Duurdere Google Pixel 8 aangekondigd met veel AI-functies


Tijdens het Made By Google-evenement heeft de zoekgigant de nieuwe Google Pixel 8 gepresenteerd. Het aanzienlijk verbeterde apparaat leunt zwaar op AI-functies om betere foto's, duidelijkere video's en zelfs geluid te maken. Helaas komt deze verbetering met een aanzienlijk hoger prijskaartje.

Het ontwerp van de Pixel 8 is iets veranderd. De randen zijn iets ronder, de achterkant is mat en het formaat is iets kleiner dan dat van de Pixel 7. Het scherm is nu 6,2 inch groot.

Google Pixel 8 met Actua Display in de kleur Obsidian.
De Pixel 8 met het nieuwe Actua Display

Google verhoogt de verversingssnelheid van het scherm van 90 naar 120Hz. Het scherm van de Pixel 8 kan terug naar 60Hz als er geen animaties worden getoond. Dit zou de batterij moeten sparen. De piekhelderheid van het scherm is verhoogd naar 2000 nits. Dit zou het lezen buitenshuis moeten verbeteren. Al deze veranderingen hebben Google doen besluiten om het scherm "Actua Display" te noemen.

Tensor 3

Tijdens het Made By Google-evenement werd veel aandacht besteed aan de Tensor 3-processor. Deze door Google ontwikkelde chip maakt veel functies van de Google Pixel 8 mogelijk. De meeste daarvan draaien om kunstmatige intelligentie (AI).

Google Tensor 3 On Pixel 8.
Enkele functies ingeschakeld door Tensor 3

Een van de dingen waar Tensor 3 veel sneller in is, is het verwerken van Machine Learning-modellen (ML-modellen). Veel AI-functies gebruiken deze modellen. Er zijn modellen om spraak te herkennen, afbeeldingen te analyseren en audio te scheiden. De meeste modellen kan Google zelfs lokaal uitvoeren op de Pixel 8, wat de snelheid ten goede komt.

Nieuwe groothoekcamera

De Google Pixel 8 krijgt een bijgewerkte 50MP groothoekcamera die 21% meer licht opvangt. Er kan worden ingezoomd op de sensor en Google belooft dat 2x zoom zal resulteren in optische zoomkwaliteit. Er is ook een macromodus voor extreme close-ups.

Google Pixel 8 Camera Kenmerken.
Belangrijkste camerafuncties Pixel 8

Ook het opnemen van video's krijgt een belangrijke update met de Pixel 8. Vanaf nu werkt Real Tone ook in video's, waardoor donkere huidtinten natuurgetrouwer kunnen worden vastgelegd zonder over- of onderbelicht te raken. Audio Magic Eraser kan video's verbeteren waarin de audio nauwelijks hoorbaar is. Deze functie kan achtergrondgeluiden isoleren, waarna je kunt selecteren welke je wilt verwijderen. Voorbeelden zijn het blaffen van een hond, verkeerslawaai of windruis.

Video Boost en nachtzichtvideo

Video Boost wordt verondersteld HDR+ technologie naar video's te brengen. Het is vergelijkbaar met "HDRnet on Tensor", dat Google introduceerde met de Pixel 6-serie maar vervolgens aanzienlijk verbeterde, vooral in het donker. Interessant genoeg komt niet alle rekenkracht voor deze functie van de ingebouwde Tensor 3. Video's worden geüpload naar Google, waarna daar wat verwerking plaatsvindt. De resultaten verschijnen vervolgens op je telefoon.

Night Sight Video comparison
Verschil zonder en met nachtzichtvideo

Beste opname

Groepsfoto's zijn straks makkelijker te maken, mits je een Pixel 8 hebt. Maak er een paar en kies dan de beste versie voor elke persoon. Best Take zal dan de meest ideale groepsfoto samenstellen, zelfs als die er niet was. Ook deze functie is mogelijk gemaakt met behulp van AI.

Demonstratie van Google Best Take voor het maken van groepsfoto's.
Kies de beste versies voor een groepsfoto

Pixel 8 prijs en beschikbaarheid

Google brengt de Pixel 8 uit in drie kleuren; 'Obsidian', 'Rose' en een grijsgroene versie genaamd 'Hazel'. Er zijn versies met 128 en 256 GB opslagruimte. Pre-ordering begint per direct; de eerste modellen worden in week 41 geleverd. De prijs is verhoogd ten opzichte van vorig jaar. Het instapmodel kost nu €799. Google geeft er zeven jaar Android-updates voor terug tot 2030.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel