De Pixel 6 heeft een maximale schermverversingsfrequentie van 90Hz op een 6,4-inch scherm, de Pro krijgt 120Hz op een iets groter 6,7-inch paneel.

Google Tensor

De Google Pixel 6 mag dan de eerste 'System on a chip' (SoC) zijn, het is zeker niet de eerste chip van Google. De Pixel 2 bevatte bijvoorbeeld al een beeldprocessor van eigen bodem, de Pixel Visual Core (PVC), later gevolgd door de Pixel Neural Core. En in zijn datacenters gebruikt Google al jaren zijn eigen TPU (Tensor Processing Unit).

Google Tensor
Google Tensor

Volgens Google is de Tensor vooral goed in kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML). Deze algoritmes blijven meestal onzichtbaar voor de eindgebruiker, maar worden veelvuldig gebruikt door de camera, bijvoorbeeld voor HDR en nachtmodus. Maar Google denkt ook te kunnen profiteren van spraakherkenning. Dit is waar de Pixel 6 de concurrentie echt zou moeten verslaan.

Pixel 6 in de winkels

De Google Pixel 6 met zijn matte aluminium afwerking en de licht gepolijste Pixel 6 Pro met Android 12 zullen rond de herfst van 2021 officieel worden aangekondigd. We hopen dan ook nog wat ontbrekende details te horen. Inclusief de prijsstelling.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel