Samsung Galaxy AI: wat is het en wat kan het?


Samen met de Galaxy S24-serie introduceerde Samsung ook Galaxy AI. Samsung ging zelfs zo ver om Galaxy AI meer te bespreken dan de nieuwe S24-serie. Ben je ook benieuwd waar de hype over gaat? Laat het ons uitleggen.

Het leven gaat open met Galaxy AI
Galaxy AI komt eraan, maar wat is het precies?
Galaxy AI is een verzamelnaam van verschillende slimme functies die te vinden zijn op de Samsung Galaxy S24, S24+ en S24 Ultra. Na verloop van tijd zullen eerdere Galaxy-modellen het ook krijgen, maar het is nog onbekend wanneer. Galaxy AI draait maar om één ding: kunstmatige intelligentie, ook wel AI genoemd.
Elk bedrijf doet tegenwoordig wel iets met AI, dus het is moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Laten we daarom hieronder de verschillende functies op een rijtje zetten en uitleggen wat het doet.

Live Translate

De eerste AI-functie van Samsung is Live Translate, en dat is precies wat het doet; het vertaalt spraak in real-time. Je activeert de functie door op de knop "Live vertalen" te drukken in de Samsung Dailer app. Je kunt blijven praten in jouw taal terwijl de ander meteen de vertaling hoort. Dit werkt twee kanten op. Tegelijkertijd zie je ook een transcript van het gesprek op het scherm.

Galaxy AI - Live vertaal demonstratie

Live Translate zal tijdens de lancering beschikbaar zijn in 13 talen: Chinees, Engels, Frans, Duits, Hindi, Italiaans, Japans, Koreaans, Pools, Portugees, Thai, Spaans en Vietnamees. Samsung heeft geen uitspraken gedaan over het toevoegen van nieuwe talen.

Tolk

Stel, je bent op vakantie en je wilt de weg vragen. Samsung heeft voor deze situatie de vertaal-app 'Interpreter' gemaakt. Je stelt je vraag in jouw taal en Interpreter vertaalt het. Opnieuw wordt het gesprek weergegeven op het scherm, waar de vertaling wordt gespiegeld zodat de andere persoon het kan lezen.

Galaxy AI - Tolk demonstratie

De vertaalfunctie is ook beschikbaar in de toetsenbord-app van Samsung. Hiermee kun je direct tekst vertalen terwijl je typt, ongeacht in welke app je zit.

Notitie assist

Wat Samsung heeft gedaan in de Notities app is gewoon indrukwekkend. Note Assist kan handig zijn voor mensen die vaak lange notities maken, bijvoorbeeld van een vergadering. Na het typen van een tekst kan Note Assist opmaak toevoegen door kopjes en opsommingstekens toe te voegen. Je kunt kiezen uit verschillende opmaakopties.

Galaxy AI - Note Assist demonstratie

Note Assist kan tekst ook in korte punten voor je samenvatten. Dit is waar de kracht van kunstmatige intelligentie om de hoek komt kijken.

Chat Assist

Je zult blij zijn met de volgende functie als je ooit chat met iemand wiens taal je niet spreekt. Het voorkomt dat je heen en weer moet schakelen in Google Translate om tekst te vertalen. Met Chat Assist kun je chatten met iemand wiens taal je niet spreekt door jouw taal in te typen. Chat Assist vertaalt alles automatisch en direct.

Galaxy AI - chatdemonstratie vertalen

Hier zie je het originele bericht boven, met de vertaling eronder. Zo kun je snel afspraken maken of berichten versturen zonder voor elke zin naar een vertaalapp te hoeven overschakelen.

Transcript Assist

Wie vaak spraakmemo's gebruikt, kan deze met Transcript Assist omzetten naar tekst. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig hoorcolleges voor je laten transcriberen. Handig is dat Transcript Assist herkent wanneer iemand anders aan het woord is. Het knipt de boodschap dan op voor elke spreker.

Galaxy AI - Transcript Assist

Transcript Assist werkt maximaal 3 uur met spraakmemo's en vereist een netwerkverbinding en een actieve Samsung account. Nogmaals, het werkt alleen met de 13 talen die hierboven zijn genoemd.

Foto assist

Tot nu toe hebben we het alleen gehad over tekst en spraak. Maar Galaxy AI werkt ook met afbeeldingen. Photo Assist kan foto's op een nieuwe manier egaliseren. Draai een foto en in plaats van delen weg te knippen (je wilt tenslotte een rechthoekige foto), vult Photo Assist de hoeken op met de magie van AI. De uiteindelijke foto krijgt het Galaxy AI-watermerk zodat later altijd duidelijk is dat de afbeelding met AI is gemaakt.

Galaxy AI - Photo Assist demonstratie

Een foto kan ook worden bewerkt met Photo Assist. Je kunt een object verplaatsen om achteraf de ideale compositie te maken. Verplaats mensen of dieren of pas het formaat aan voor een extra dramatisch effect. Ook dan wordt een watermerk toegevoegd.

Privacy

Alles waar AI bij komt kijken, roept vragen op over privacy. Samsung beweert dat veel van deze AI-functies op het apparaat zelf plaatsvinden, in een beveiligd onderdeel van de chipset. En als dat niet het geval is, worden de gegevens met end-to-end versleuteling naar de cloud gestuurd. Samsung Knox controleert dit verder, de beveiligingslaag op Galaxy telefoons.

Advanced Intelligence dashboard voor Samsung Galaxy AI functies.
Advanced Intelligence: nieuw dashboard voor Galaxy AI

De S24, S24+, en S24 Ultra hebben ook een dashboard dat laat zien welke apps AI-functies hebben gebruikt. Je kunt de machtigingen naar wens intrekken. Je vindt deze instellingen onder "Geavanceerde intelligentie".


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel