Kuo: Apple iPhone 14 krijgt dezelfde oude A15 Bionic-processor


Elk jaar kondigt Apple een nieuwe iPhone aan met een nieuwe chipset. Dit jaar niet zo lijkt het. Want vanaf de iPhone 14 wil Apple de jaar oude Apple A15 Bionic processor recyclen volgens Apple analist Ming-Chi Kuo. Hij verwacht dat alleen de iPhone 14 Pro de nieuwe A16 zal krijgen.

De lancering van de nieuwe Apple iPhone 14 en 14 Pro is nog ver weg. Maar dat wil niet zeggen dat Apple er niet aan werkt. Volgens de doorgaans goed ingelichte Apple-analist Ming-Chi Kuo krijgen alleen de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max de nieuwe Apple A16 Bionic-chip. De iPhone 14 en de "iPhone 14 Max" krijgen de A15 van vorig jaar.

Laten we het eerst eens over die namen hebben. 4 verschillende modellen waarvan de iPhone mini ontbreekt. In plaats daarvan introduceert Apple een iPhone 14 instapmodel van 6,1 inch en een grotere iPhone 14 Max van 6,7 inch. Beide zijn voorzien van 6 GB RAM-geheugen van het type LPDDR4X en dus van de Apple A15 Bionic. Dezelfde chip als in de hele iPhone 13 line-up.

Alleen iPhone Pro met A16 Bionic

In het Pro-segment verwachten we de iPhone 14 Pro van eveneens 6,1 inch en een grotere iPhone 14 Pro Max van 6,7 inch. Volgens Kuo krijgen beide modellen ook 6GB RAM-geheugen, maar dan de snellere LPDDR5 en dus de nieuwste Apple A16 Bionic.

Er zijn verschillende redenen waarom Apple overstapt op deze strategie. Misschien wil het meer onderscheid maken tussen de gewone iPhone en de Pro-modellen. Misschien heeft het tekort aan chips er iets mee te maken. Vooralsnog weten we het niet.

Conservatief

Apple staat bekend om zijn ietwat conservatieve release van nieuwe iPhone-modellen. Het is erg voorzichtig met het introduceren van nieuwe technologieën zoals OLED-schermen, hoge verversingsfrequenties, periscooplenzen en snelladen. Ook is het geneigd om jarenlang hetzelfde ontwerp te gebruiken, zoals de onlangs aangekondigde iPhone SE 3 die hetzelfde iPhone 8-ontwerp uit 2017 gebruikt.

Het gebruik van een processor van een jaar oud past precies in die strategie. Het geeft voeding aan de critici die Apple beschuldigen van "lui gedrag" bij het uitbrengen van nieuwe producten. Toch heeft Apple niets te vrezen, want zelfs de Apple A15 Bionic-processor scoort beter dan de beste processoren van de concurrentie.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel