De 4 grootste verschillen tussen de Samsung Galaxy S24 Ultra en S23 Ultra


Op het eerste gezicht lijken de Samsung Galaxy S24 Ultra en S23 Ultra erg op elkaar. Maar er zijn kleine en zelfs significante verschillen. We sommen ze hier voor je op.

Samsung Galaxy S24 Ultra vs. S23 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra vs. de S23 Ultra

Degenen die de onthulling van de S24 Ultra hebben gemist, zien misschien weinig verschil met de al een jaar oude S23 Ultra. Ze zijn allebei rechthoekig, hebben een pen en zijn uitgerust met vier camera's aan de achterkant. Maar met die opsomming zouden we de Galaxy S24 Ultra tekort doen.

1. Specificaties

Op het eerste gezicht lijken de S24 Ultra en de S23 Ultra dus erg op elkaar, maar hoe zit het met de specificaties? We kijken snel naar de verschillen.

Galaxy S24 UltraGalaxy S23 Ultra
Afmetingen162.3 x 79 x 8,6 mm163,4 x 78.1 x 8,9 mm
Gewicht232 gram233 gram
Scherm
Kleurenscherm
Dynamisch AMOLED 2X Scherm
Dynamisch AMOLED 2X Scherm
  • Resolutie
3120 x 1440 pixels3080 x 1440 pixels
  • Max. helderheid
2600 nits1750
Hardware
Camera
10 + 12 + 50 + 200 MP
10 + 10 + 12 + 200 MP
Processor
Snapdragon 8 Gen 3
Snapdragon 8 Gen 2 2
Materialen
Gorilla Glass
Armor
Victus 2
Titanium
Aluminum
Geheugen
RAM geheugen (RAM)12 GB8 GB / 12 GB
Connectiviteit
Wi-Fi
Wi-Fi 7
Wi-Fi 6E

Los van de minieme verschillen in afmetingen, wat het meest opvalt is het aanzienlijk helderdere scherm van de S24 Ultra. Het heeft nu een piekhelderheid van 2600 nits in plaats van 1750. Dit maakt lezen buitenshuis alleen maar makkelijker. Vooral dankzij het Gorilla Glass Armor is de reflectie 75% minder.

Verder is de bijgewerkte Snapdragon 8 Gen 3 hoger geklokt en krijg je altijd 12GB RAM. Er is ook ondersteuning voor het snellere Wi-Fi 7, en de S24 Ultra wordt nu geleverd in titanium in plaats van aluminium.

Een ander verschil is de camera. Samsung heeft de 10MP telefoto met 10x zoom ingeruild voor een 50MP telefoto met 5x zoom. Dit zoomt misschien niet zo ver in, maar levert wel veel meer detail dankzij de hogere resolutie en pixelgrootte. Bovendien heb je nog steeds 10x zoom tot je beschikking omdat de S24 Ultra digitaal kan inzoomen op de sensor zonder kwaliteitsverlies.

2. Galaxy AI

De Samsung Galaxy S24-serie is de eerste met Galaxy AI, een verzameling functies met kunstmatige intelligentie. Een voorbeeld hiervan is real-time vertaling tijdens het bellen of typen. Een andere, die vooral handig is op de S24 Ultra, is Circle to Search.

Demonstratie van Circle To Search op de Samsung Galaxy S24 Ultra

Om dit te doen, druk je lang op de home knop of de gebarenbalk en omcirkel je het onderwerp waarover je meer informatie wilt. Naast omcirkelen kun je ook krabbelen, dubbeltikken of markeren. Je hoeft er niet voor naar een andere app; je krijgt meteen zoekresultaten.

Verder bevat Galaxy AI functies zoals Note Assist, dat notities kan opmaken en samenvatten, Transcript Assist, dat spraakmemo's kan dicteren, en Photo Assist, dat ontbrekende delen van een foto kan invullen en waarbij je objecten kunt verplaatsen of vergroten. Galaxy AI zou halverwege 2024 ook naar andere Galaxy-telefoons moeten komen, waaronder waarschijnlijk de S23 Ultra.

3. ProVisual Engine

De Samsung Galaxy S24 Ultra is de eerste die is uitgerust met Samsung's ProVisual Engine, een andere verzamelnaam voor verschillende AI-technieken om de fotokwaliteit te verbeteren. Het levert scherpere foto's, zoom van hogere kwaliteit en een verbeterde nachtmodus. Deze Nightography functie werkt nu zelfs als je inzoomt, iets wat voorheen niet goed werkte.

Samsung Galaxy S24 Ultra Nightography
Inzoomen met Nightography

Er is ook een vernieuwde slow-motion optie voor video's. Instant Slow-mo, wederom met behulp van AI, voegt frames toe om vloeiendere video's te maken, zelfs met veel beweging.

4: 7 jaar updates

De Samsung Galaxy S24 Ultra is ook meer toekomstbestendig dan de S23 Ultra. De nieuwste Ultra krijgt zeven jaar lang beloofde beveiligings- en software-updates. Dit geldt niet alleen voor One UI, maar ook voor nieuwe Android-versies.

Galaxy S24 Ultra komt met zeven jaar updates.
S24 Ultra wordt nu geleverd met zeven jaar aan updates

Wie besluit zijn S24 Ultra na drie jaar te verkopen, krijgt nog vier jaar updates. Dat is net zo lang als de S23 Ultra nieuw uit de doos krijgt. Je kunt echter ook volgend jaar, als de S25 Ultra al uit is, een S24 Ultra kopen en nog steeds rekenen op vele jaren updates.

Het hoeft geen betoog dat door dit alles een S24 Ultra beter zijn waarde behoudt en langer relevant blijft - goed nieuws voor je portemonnee en de planeet.

Afbeelding: Freepik


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel