"Samsung Galaxy Z Fold 3 eerste met onder-scherm camera"


Ahhh de selfie camera. Dat ene ding dat maar in de weg blijft zitten. Boven het scherm, in het scherm, ergens binnenin het scherm. De heilige graal lijkt onder het scherm te zitten. En dat is precies wat Samsung nu probeert te doen.

Een telefoonscherm met daarachter de selfiecamera. Het klinkt als magie, maar we hebben al werkende prototypes gezien. De pixels rond de camera gaan uit zodat de camera kan zien. Oppo en Xiaomi lieten ons in 2019 al zien hoe het werkt. Maar het lijkt erop dat Samsung hen voor is op de markt. Volgens geruchten zal de aankomende Galaxy Z Fold 3 (een van) de eerste consumententelefoon zijn met een camera onder het display.


Voorbeeld van Xiaomi's derde generatie Under Display-schermtechniek

Samsung werkt al jaren aan de techniek, maar heeft deze nooit goed genoeg bevonden om in massaproductie te gaan. Een Under-Display camera volgt op Infinity-U, Infinity-V en Infinity-O. Dit zijn schermen met respectievelijk een U- en V-vormige inkeping en een rond ponsgat. De volgende stap is helemaal geen inkeping of punch-hole. Samsung noemde dit eerder 'New Infinity'. De hele voorkant van een telefoon bestaat uit een scherm. Sensoren zoals omgevingslicht en nabijheid zijn al met succes achter het scherm geplaatst. Het ligt voor de hand dat Samsung deze technologie als eerste toepast in een high-end vlaggenschip. De Z Fold3 lijkt de meest logische kandidaat.

Nieuw Infinity Display

Nu moet gezegd worden dat de Z Fold 3 niet de eerste is met een New Infinity scherm, de A80 ging hem voor. Maar daar fungeerde de hoofdcamera als selfiecamera door omhoog en naar voren te kantelen. Bij de Fold 3 zit de selfiecamera achter het scherm. Nadeel is dat de camera door een extra laag (het scherm zelf) moet kijken, wat de beeldkwaliteit niet ten goede zal komen. Samsung heeft wellicht manieren gevonden om dit acceptabel te maken.

Samsung Infinity U, V, O en Nieuw
Samsung heeft in 2018 al aangekondigd welke richting het op wil; New Infinity

Een lancering wordt niet eerder verwacht dan in het derde kwartaal van 2021. Als je niet zo lang kunt wachten, kun je de ZTE Axon 20 5G overwegen. Deze telefoon heeft al een Under-Display selfie camera. Een klein detail; de camera is alleen aangekondigd voor de Chinese markt.


Prijsvergelijker Samsung Galaxy Z Fold 3
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Refurbished.be
512 GB Phantom Green Licht gebruikt
€ 867,00 € 867,00   Bekijk
Refurbished.be
512 GB Phantom Green Zo goed als nieuw
€ 959,00 € 959,00   Bekijk
Fnac
512 GB Phantom Silver
€ 975,00 € 975,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Samsung Galaxy Z Fold 3


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel