Samsung verlaagt opzettelijk prestaties Galaxy S22-serie


De gebruikelijke koppen bij een telefoonaankondiging kennen we inmiddels wel; "onze krachtigste smartphone ooit!". Ook bij de introductie van de Galaxy S22-serie. Maar blijkbaar is de S22 te krachtig dat Samsung het nodig vindt om hem te vertragen, tot ongenoegen van de gebruikers.

Hitte en processoren gaan niet goed samen. Het verkort de levensduur van een chipset, maar gelukkig is er een eenvoudige oplossing; "Thermal Throttling". De software verlaagt simpelweg de kloksnelheid. Het nadeel is dat de prestaties eronder lijden, maar je telefoon zal in ieder geval niet stuk gaan.

Samsung Galaxy S22 'snelste chip'
Is Samsungs "snelste chip ooit in een Galaxy" te snel?

Verschillende bronnen melden dat Samsung een nogal agressieve methode van Thermal Throttling toepast op de S22, S22+ en S22 Ultra. Een applicatie genaamd "GOS" zou op basis van welke applicatie open staat bepalen of de prestaties minder worden. Het zou vooral worden geactiveerd wanneer het denkt dat games open zijn. GOS lijkt een nogal brede definitie te hebben van wat wel en niet een spel is. Zo wordt bijvoorbeeld gemeld dat Microsoft Office en Strava als spelletjes worden herkend. Interessant is dat GOS niet wordt geactiveerd voor bekende benchmarkprogramma's zoals 3D Mark.

GOS deactiveren

Sommige gebruikers proberen GOS te deactiveren, met gemengde resultaten. Overigens is het ook maar de vraag of je dit moet doen. Tijdens langdurig gamen kan je toestel zo heet worden dat er schade kan ontstaan. Samsung heeft hier nog niet op gereageerd. Thermal throttling is niets nieuws en komt zelfs vaak voor, maar alleen als de temperatuur te hoog oploopt. Niet wanneer je een bepaalde app aan het openen bent.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel