Opvouwbare Samsung Galaxy Z Flip 4: een jaar later

Kunnen we het aanbevelen? En heeft het scherm het overleefd?


Je hebt je zinnen gezet op een opvouwbare telefoon, maar twijfelt nog een beetje. Zelfs de meest betaalbare opvouwbare van Samsung, de Flip, is nog steeds vrij prijzig en u wilt zeker weten dat hij het geld waard is. We hebben een jaar lang een Fold 4 gebruikt. Wat zijn onze bevindingen? En is het scherm nog heel?

Foldables hebben een enorm potentieel. Naast de monoblock smartphones die al minstens tien jaar domineren, zijn er geheel nieuwe ontwerpen mogelijk. Foldables zijn ook het antwoord om grotere schermen in compacte telefoons te krijgen.

Samsung Galaxy Z Flip 4 een jaar later
Onze Flip 4 een jaar later

Maar zoals zo vaak met nieuwe technologieën, zijn ze duur. We hebben dit gezien met retina-schermen, hoge-resolutiecamera's en hoogwaardige materialen. Uiteindelijk daalt de prijs, maar langzaam. Dit komt vooral omdat (nog) niet veel bedrijven foldables uitbrengen. Samsung is er één van en domineert momenteel de markt. Huawei, Xiaomi en Oppo zijn gevolgd. Maar zelfs daar zijn de startprijzen fors.

Veel nieuwsgierige blikken

De Samsung Flip-serie is een van de voordeligere series foldables. De Flip 4 kwam uit in 2022 en is sindsdien opgevolgd door de Flip 5. Behalve een groter omslagscherm is er niet veel veranderd. Voornamelijk om de kosten laag te houden.

Samsung Galaxy Z Flip4 buiten geopend

Het hebben van een opvouwbaar toestel resulteert in veel nieuwsgierige blikken. Sommigen zijn vol bewondering, anderen vol afschuw. De laatste categorie lijkt weinig op te hebben met innovatie. Maar ook zij kunnen de voordelen van dit ontwerp niet ontkennen. Zo kun je de Flip 4 bijna onzichtbaar in je zak houden en toch een groot scherm bij de hand hebben.

Twee handen nodig

Het uitvouwen van de Flip 4 is iets waarvoor je beide handen nodig hebt. Het zou met één hand moeten kunnen, maar dan loop je het risico dat je het binnenscherm beschadigt met een nagel. Daar is het gevoelig voor. Het scherm is niet hard zoals glas. De toplaag lijkt bijna vloeibaar en een veeg met een vingernagel blijft zichtbaar.

Samsung Flip4 onderkant gesloten.
Slechts kleine gebruiksschade

De naad verdwijnt zodra het scherm is ingeschakeld, maar is wel merkbaar. Wij vonden het niet storend, maar we kunnen ons voorstellen dat sommige mensen daar anders over denken.

Deels telefoon, deels sieraad

De Flip 4 zorgde ervoor dat we niet telkens naar onze telefoon grepen als we ons verveelden. Ontgrendelen is een beetje een gedoe. Het coverscreen geeft aan of we notificaties hebben, die altijd zichtbaar zijn. We vonden het buitenscherm niet erg bruikbaar, maar dat is aangepakt vanaf de Flip 5.

Samsung Galaxy Flip4 half geopend op bureau
Half geopende Flip4

Wij ervaren de Flip 4 niet zozeer als een telefoon maar meer als een sieraad. Omdat je hem rechtop of half open kunt zetten, hebben we ermee gespeeld en hem door onze handen laten glijden. Het deed ons ook denken aan vroeger, toen telefoons veel kleiner waren. En toch zit daar, opengeklapt, een groot scherm - een match made in heaven.

Klein scherm, korte batterijduur

Het scherm is smal, vooral als je terugschakelt naar een "gewone" monoblock-smartphone. Wat ook duidelijk is, is hoe snel de batterij leeg raakt. Een dag gebruik is bijna onmogelijk. Zwaar gebruik kun je helemaal vergeten. Opladen gedurende de dag is noodzakelijk. Natuurlijk gaat een batterij na verloop van tijd achteruit, maar in het begin was het ook een hele uitdaging om de dag door te komen. Hopelijk doet Samsung hier in toekomstige versies iets aan.

Gescheurd scherm

En dan gaan we het hebben over de olifant in de kamer: het scherm. Heeft het een jaar intensief gebruik overleefd? Nou, ja en nee. Daarvoor moeten we kijken naar de constructie van het scherm. Bovenop het eigenlijke AMOLED-scherm zit Ultra-Thin Glass, gevolgd door een beschermlaag en een beschermfolie. Samsung heeft dit laatste in de fabriek aangebracht en het is niet de bedoeling dat je het verwijdert.

Samsung Galaxy Z Flip 4 gebarsten beschermfolie.
Gebarsten beschermfolie

En precies, deze plastic film is twee keer gebarsten in ons monster. De eerste keer, na slechts zes maanden, verscheen er een haarscheurtje dat steeds dieper werd. Uiteindelijk raakte de folie aan de rand los, waarna er vuil onder kwam. Uiteindelijk barstte de laag volledig.

Samsung Flip4 aangepaste screenprotector
Het vervangen van de beschermfolie is eenvoudig zelf te doen

Het toestel viel nog onder de garantie en werd gratis door Samsung gerepareerd. Weer een half jaar later begon het echter opnieuw. Als je op internet zoekt, zie je dat meer mensen dit probleem hebben. De garantie was dit keer verlopen, dus hebben we de laag zelf vervangen. Dit is eenvoudig te doen, maar wel vervelend omdat wordt aangeraden het apparaat een dag niet te gebruiken. De lijmlaag kan namelijk uitharden zonder luchtbellen achter te laten.

Veel potentieel

Is er nog iets kapot gegaan tijdens ons testjaar? De rubberen hoeken, die ervoor zorgen dat het scherm niet hard tegen elkaar klapt, braken af, maar dit had geen invloed op de werking. Al met al geldt nog steeds wat we in de inleiding zeiden. Foldables hebben een enorm potentieel. Maar ze zijn niet perfect. De beschermlaag moet jarenlang meegaan, de batterij moet langer meegaan en de prijs moet omlaag. Alleen dan kunnen foldables mainstream worden.

Soms mis ik de kleine Fold. Een gewone smartphone voelt opeens als een baksteen in je zak. Niemand lijkt geïnteresseerd in wat ik gebruik als mijn dagelijkse chauffeur, en ik kan het scherm niet meer half openen om YouTube te kijken tijdens het koken, om maar iets te noemen. Maar ooit kom ik terug omdat de voordelen van een opvouwbare smartphone blijven lonken.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel